Transezofagealna ehokardiografija (TEE)

TRANSEZOFAGEALNA EHOKARDIOGRAFIJA (TEE)

Transezofagealna ehokardiografija (TEE) je vrsta invazivnog ultrazvučnog pregleda srca i velikih krvnih sudova (aorte i plucne arterije)  koji izlaze iz srca. Pregled se  radi kod odredjene grupe pacijenata. Ultrazvučna sonda kojom se radi ovaj pregled je postavljena u tanku cev (endoskop) koji se kroz usta i grkljan ubacuje u jednjak (supljinu koja se zove ezofagus). Pregled ima slicnosti sa endoskopskim pregledom jednjaka i zeluca poznatijom pod nazivom gastroskopija, koja se koristi u gastroenteroloskoj dijagnostici. Kako je jednjak anatomski vrlo blizu srca, na ovaj način se dobija mnogo jasnija slika  srčanih komora, pretkomora, aurikule, srčanih zalisaka kao i velikih krvnih sudova, nego standardnim ultrazvucnim pregledom koji se radi preko grudnog kosa, takozvanom  transtorakalnom ehokardiografijom (TTE).


INDIKACIJE/ZAŠTO SE RADI TEE?

 • Bolesnika sa bolestima srcanih zalizaka (urodjenim ili stecenim srcanim manama) radi procene tezine iste i pripreme nekih bolesnika za pregled kardiohirurga radi odluke o potrebi za operativnim lecenjem (np.mitralne insuficijencije, aortne stenoze)
 • Kod bolesnika sa vestackim zaliscima radi pracenja funkcije ili dijagnostike eventualnih komplikacija na njima
 • U terapiji poremecaja ritma koji se zove atrijalne fibrilacije ( fibrilacije pretkomora/ aritmije apsolute) kao obavezan pregled radi odluke o podobnosti bolesnika za elektrokonverziju (uspostavljanje normalnog srcanog ritma uz pomoc elektrosoka) 
 • Dijagnostike i pracenja bolesnika sa zapaljenskim bolestima srcanih zalizaka (infektivnog endokarditisa) 
 • Bolesnika kod kojih se sumnja na prisustvo tumorske formacije u srcanim supljinama kao i trazenja eventualnog uzroka tromboembolizma (prelezanog sloga ili tranzitornog ishemijskog ataka) radi odluke o daljoj terapiji
 • Kod bolesnika kod kojih postoji sumnja na postojanje defekta srcanih pregrada izmedju komora i pretkomora (VSD, ASD) 
 • Kod bolesnika kod kojih se sumnja na postojanje aneurizme/disekcije aorte kao jedna od metoda za pregled njenog unutrasnjeg sloja/zida
 • da bi se procenilo stanje srca u toku nekih operacija

Dodatni razlozi za TEE mogu biti:

 • Kod gojaznih pacijenata radi bolje vizuelizacije srcanih struktura
 • Kod pacijenata kod kojih je grudni kos u gipsu


KAKO SE IZVODI TRANSEZOFAGEALNA EHOKARDIOGRAFIJA (TEE)?

Ukoliko pacijent nosi zubnu protezu koja nije fiksna, neophodno je da je se izvadi.  Neposredno pred pregled pacijentu se plasira „braunila“ Tokom pregleda pacijent leži na levom boku i prikljucen je elektrodama na EKG aparat da bi se pratio rad srca. Pre nego što lekar ubaci transezofagealnu sondu kroz usnu šupljinu, grkljan i šupljinu jednjaka, lokalnim anestetikom u vidu spreja se naprska zadnji zid grla da bi se olakšao prolazak sonde. Pre nego sto doktor ubaci sondu u usta potrebno je da pacijent zagrize mali plasticni stitnik kroz koji se zatim uvodi savitljivo crevo . Kada vrh creva-sonde prodje preko kraja jezika i dodje do zadnjeg zida zdrela pacijent pravi akt gutanja kako bi sonda skliznula u jednjak. Kada se pregled završi, sonda se vadi. Pregled traje različito dugo u zavisnosti od indikacija za pregled, a najčešće između 30 i 60 minuta.


POTENCIJALNI RIZICI TRANSEZOFAGEALNE EHOKARDIOGRAFIJE (TEE)

U toku TEE može doći do:

 • Otežanog disanja
 • Grča grkljana
 • Oštećenja jednjaka (perforacije)
 • Oštećenja želuca sondom
 • Krvarenja iz jednjaka
 • Oštećenja usta, zuba, grla
 • Nepravilnog srčanog ritma – aritmije.

Izuzetno retko može da dođe do:

 • Zastoja u radu srca i  smrtnog ishoda.


PRIPREMA ZA TRANSEZOFAGEALNU EHOKARDIOGRAFIJU (TEE)

Nekoliko dana pre TEE nije dozvoljeno konzumiranje alkohola. Najmanje 6h pre procedure pacijent ne sme da unosi ni hranu ni piće. 

Lekaru pacijent mora da prijavi trudnoću, koje lekove uzima kao redovnu terapiju, ali i alergije na lekove, anestetik i lateks. Takođe je neophodno da lekar bude upoznat sa istorijom kardiovaskularnih bolesti pacijenta.

Ako pacijent nosi protezu koja nije fiksna, neophodno je da je izvadi. Potrebno je i da skine nakit koji bi mogao da ometa proceduru.

Pacijet treba da isprazni bešiku pre TEE.


OPORAVAK NAKON TRANSEZOFAGEALNE EHOKARDIOGRAFIJE (TEE)

 • Pacijent može da oseća utrnulost u grlu izvesno vreme (zbog lokalnog anestetika i samog prisustva sonde u gore navedenim anatomskim strukturama) pa zato ne bi smeo da unosi hranu i piće narednih nekoliko sati da ne bi došlo do gušenja. Narednih nekoliko dana moze ostaati osećaj iritacije/bola. Ako je procedura rađena u dnevnoj bolnici, pacijent se otpušta istog dana, a već sutradan može da se vrati svojim uobičajenim aktivnostima.
zakazite pregled
pisite nam
Cena usluge
20.000,00
Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!