Transezofagealna ehokardiografija (TEE) u kratkoj iv anesteziji

ŠTA JE TEE U KRATKOJ IV ANESTEZIJI?

Transezofagealna ehokardiografija (TEE) je vrsta invazivnog ultrazvučnog pregleda srca i velikih krvnih sudova (aorte i plucne arterije) koji izlaze iz srca. Pregled seradi kod odredjene grupe pacijenata. Ultrazvučna sonda kojom se radi ovaj pregled je postavljena u tanku cev (endoskop) koji se kroz usta i grkljan ubacuje u jednjak (supljinu koja se zove ezofagus). Pregled ima slicnosti sa endoskopskim pregledom jednjaka i zeluca poznatijom pod nazivom gastroskopija, koja se koristi u gastroenteroloskoj dijagnostici. Kako je jednjak anatomski vrlo blizu srca, na ovaj način se dobija mnogo jasnija slika  srčanih komora, pretkomora, aurikule, srčanih zalisaka kao i velikih krvnih sudova, nego standardnim ultrazvucnim pregledom koji se radi preko grudnog kosa, takozvanomtranstorakalnom ehokardiografijom (TTE) .


INDIKACIJE/ZAŠTO SE RADI TEE U KRATKOJ IV ANESTEZIJI?

TEE se radi kod:

 • Bolesnika sa bolestima srcanih zalizaka (urodjenim ili stecenim srcanim manama) radi procene tezine iste i pripreme nekih bolesnika za pregled kardiohirurga radi odluke o potrebi za operativnim lecenjem (np.mitralne insuficijencije, aortne stenoze)
 • Kod bolesnika sa vestackim zaliscima radi pracenja funkcije ili dijagnostike eventualnih komplikacija na njima
 • U terapiji poremecaja ritma koji se zove atrijalne fibrilacije ( fibrilacije pretkomora/ aritmije apsolute) kao obavezan pregled radi odluke o podobnosti bolesnika za elektrokonverziju (uspostavljanje normalnog srcanog ritma uz pomoc elektrosoka) 
 • Dijagnostike i pracenja bolesnika sa zapaljenskim bolestima srcanih zalizaka (infektivnog endokarditisa) 
 • Bolesnika kod kojih se sumnja na prisustvo tumorske formacije u srcanim supljinama kao i trazenja eventualnog uzroka tromboembolizma (prelezanog sloga ili tranzitornog ishemijskog ataka) radi odluke o daljoj terapiji
 • Kod bolesnika kod kojih postoji sumnja na postojanje defekta srcanih pregrada izmedju komora i pretkomora (VSD, ASD) 
 • Kod bolesnika kod kojih se sumnja na postojanje aneurizme/disekcije aorte kao jedna od metoda za pregled njenog unutrasnjeg sloja/zida
 • da bi se procenilo stanje srca u toku nekih operacija
 • Kod dece, osoba koje imaju jak nagon za povraćanjem, koje ne tolerisu sam pregled i bolesnika sa odredjenm kliničkom slikom TEE se obavlja u analgosedaciji tj. kratkoj anesteziji koja se daje kroz venu na ruci.


KAKO SE IZVODI TEE U KRATKOJ IV ANESTEZIJI?

Ukoliko pacijent nosi zubnu protezu koja nije fiksna, neophodno je da je se izvadi.  Neposredno pred pregled pacijentu se plasira „braunila“ kroz koju se daje anestetik za kratkotrajnu anesteziju. Tokom pregleda pacijent leži na levom boku i prikljucen je elektrodama na EKG aparat da bi se pratio rad srca. Pre nego što lekar ubaci transezofagealnu sondu kroz usnu šupljinu, grkljan i šupljinu jednjaka, lokalnim

anestetikom u vidu spreja se naprska zadnji zid grla da bi se olakšao prolazak sonde. Pre nego sto doctor ubaci sondu u usta potrebno je da pacijent zagrize mali plasticni stitnik kroz koji se zatim uvodi savitljivo crevo . Kada vrh creva-sonde prodje preko kraja jezika i dodje do zadnjeg zida zdrela sonda sklizne u jednjak. Zavisno od toga koji je cilja samog pregleda, odnosno koje strukture se posmatraju zavisi  i „dubina“ same anestezije, odnosno nekada su pacijenti u „plicoj“ anesteziji zbog potrebe saradnje sa doktorom koji izvodi pregled a nekada je anestezija potpuna. Kada se pregled završi, sonda se vadi. Pregled traje različito dugo u zavisnosti od indikacija za pregled, a najčešće između 30 i 60 minuta uz prisustvo anesteziologa, karadiologa koji izvodi sam pregled, anesteticara i medicinske sestre.


POTENCIJALNI RIZICI PRI TEE U KRATKOJ IV ANESTEZIJI

 • U toku TEE može doći do:
 • Otežanog disanja
 • Grča grkljana
 • Oštećenja jednjaka (perforacije)
 • Krvarenja iz jednjaka
 • Povreda želuca sondom za TEE
 • Oštećenja usta, zuba, grla
 • Alergija
 • Kompikacija vezanih za samu anesteziju

Ređe dolazi do:

 • Nepravilnog srčanog ritma - aritmije
 • Zastoja u radu srca
 • Izuzetno retko može doći i do smrtnog ishoda.


PRIPREMA ZA TEE U KRATKOJ IV ANESTEZIJI

Nekoliko dana pre TEE nije dozvoljeno konzumiranje alkohola. Najmanje 6h pre procedure pacijent ne sme da unosi ni hranu ni piće. 

Lekaru pacijent mora da prijavi trudnoću, koje lekove uzima kao redovnu terapiju, ali i alergije na lekove, anestetik i lateks. Takođe je neophodno da lekar bude upoznat sa istorijom kardiovaskularnih bolesti pacijenta.

Ako pacijent nosi protezu koja nije fiksna, neophodno je da je izvadi. Potrebno je i da skine nakit koji bi mogao da ometa proceduru.

Pacijet treba da isprazni bešiku pre TEE.


Oporavak nakon TEE u kratkoj IV anesteziji

Moze biti prisutan osećaj blage ošamućenosti odmah nakon procedure-zbog anestezije. Pacijent može da oseća utrnulost u grlu izvesno vreme, pa zato ne bi smeo da unosi hranu i piće narednih nekoliko sati da ne bi došlo do gušenja. Narednih nekoliko dana moze ostati blagi osećaj iritacije/bola u grlu. Ako je procedura rađena u dnevnoj bolnici, pacijent se otpušta istog dana, a već sutradan može da se vrati svojim uobičajenim aktivnostima.

zakazite pregled
pisite nam
Cena usluge
29.000,00
Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!