LDL holesterol

ŠTA JE LDL HOLESTEROL?

Holesterol je mast koja se nalazi u organizmu i predstavlja depo  energije. Holesterol predstavlja glavni sastojak ćelijskih membrana i  omogućava održavanje normalnog oblika ćelije. U organizmu postoji LDL  ili tzv. „loši” holesterol i HDL ili „dobar” holesterol. Holesterol  ponekad može imati i štetne efekte u organizmu.

ZAŠTO SE RADI ANALIZA?

• Najčešće se holesterol, HDL holesterol, LDL holesterol i  trigliceridi određuju u sklopu tzv. lipidnog profila . Laboratorijsko  određivanje holesterola može biti od pomoći u proceni rizika od nastanka  „plakova” u krvnim sudovima koji dovode do suženja ili začepljenja  krvnih sudova (ateroskleroza). Određivanje holesterola ima značajnu  ulogu u proceni rizika od nastanka kardiovaskularnih bolesti.
• Laboratorijsko određivanje holesterola bi trebalo da rade sve osobe  starije od 18 godina, svakih 5 godina ili češće; muškarci stariji od 45  godina, žene starije od 50 godina. Ukoliko neko u Vašoj porodici ima  povišen holesterol ili srčani udar, ukoliko ste gojazni, fizički  neaktivni, ukoliko imate šećernu bolest, nezdravo se hranite, pušite  cigarete ili ste fizički neaktivni potrebno je da češće radite ove  analize. Deca,tinejdžeri i adolescenti treba da se testiraju jednom u  uzrastu od 9-11 godina i ponovo u uzrastu od 17-21.

KAKO SE UZIMA UZORAK?

Uzorak krvi se uzima iz vene na ruci.

PRIPREMA

Nije dozvoljeno uzimanje hrane 9-12 časova pre vađenja krvi za ovu analizu. Uzimanje vode je dozvoljeno.

zakazite pregled
pisite nam
Cena usluge
(Cene su informativnog karaktera i podložne su promeni u zavisnosti od individualnih potreba pacijenta)
475,00