Video-asistirana torakoskopska (VATS) simpatektomija

ŠTA JE VIDEO-ASISTIRANA TORAKOSKOPSKA (VATS) SIMPATEKTOMIJA?

Video-asistirana torakoskopska (VATS) simpatektomija je minimalno  invazivna procedura kojom se problem prekomernog znojenja uspešno  rešava. Ova procedura se drugačije zove endoskopska transtorakalna  simpatektomija i podrazumeva presecanje simpatičkog lanca u cilju  smanjenja stimulacije nerva koji uzrokuje preterano znojenje ruku i  crvenilo lica. Presecanje ovih struktura vrši se uz pomoć torakoskopa i  drugih specijalnih hirurških instrumenata koji se u grudni koš uvode  kroz male rezove u nivou međurebarnih prostora. Operacija se izvodi u  opštoj anesteziji, traje od 30 do 60 min, a iz bolnice se izlazi istog  ili sledećeg dana. Ožiljci nakon intervencije su minimalni i pacijenti  su radno sposobni već nekoliko dana nakon operacije. Nema neželjenih efekata na druge organe. Pozitivan efekat operacije pacijenti osećaju  odmah posle operacije. Komplikacije su izuzetno retke.

ZAŠTO SE RADI (INDIKACIJE)?

 • U cilju lečenja prekomernog znojenja (hiperhidroze) ili sindroma  kompleksnog regionalnog bola (poznatog kao kauzalgija ili refleksna  simpatička distrofija). Sindrom kompleksnog regionalnog bola karakteriše  se bolom koji traje dugo, iako je proces oporavka od povrede završen.
 • Kandidati  za operaciju zbog prekomernog znojenja su osobe kod kojih su tegobe  naglašene od ranog detinjstva i doba adolescencije i osobe kojima  prekomerno znojenje značajno ometa svakodnevno funkcionisanje.

ŠTA JE HIPERHIDOZA (PREKOMERNO ZNOJENJE)?

 • Prekomerno znojenje ili hiperhidroza prisutna je kod oko 3 % svetske  populacije. Operacija je indikovana kod pacijenata koji boluju od  primarne fokalne hiperhidroze, tj. prekomernog znojenja pojedinih delova  tela (dlanovi, pazušne jame, lice, tabani, prepone...). Uzrok primarne  ili idiopatske hipehidroze je nejasan i smatra se da nasleđe igra  značajnu ulogu. Prekomerno znojenje predstavlja značajan psihološki i  socijalni problem. Znojenje je neophodno za uravnoteženje telesne  temperature čovekovog organizma. Kontrola znojenja obavlja se uz pomoć  simpatičnog nervnog sistema, tačnije dva lanca simpatičkih živčanih  vlakana i njihovih pripadajućih ganglija koji se prostiru duž kičmenog  stuba sa obe strane.
 • U lečenju prekomernog znojenja prvo se  preporučuju nehirurške metode, kao što su korišćenje kozmetičkih  preparata, antiperspiranata, antiholinergika i sedativa. U određenim  slučajevima pomaže i primena psihoterapije kao i lokalna aplikacija botulinskog toksina. Hirurške metode kao što su ekscizija znojnih žlezda  u pazuhu i presađivanje kože u navedenoj regiji su praćene razvojem  potencijalnih komplikacija.
 • Sekundarna hiperhidroza je posledica  nekih drugih bolesti (šećerna bolest, poremećaj regulacije hormona  štitaste žlezde, tuberkuloza itd.) i kod tih bolesti nije indikovana  intervencija, već se mora lečiti osnovna bolest. Operacija se ne  preporučuje kod ljudi sa teškim oboljenjima srca i pluća.

KAKO SE IZVODI VATS SIMPATEKTOMIJA?

 • Simpatektomija je minimalno invazivna procedura koja podrazumeva  hirurško odstranjenje ganglija i presecanje simpatičkog lanca na  određenom nivou. Obavlja uz pomoć specijalnog endoskopskog instrumenta  sa video kamericom na vrhu-torakoskopom i uz pomoć različitih hirurških  instrumenata čiji je dijametar mali i koji se uvode u grudni koš kroz  male rezove u nivou međurebarnih prostora.

Operacija se izvodi u opštoj anestetiji (tokom operacije nećete biti  svesni). Hirurg tokom operacije pomera plućno krilo i na taj način  prikazuje simpatički lanac. U grudni koš se uvodi još jedan specijalan  hirurški instrument, a hirurg uz pomoć torakoskopa određuje nivo  presecanja simpatčkog lanca. Najčešće nije potrebno postavljanje drena.  Rezultati operacije su očigledni nakon nekoliko minuta od operacije.

POTENCIJALNI RIZICI

 • Potencijalne komplikacije koje mogu nastati mogu biti posledica same  hirurške tehnike ili mogu nastati kao posledica same simpatektomije.  Koa i prilikom svake operacije postoji rizik od komplikacija prilikom  uvođenja u opštu anesteziju, rizik od nastanka infekcije, krvarenja ili  kolapsa pluća (pneumotoraksa).
 • Očekivan efekat simpatektomije su  suve šake i pazuh. Najčešća komplikacija nakon operacije je razvoj  kompenzatornog znojenja na leđima ili trbuhu (3-40%). Ukoliko dođe do  povrede zvezdastog gangliona može se razviti Hornerov sindrom. U odnosu  na ste pen oštećenja gangliija sindrom može biti prolazan ili stalan, a  posledice koje nastaju su široke zenice i spuštenost očnog kapka.

PRIPREMA

 • Hirurg ili drugi zdravstveni radnik će sa Vama razgovarati o pripremi pred ovu operaciju.
 • Ukoliko  uzimate lekove koji sprečavaju zgrušavanje krvi (Aspirin, Plavix,  Farin, Sincum, Sintrom, Pradaxa, Xarelto, Eliquis…) biće potrebno da u  konsultaciji sa lekarom privremeno prekinete uzimanje ovih lekova.
 • Ukoliko se operacija izvodi u opštoj anesteziji biće potrebno da 8-12 sati pre operacije ne jedete i ne pijete.
zakazite pregled
pisite nam
Cena usluge
200.000,00
Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!