Test repetitivne stimulacije (test neuromišićne transmisije - TNT)

Test repetitivne stimulacije predstavlja metodu u neurologiji koja se koristi kada pacijent ima simptome mišićne zamorljivosti, to jest u okviru dijagnostičkog postupka, kod sumnje na mijasteniju gravis i Lambert-Eaton-ov sindrom. Ovim testom se ispituje funkcija neuromišićne spojnice, odnosno da li postoji poremećaj u sprovođenju impulsa sa nerva na mišić.

Test se izvodi primenom ponavljanih električnih stimulacija, na dve ili tri regije tela (najčešće u predelu lica i ramena). Za pregled je od suštinskog značaja saradnja pacijenta, kome će unapred biti detaljno objašnjene instrukcije, s obzirom da pacijent treba da aktivira pojedine mišiće između ponavljanih stimulacija. Važno je napomenuti da električne stimulacije naravno nisu prijatne, ali su podnošljive, bezbedne i kratkotrajne. 

Test se obavlja u EMNG kabinetu i na dan pregleda koža pacijenta treba da bude čista i bez tretmana nekom od krema i sličnim preparatima. Pacijent treba normalno da jede, uzima tečnost i dosadašnju terapiju pre pregleda, osim ukoliko već uzima Mestinon koji treba da obustavi 12 sati pre pregleda. Savetuje se takođe da test sa Prostigminom ne treba izvoditi u okviru 12 sati pre pregleda. 

Testove obavlja spec. dr. med. Milutin Petrović, neurolog, EMNG klinički neurofiziolog.
Takođe, dr Petrović, pored testova repetitivne stimulacije, obavlja i standardne EMNG preglede.

zakazite pregled
pisite nam
Cena usluge
(Cene su informativnog karaktera i podložne su promeni u zavisnosti od individualnih potreba pacijenta)
12.000,00