Ultrazvuk oka

Ultrazvk oka (A i B scan)

ŠTA JE ULTRAZVUČNI PREGLED OKA?

Ultrazvuk oka je neinvazivna dijagnostička  metoda koja uz pomoć UZ talasa visoke frekvencije daje podatke o veličini, građi  (strukturi) i promenama unutar oka.

INDIKACIJE/ZAŠTO SE RADI?

Postoje dva moda Ultrazvuka oka:

  • A scan - Biometrija koja služi za mrenje aksijalne dužine oka (može s se raditi u cilju proračuna sočiva za ugradnju kod operacije katarakte)
  • B-scan - UZ pregled zadnjeg segmenta oka. Najčešće se radi kad je teško ili nemoguće videti očno dno  - kod zamućenja optičkih medija (sočiva i staklastog tela) a kod sumnje na: odvajanje mrežnjače (ablaciju retine), tumore oka, strana tela kod povreda oka.

Takođe se može raditi kod sumnje na proliferativnu dijabetičnu retinopatiju, prisustvo krvi u staklastom telu (hemoftalmus) i postojanje različitih membrana i trakcija na retinu.

KAKO SE IZVODI?

Pregled traje 15-20 minuta. Pacijent leži na krevetu za pregled a dokjtor stavlja kapi lokalnog anestetika u oči (za A-sken) ili specijalni gel na kapke zatvorenog oka ( za B-sken).   Sonda je mali plastični uređaj koji šalje i prima ultrazvučne talase i  postavlja se na otvoreno ili zatvoreno oko pacijenta. Gel ima ulogu da poboljša provodljivost  ultrazvučnih talasa i eliminiše vazduh između kože i sonde.

POTENCIJALNI RIZICI

Ultrazvk oka  je potpuno bezbedna i bezbolna dijagnostička metoda koja ne nosi nikakav rizik.

PRIPREMA

Ukoliko pacijent nosi kontaktna sočiva, neophodno je da ih skine pre pregleda.

zakazite pregled
pisite nam
Cena usluge
6.400,00
Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!