Skenerska (MSCT) koronarografija

ŠTA JE MSCT KORONAROGRAFIJA?

Multislajs skenerska (MSCT) koronarna angiografija predstavlja  skenersko snimanje krvnih sudova koji ishranjuju srce (koronarnih arterija) u cilju otkrivanja suženja na njima (koronarne bolesti). Za  razliku od klasične koronarografije ne koriste se kateteri. Snimanje traje 30-45 minuta.

U Bel Medic-u se ovaj pregled radi na 64-slajsnom Toshiba skeneru.


INDIKACIJE / ZAŠTO SE RADI MSCT KORONAROGRAFIJA?

MSCT koronarografija se radi i cilju otkrivanja koronarne bolesti i drugih bolesti koronarnih arterija.Koristi se i za praćenje stanja operisanih bolesnika koji često imaju senzacije u grudima slične koronarnim iz razloga veće bezbednosti provere prohodnosti graftova putem skenera nego koronarografijom.


KAKO SE IZVODI MSCT KORONAROGRAFIJA?

Sam aparat izgleda kao prsten i u toku snimanja ćete ležatiAparat ne stvara buku kao aparat za magnetnu rezonanciju I otvoreniji  je.

Procedura traje kratko, i u prostoriji za snimanje ćete boraviti  izmedju 10 i 20 minuta.

U nekim situacijana pacijentu se mora pre skenerskog snimanja dati lek u cilju usporavanja srčanog ritma.  Nekada je za usporavanje srčanog ritma potrebno više vremena (do 2 sata). 

Da bi se obavila skenerska koronarografija jodno kontrastno sredstvo se ubrizgava u venu (daje se intravenski) kroz iv kanilu - „braunilu“. Nakon davanja  kontrasta možete osećati toplinu koji se širi celim telom ili imati  metalni ukus u ustima.
Uz pomoć x zraka (rendgenskih zraka) prave se slike koronarnih arterija iz više preseka.
Sve vreme se prati EKG bolesnika.

S obzirom da ćete u toku snimanja morati da zadržite vazduh, molimo Vas da skrenete unapred pažnju ako imate problem sa disanjem ili ležanjem na ravnom.

Ukoliko imate strah od zatvorenog prostora, molimo Vas da nam to kažete pre snimanja. 


POTENCIJALNI RIZICI MSCT KORONAROGRAFIJE

Postoji nekoliko rizika koji su vezani za nastanak komplikacija tokom snimanja.

 • Kontrast: Veoma retka komplikacija je alergijska reakcija na kontrastOna se obično ispoljava ospom po koži koja svrbi a koja najčešće prođe sama . Moguća je pojava otoka, groznice I mučnine. Pacijenti koji imaju astmu mogu imati simptome u smislu kašlja i otežanog disanja posle datog kontrasta. 

 Molimo Vas takođe da skrenete pažnju lekaru ako imate bilo kakav problem sa bubrezima. 

Zračenje: X-zraci se koriste tokom skenerskog snimanja. Doza zračenja koja se primi u toku snimanja je oko 2-3 puta veća od prirodnog zračenja koje čovek primi tokom jedne godine. 

Krvni podliv na mestu plasirane venske kanile : Kontrast se veoma rekto može izliti u tkivo pored vene. To može izazvati otok i bol na mestu gde se kontrast paravenski izlio ispod kožeInjektor uz pomoć koga se daje contrast je tako dizajniran da momentalno prekine davanje kontasta u slučaju da on ide paravenski.


PRIPREMA ZA MSCT KORONAROGRAFIJU 

Pre koronarografije pokažite lekaru Izveštaj kardiologa koji Vas upućuje na ovaj pregled.

• Nemojte jesti, piti i uzimati napitke sa kofeinom npr. kafa, čaj, koka kola, 4 sata pre snimanja.
• Ukoliko znate da imate alergiju na jodno kontrastno sredstvo neophodno je da obavestite medicinsko osoblje.
•  Ukoliko uzimate Cialis, Viagru ili  Levitru neophodno je da prekinete uzimanje leka pre 72 sata presnimanja 

   * U konsultaciji sa lekarom lekove protiv dijabetesa Gluformin, Metformin,Tefor, Glukofaž treba prekinuti dan pre snimanja a nastaviti sa njim jedan ili dva dana nakon obavljenog snimanja.
• Ukoliko imate bubrežnu slabost neophodno je da proverite parametre bubrežne funkcije: ureu i  kreatinin (rezultati ne smeju biti stariji od mesec dana).
• Obavestite lekara ukoliko ste trudni ili sumnjate da ste trudni pošto ovo snimanje može imati štetan efekat na plod.
•  Na snimanje je potrebno poneti svu prethodnu medicinsku dokumentaciju i  izveštaje sa prethodnih koronarografija (ukoliko ste ih radili).


OPORAVAK NAKON MSCT KORONAROGRAFIJE

Nakon snimanja možete se vratiti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima.

zakazite pregled
pisite nam
Cena usluge
28.000,00
Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!