Timpanometrija

ŠTA JE TIMPANOMETRIJA?

Timpanometrija predstavlja metodu kojom se otkrivaju oboljenja  srednjeg uva koja mogu dovesti do gubitka sluha, naročito kod dece.  Timpanometrija je metoda kojom se ispituje stanje i funkcija srednjeg  uva. Srednje uvo se nalazi iza bubne opne. Bubna opna je tanko tkivo  koje razdvaja srednje i spoljašnje uvo. Timpanometrija predstavlja  metodu kojom se otkrivaju oboljenja srednjeg uva koja mogu dovesti do  gubitka sluha, naročito kod dece. Timpanometrijom se procenjuje kretanje  bubne opne koje nastaje nakon promene pritiska u uvu. Može postojati  potreba da se kod dece ovaj pregled radi više puta svakih nekoliko  nedelja. Na taj način se stiče uvid o stanju srednjeg uva u više  situacija tokom dužeg vremenskog perioda. Kompletno ispitivanje traje  oko 5 minuta.

INDIKACIJE/ZAŠTO SE RADI?

Testom se može otkriti/utvrditi:

  • Prisustvo tečnosti u srednjem uvu, tumor u srednjem uvu, prisustvo  velike količine cerumena koji blokira adekvatno prenošenje zvučnih  talasa.
  • Zapaljenje srednjeg uva (otitis media), oštećenje bubne opne (perforacija).
  • Poremećaj funkcije Eustahijeve tube (kanal koji povezuje gornji deo  grla i nosa sa srednjim uvom) ili funkcije slučnih koščica (čekić,  nakovanj, uzengija).

KAKO SE IZVODI?

  • Pre timpanometrije lekar izvodi otoskopiju-pregled spoljašnjeg  ušnog kanala i bubne opne posebnim instrumentom koji se zove otoskop. Na  ovaj način stiče se uvid u količinu cerumena (voska) ili prisustvo  stranog sadržaja u spoljašnjem slušnom kanalu.
  • Nakon toga se sonda  timpanometra postavlja u spolajšnji ušni kanal. Ova procedura može biti  neprijatna. Kada se započne isptivanje čućete različite tonove.  Timpanometrijom se menja pritisak u srednjem uvu što dovodi do  pokretanja bubne opne. Pokreti bubne opne se registruju na timpanogramu.
  • Tokom ispitivanja nećete moći da se pomerate, pričate ili gutate  pljuvačku, zato što ove aktivnosti utiču na validnost rezultata.

POTENCIJALNI RIZICI

Ispitivanje nije praćeno rizikom od komplikacija i potpuno je bezbolno.

PRIPREMA

  • Nije potrebna posebna priprem za ovaj pregled.
  • Kako se Vaše  dete ne bi uplašilo od ove procedure lekar Bel Medic-a mu mogu objasniti  postupak tako što će ga izvesti na lutki.
  • Ponesite sa sobom svu prethodnu medicinsku dokumentaciju.
zakazite pregled
pisite nam
Cena usluge
3.000,00
Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!