Kako da izvučete što više koristi na sistematskom pregledu?

26.10.2017.
Kako da izvučete što više koristi na sistematskom pregledu?

Sistematski pregledi, ako želite da ih maksimalno iskoristite, zahtevaju od vas malo pripreme pre odlaska. Evo kako ta priprema treba da izgleda u 3 koraka:

1.    Istražite svoju medicinsku istoriju i medicinsku istoriju svoje porodice

Na sistematskom pregledu lekar će vas pitati jeste li imali akutne i hronične bolesti, velike operacije, neke nedavne preglede, vakcinaciju... Doktor će pitati da li je bilo nekih stanja ili bolesti u bliskoj familiji, kao što su karcinomi, dijabetes ili moždani udar. Generalna preporuka je da ponesete svu medicinsku dokumentaciju koju imate i da pribeležite na papir sve bolesti bliskih rođaka.

2.  Razmislite o tome kako se osećate

Važno je da iskoristite stemaski pregled i podelite sa lekarom sve što vam smeta. Prijavite sve neoubičajeno kod sebe i sve promene kao što su fizičke (bol, stezanje u grudima, neuobičajen ili nepravilni srčani ritam, kvržice, problemi sa urinom ili stolicom, menstrulnim ciklusom, kožom ili ishranom) ili psihosocijalne (depresivno raspoloženje, anksioznost, problemi sa spavanjem i ponašanjem u društvu) ili bilo šta drugo što ste primetili ili vas brine. Pokušajte da se setite kada je promena nastupila i kako je to drugačije nego pre. Sve to zapišite i ponesite na sistematski.

3. Iskoristite priliku i prodiskutujte sa svojim doktorom buduće planove u vezi sa zdravljem, na primer ako planiramo veštačku oplodnju, plastičnu operaciju, ugradnju zubnih implanata itd.

Copyright by Bel Medic 2018. All rights reserved.

Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!