Bel Medic online pedijatrijsko savetovalište

01.05.2020.

Ako vam je potreban savet pedijatra, lajkujte FB stranicu Bel Medica ili zapratite instagram profil @belmedic_com i pošaljite poruku u Inbox. Lekar će vam se javiti i pomoći da rešite problem. Konsultacije su besplatne 

Ubrzo nakon proglašenja pandemije korona virusa, Opšta bolnica Bel Medic pokrenula je besplatne online konsultacije pedijatrijskog tima za sve roditelje, staratelje i osobe koje brinu o deci. Ideja je bila da se pruži medicinska podrška najmlađim pacijentima iz cele Srbije i naše dijaspore. 

  • Dosad smo putem Vibera pregledali više od 3.500 mališana i pomogli roditeljima da ih bez preke potrebe ne dovode u domove zdravlja ili bolnice. Na taj način doprineli smo da se izlaganje dece i roditelja infekciji smanji koliko god je moguće - kaže dr Aleksandra Vukov, pulmolog pedijatar u Bel Medicu, jedan od lekara iz ovog tima.

Roditelji su, priča dr Vukov, sada jako uplašeni. 

  • Čim se dete nakašlje, mame i tate prvo pomisle da je korona, što je i normalno u ovoj situaciji. Srećom, najčešće to nije slučaj, već bude alergijski kašalj ili prehlada. Osim toga, deca imaju ekceme, dogodi se da ih boli uho, da dobiju temperaturu jer im, recimo, niču zubići, nemaju stolicu, boli ih stomčić... Mi tada uzmemo detaljnu anamnezu, često preko kamere pogledamo dete i veliki broj slučajeva možemo da rešimo samo putem razgovora i na osnovu laboratorijskih analiza. Naravno, ako je klinička slika ozbiljnija, odmah upućujemo na pregled u najbližu ambulantu – objašnjava dr Vukov.

Dr Spomenka Smiljanić, takođe pedijatar pulmolog, priča kako su roditelji izuzetno zahvalni zbog ove vrste podrške. Sama svest o tome da imaju kome da se jave kada detetu nije dobro i odmah dobiju stručno mišljenje i savet, mnogo im znači i umiruje ih. 

  • Strpljivo i bez žurbe saslušamo roditelje, sve ih detaljno ispitamo, objasnimo im šta treba da rade i kako da pomognu detetu. Potom pratimo situaciju, čujemo se više puta sve dok nismo sigurni da je dete dobro. Sve to mnogo olakšava roditeljima. Osećaju se sigurno jer smo im uvek na raspolaganju – priča dr Smiljanić. 

Dr Vladan Milojević, naš neonatolog, kaže da su među pitanjima zbog kojih se roditelji često javljaju osipi po koži, ojedi kod beba, visoka temperatura, ali i redovna vakcinacija.

  • Mnogi roditelji se plaše da u ovim okolnostima vakcinišu dete. Pitaju nas da li vakcina sada treba da se daje, sme li da se preskoči, može li se sačekati dok ne prođe vanredno stanje i tako dalje. Vakcinacija treba da se sprovodi regularno, naravno ako je dete zdravo. Kod nas u Bel Medicu su mere zaštite na najvišem nivou, pa nema razloga za strah.

Dr Tomislav Ćuk, dečji endokrinolog, dao je zeleno svetlo od začetka ideje o onoline savetovalištu.

  • U ovoj situaciji nikome nije lako, pogotovo roditeljima sa decom koja imaju neki problem. S tim u vezi, od početka sam bio uveren da je online savetovalište odlična ideja jer pruža mogućnost da se pomogne ljudima širom Srbije, ali i našim ljudima u inostranstvu koji se osećaju sigurnije kada mogu da porazgovaraju sa nama na svom jeziku, podele svoje brige i strahove – kaže dr Ćuk.

Ovakva situacija dešava se jednom u sto godina. Pokretanje besplatnog online pedijatrijkog savetovališta bila je prava odluka, jer sada je važno pokazati solidarnost, pružiti svim našim građanima podršku koja ih ne košta i koja je takva da im omogućava da ostanu kod kuće, smatra tim Bel Medic pedijatara.

Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!