Otvorena prostatektomija

ŠTA JE OTVORENA PROSTATEKTOMIJA?

Prostatektomija je hirurška procedura kojom se uklanja deo ili cela  prostata kod muškarca. Otvorena prostatektomija podrazumeva pravljenje  veliikog reza na trbuhu i najčešće se izvodi kod muškaraca koji imaju  ozbiljne probleme sa mokrenjem i kod onih koji imaju jako uvećanu  prostatu (najčešće zbog benigne hiperplazije prostate). Kod benigne  hiperplazije (uvećanja) prostate najčešće se uklanja samo deo prostate  koji blokira normalan protok mokraće (parcijalna otvorena  prostatektomija).

INDIKACIJE / ZAŠTO SE RADI?

• U cilju lečenja lokalizovanog zloćudnog tumora (karcinom) prostate.  Može se kombinovati sa radioterapijom, hemioterapijom ili hormonskom  terapijom.
• Prostatektomija se koristi u cilju lečenja benigne hiperplazije prostate.

KAKO SE IZVODI?

• Operacija se najčešće izvodi u opštoj anesteziji (tokom operacije  nećete biti svesni). Otvorena prostatektomija je hirurška procedura koja  podrazumeva pravljenje reza na donjem delu trbuha, od pupka do vrha  pubične (stidne) kosti. Veoma retko se rez pravi između anusa (čmara) i  mošnica (skrotuma)-perinealna hirurgija. Urolog nakon toga pažljivo  uklanja prostatu sa ciljem da spreči oštećenje okolnih struktura (nerava  i krvnih sudova). Mesto reza se zatvara šavovima.
• Tokom operacije  doktor postavlja tzv. Folijev kateter kojim omogućava širenje mokraćne  bešike i oticanje mokraće. Može postojati potreba da urolog nakon  operacije ostavi 1 ili više drenova kojim sadržaj koji nastaje u maloj  karlici nakon operacije ističe u spoljašnju sredinu. Jedan dren se  postavlja direktno u mokraćnu bešiku (suprapubični dren), a drugi dren  se postavlja u nivou mesta sa kog je uklonjena prostata (pelvični dren).

POTENCIJALNI RIZICI

Ova operacija veoma uspešno rešava smetnje sa mokrenjem, ali je  praćena većim rizikom od komplikacija i dužim periodom oporavka u odnosu  na laparoskopsku prostatektomiju. Postoji rizik od nastanka sledećih  komplikacija: ozbiljnog krvarenja, infekcije urinarnog trakta,  inkontinencije urina (nekontrolisano mokrenje), erektilne disfunkcije  (impotencije), suženja (strikture) mokraćne cevi ili vrata mokraćne  bešike.

PRIPREMA

• Pre operacije može biti potrebno da se uradi cistoskopija. To je  endoskopska procedura u kojoj se uz pomoć specijalnog instrumenta sa  izvorom svetla i video kamerom na vrhu (cistoskop) ispituje unutrašnjost  mokraćne bešike i mokraćna cev.
• Obavestite svog doktora o  lekovima, suplementima i biljnim preparatima koje uzimate u redovnoj  terapiji. Ukoliko uzimate lekove koji sprečavaju zgrušavanje krvi  (Aspirin, Plavix, Farn, Sincum, Sintrom, Pradaxa, Xarelto, Eliquis)biće  potrebno da u konsultaciji sa lekarom privremeno prestanete sa uzimanjem  ovih lekova (zato što korišćenje tih lekova povećava rizik za nastanak  krvarenja).
• Ne smete jesti i piti 8-12 sati pre procedure (noć pre procedure). Ujutru možete uzeti redovnu terapiju sa malo vode .
• Biće potrebno da pre operacije ispraznite creva (može biti potrebno da uradite klistir jutro pre operacije).

OPORAVAK NAKON OTVORENE PROSTATEKTOMIJE

• Najveći broj pacijenata napušta bolnicu dan nakon operacije (ili kasnije, ukoliko doktor misli da je potrebno).
• Kući se vraćate sa urinarnim kateterom koji ćete najverovatnije morati da nosite 5-10 (ili više) dana.
•  Potrebno je da se postepeno vraćate uobičajenim dnevnim aktivnostima.  Očekuje se da ćete se nakon 4-6 nedelja potpuno oporaviti.
• Moći ćete samostalno da upravljate motornim vozilom kada prestanete da nosite urinarni kateter.
•  Seksualne odnose možete imati 6 do 8 nedelja nakon operacije. Nakon  totalne prostatektomije moći ćete da doživite orgazam, ali će u  ejakukatu biti veoma malo ili nimalo semene tečnosti.

zakazite pregled
pisite nam
Cena usluge
(Cene su informativnog karaktera i podložne su promeni u zavisnosti od individualnih potreba pacijenta)
Kontaktirajte nas