Porođaj

USLUGA PRIRODNOG POROĐAJA

Prirodni porođaj može biti:

    1. Spontan, bez upotrebe medikamenata 

    2. Stimulisan, kada se prethodno spontano započetom porođaju ddaju medikamenti

    3. Indukovan, kod kog se medikamenti daju radi započinjanja porođaja

Nemediciran porođaj, bez upotrebe medikamenata, uz stručan nadzor i maksimalnu sigurnost. Buduća mama je u centru  dešavanja, aktivno učestvuje u svakoj fazi porođaja, promenom položaja  tela ili uz telesne vežbe, umanjuje bol, čime omogućava sebi porođaj  koji je nalik porođajima u kućnim uslovima, ali uz nadzor babice i  ginekologa.

Mediciran porođaj,  stimulisan ili  indukovan, uz upotrebu lekova  koji služe za započinjanje, održavanje  ili ubrzavanje porođaja, odnosno ublažavanje bola. Za takvu vrstu  porođaja uvek postoje medicinske indikacije, koje diktiraju vrstu I količinu  korišćenih medikamenata. Aktivno učešće porodilje u porođaju je zavisno  od upotrebljenog  leka. Ovakva vrsta rađanja se najčešće kombinuje  sa upotrebom epiduralne anestezije.

USLUGA POROĐAJA CARSKIM REZOM - hirurški zahvat koji podrazumeva pravljenje reza na trbuhu i materici  i rađanje bebe kroz taj rez, abdminalnim putem. Primenjuje se kada stanje majke ili ploda  zahtevaju takav vid porođaja. Može se izvesti u opštoj ili regionalnoj- spinalnoj anesteziji. U spinalnoj anesteziji,  majka je budna i svesna  svih događanja, dok opštoj anesteziji, majka spava tokom  operacije.

BEZBOLNI POROĐAJ

a.    Anestezija tokom porođaja - Epiduralna anestezija/analgezija

Omogućava  prekid osećaja bola u donjem delu tela tokom porođaja uz potpunu  budnost I punu saradnju sa ginekologom I timom u toku porođaja.  Epiduralni kateter (tanka cevčica uvedena u epiduralni proctor) može  ostati I posle porođaja I preko njega se mogu dodavati anestetici koji  uklanjaju postporođajni bol.

  •     Za uklanjanje porođajnih bolova – (kontrakcija/trudova) - analgezija
  •     Za carski rez – anestezija

b.    Spinalna anestezija za carski rez

Kod  spinalne anestezije do blokade osećaja bola dolazi već posle nekoliko  minuta, tako da se može započeti s operacijom u kratkom vremenu nakon  primene spinalne anestezije. Moguće je potpuna budnost u toku spinalne  anestezije.

c   Opšta anestezija

Opšta  anestezija, stanje slično dubokom snu, po pravilu započinje nakon  uključivanja intravenske infuzije, uz davanje brzodelujućeg sredstva za  uspavljivanje, a nastavlja se daljim davanjem anestetika. U potpunosti  je postignuto stanje bez svesti i prekinut je osećaj bola u celom telu.  To stanje će anesteziolog održavati sve vreme trajanja carskog reza.

NEGA I BRIGA O BEBI PO ROĐENJU

Sa  mamom od prvog trenutka. Odmah posle porođaja, beba će biti na maminim  grudima, jer taj prvi korak “skin to skin” umiruje i majku i dete. Nakon  prvog pregleda pedijatra, mama će, ako želi, biti I u porodilištu sa  svojom bebom. U toku boravka u Bel Medicu, pedijatri I pedijatrijske  sestre edukovaće je o ishrani novorođenčeta, pomoći u savladavanju  tehnike dojenja, kupanju, nezi kože I toaleti pupka I pružiti sve  potrebne informacije kako bi prvi dani majčinstva bili bezbrižni! I  tatama je omogućen boravak i aktivno učestvovanje u svim aktivnostima  oko deteta, od samog presecanja pupčanika, kupanja, povijanja i svih  ostalih nezaboravnih trenutaka koje donosi dolazak na svet najmlađeg  člana porodice! Briga o novorođenčetu takođe uključuje i sledeće  preglede: Apgar score, Kontrola sluha, Neonatalni screening (nasledne  metaboličke bolesti, hipotireoza), Vakcinacija (BCG vakcina i vakcina protiv Hepatitisa B).

NEGA I BRIGA O MAJCI POSLE POROĐAJA

Apartmani  su jednokrevetni, ali se mami I bebi u apartmanu može pridružiti i otac, što je još jedna od prednosti koje omogućavamo. Zbližavanje s  majkom i ocem u prvim danima života novorođenčeta je blagotvorno za  njegovo zdravlje i razvoj i pozitivno utiče na dinamiku odnosa čitave porodice. Svaki apartman je aklimatizovan, ima kupatilo, TV uređaj,  internet pristup. Stručno medicinsko osoblje brine o mami i bebi, pomaže  pri dojenju i nezi i kroz edukativno – praktični deo priprema majke za samostalnu brigu o detetu po odlasku iz porodilišta.

TESTOVI PROVERE POJEDINIH BOLESTI NAKON ROĐENJA ( FENILKETONURIJA, HIPOTIREOIDIZAM, UROĐENA NAGLUVOST NOVOROĐENČADI)

ASISTENCIJA MAJCI I BEBI U KUĆNIM USLOVIMA

zakazite pregled
pisite nam
Cena usluge
250.000,00
Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!