Dečja stomatologija

Dečja stomatologija

Zubi su ukras našeg osmeha još od malih nogu. Briga roditelja za svoje dete i potreba da ga usmeri ka  održavanju zdravlja počinje oralnom fazom deteta, još u toku dojenja. Tako se rast vilica u prvim danima života dopunjuje nicanjem prvih zuba. 

Dečja stomatologija se bavi zdravljem usta i zuba dece i obrazovanjem dece i roditelja o postupcima i ponašanju od značaja za zdravlje. Preporučuje se da prva poseta stomatologu bude u prvih 6 meseci posle nicanja prvog zuba. Dužnost stomatologa je da identifikuje stepen rizika od razvoja karijesa i bolesti usne duplje i da kroz motivaciju i edukaciju omogući dugoročno dobro zdravlje. U našim uslovima, možda je i najvažnija stvar koju stomatolozi i roditelji mogu da učine za najmlađe da im, uspostavljanjem odnosa poverenja i saradnjom sa roditeljima, učine posete stomatologu što je manje moguće neprijatnim i bolnim.

Vreme nicanja zuba

Prvi zub koji niče je, obično, donji centralni sekutić u uzrastu od 8 do 12 meseci. Za njim slede bočni donji sekutići, zatim gornji sekutići itd. U uzrastu između 23 i 30 meseci svi mlečni zubi bi trebalo da su nikli. Ovaj raspored nicanja ne treba uzimati doslovno - od deteta do deteta postoje varijacije. Ukoliko neki od zuba kasni više od pola godine, potrebno je da stomatolog obavi pregled - ovo važi i za stalne zube. Sa šest godina počinju da niču prvi stalni zubi - kutnjaci, a za njima sekutići i ostali zubi. Do 13 godine bi svi mlečni zubi trebalo da budu zamenjeni stalnim, a tada niče i drugi stalni kutnjak. Nicanje umnjaka (trećeg stalnog kutnjaka) varira od osobe do osobe - od 17. godine do ranih dvadesetih.

Svest o održavanju mlečnih zuba

Prisutnost mlečnih zuba je esencijalna za zdravo uzrastanje. Mlečnim zubima dete počinje da upoznaje funkciju odgrizanja, žvakanja, rečju - prve faze varenja hrane koje započinje još u ustima. Prve reči počinju da poprimaju pravu formu zajedno sa nicanjem zuba. Njihov rast i korišćenje razvija celu orofacijalnu regiju. Veoma štetan momenat u toku rasta mlečnih zuba je ishrana bogata šećerima i otežana higijena usne duplje zbog uzrasta pacijenta. Preventivni pregledi i sanacija karijesa još u početnim fazama smanjuju moguće posledice u vidu ranog gubitka mlečnih zuba. Ukoliko se radi o velikom broju karioznih zuba, a dete ne saradjuje, u Bel Medic-u tim stomatologa u saradnji sa anesteziolozima može u opštoj anesteziji da zbrine celu usnu duplju u toku jedne intervencije. Svest roditelja je esencijalna u ovoj fazi, koja će se i te kako odraziti u periodu nicanja stalnih zuba. Rano vađenje mlečnih zuba može da izazove poremećaj razvoja vilica i njihov deformitet koji će, kasnije, otežati smeštanje stalnih zuba i činiti pomoć specijaliste ortopedije vilica neophodnom. Karijesom oštećeni mlečni zubi mogu da dovedu do infekcije zametaka stalnih zuba i njihovog gubitka. 

Savet +

Čest stav roditelja da mlečne zube ne treba zbrinjavati "jer će svejedno ispasti" je ogroman problem. Opet, bez rentgenskog snimka deteta ne možemo znati postoje li u vilici stalni zamenski zubi ili ne. Dolasci stomatologu u mladosti, bez bola i traume, olakšavaju pacijentima da bez straha i oklevanja odlaze stomatologu i u odraslom dobu. Pacijent koji nije u detinjstvu imao neprijatna iskustva u stomatološkoj ordinaciji, će imati manje zdravstvenih problema i manje troškova. Dečja stomatologija je posvećena deci i njihovim roditeljima. Imati svest koliko je važno prisustvo mlečnih zuba, menja budućnost Vašeg deteta.

Savete u vezi sprečavanja karijesa možete naći na stranici koja se bavi njegovom prevencijom.


Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!