Ultrazvuk oka

Oftalmologija

Ultrazvk oka (A i B scan)

ŠTA JE ULTRAZVUČNI PREGLED OKA?

Ultrazvuk oka je neinvazivna dijagnostička  metoda koja uz pomoć UZ talasa visoke frekvencije daje podatke o veličini, građi  (strukturi) i promenama unutar oka.

INDIKACIJE/ZAŠTO SE RADI?

Postoje dva moda Ultrazvuka oka:

  • A scan - Biometrija koja služi za mrenje aksijalne dužine oka (može s se raditi u cilju proračuna sočiva za ugradnju kod operacije katarakte)
  • B-scan - UZ pregled zadnjeg segmenta oka. Najčešće se radi kad je teško ili nemoguće videti očno dno  - kod zamućenja optičkih medija (sočiva i staklastog tela) a kod sumnje na: odvajanje mrežnjače (ablaciju retine), tumore oka, strana tela kod povreda oka.

Takođe se može raditi kod sumnje na proliferativnu dijabetičnu retinopatiju, prisustvo krvi u staklastom telu (hemoftalmus) i postojanje različitih membrana i trakcija na retinu.

KAKO SE IZVODI?

Pregled traje 15-20 minuta. Pacijent leži na krevetu za pregled a dokjtor stavlja kapi lokalnog anestetika u oči (za A-sken) ili specijalni gel na kapke zatvorenog oka ( za B-sken).   Sonda je mali plastični uređaj koji šalje i prima ultrazvučne talase i  postavlja se na otvoreno ili zatvoreno oko pacijenta. Gel ima ulogu da poboljša provodljivost  ultrazvučnih talasa i eliminiše vazduh između kože i sonde.

POTENCIJALNI RIZICI

Ultrazvk oka  je potpuno bezbedna i bezbolna dijagnostička metoda koja ne nosi nikakav rizik.

PRIPREMA

Ukoliko pacijent nosi kontaktna sočiva, neophodno je da ih skine pre pregleda.


Ime i prezime

Email

Poruka

 


Copyright by Bel Medic 2018. All rights reserved.

Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!