COVID-19 I OPADANJE KOSE

16.11.2020.

Piše Prof. dr Ljijana Medenica, dermatovenerolog

Sve vise žena i muškaraca, 3. ili 4. meseca posle preležane COVID-19 infekcije, u periodu oporavka, počinju da se žale na iznenadno, difuzno opadanje kose koje opisuju kao uznemirujuće i psihološki stresno jer svakodnevno vide „punu šaku“ ili „klupko“ opalih dlaka, najčešće posle češljanja ili pranja kose; kosa se proredjuje sve više i više na dnevnom nivou, uplašeni su jer misle da će na kraju ostati bez kose. 

Opadanje kose koje vidjamo kod post-COVID-19 pacijenata je po tipu telogenog efluvijuma. Obično se javlja 3-4 meseca posle preležane COVID-19 infekciije, može da zahvati i do 50% kose. Dnevno može da ispadne 150-700 dlaka. Opadanje kose traje 2-3 meseca. Proces je reverzibilan, kosa se spontano, polako i postepeno obnavlja u toku sledećih nekoliko, obično 6 meseci. Kod produženog psihološkog stresa obnavljanje kose može da traje i mnogo duže od 6 meseci.

Ovakvo difuzno i reverzibilno ispadanje kose (telogeni efluvijuma)  u ne-COVID vremenima se vidja kod ljudi posle preležanih bolesti i operacija, visoko febrilnih stanja, jakih psiholoških stresova, ekstremnih dijeta za mršavljenje, porodjaja, kod osoba sa smanjenom funkcijom štitne žlezde, smanjenim vrednostima gvozdja ili vitamina D u organizmu.

Ne postoji specifična terapija za ovaj vid opadanja kose, imajući u vidu da je proces reverzibilan, očekuje se spontani rast kose. Medjutim, primena PRP (e. platelet-rich plasma – plazma obogaćena trombocitima) metode može da ubrza proces rasta kose.

U vremenima COVID-19 pandemije, svakodnevno, od početka 2020. brinemo o tome da li ćemo da se zarazimo SARS-Cov-2 virusom, da li će ako se razbolimo mi ili naši najbliži biti mesta za lečenje u bolnicama, stres zbog mogućeg gubitka voljenih osoba, kako da se izborimo sa karantinom ako nas ponovo zadesi, šta ako dodje do promena ili evl. gubitka posla, šta nosi 2021. godina… tako, generalno, možemo da očekujemo sve veći broj pacijenata koji gube kosu (telogenim efluvijum), kako kod onih koji se oporavljaju od COVID-19 infekcije tako i kod onih koji se nisu zarazili SARS-Cov-2 virusom ali žive u vremenu dubokog i velikog stresa.

Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!