Kako razlikovati prehladu od alergije?

02.04.2024.

U današnjem vreme kada se suočavamo sa različitim respiratornim tegobama,  često dolazi do nejasnoća u razlikovanju simptoma koji nas muče. Da li  je to samo prolazna prehlada ili nešto više – pitanje je koje mnoge muči. Upravo zbog toga, dr Bojan Marković, specijalista  otorinolaringologije Acibadem Bel Medica, u našem novom blogu, detaljno će objasniti razlike između simptoma prehlade i  alergijske kijavice, pružajući korisne savete kako da ih prepoznamo i adekvatno reagujemo.

Kako možemo razlikovati simptome prehlade od simptoma alergijske kijavice?

Prehlada obično traje od 5 do 7 dana i karakteriše je zapušen nos, vodenasta, a kasnije zelenkasta sekrecija iz nosa, blago povišena telesna temperatura, malaksalost, jeza, drhtavica i umor. Važno je napomenuti da prehlada prolazi sama od sebe, bilo da je lečimo ili ne, dok trajanje alergijske kijavice zavisi od prisustva alergena u vazduhu, na koji je pacijent preosetljiv. Dakle, može trajati mesec, dva, šest meseci, pa čak i duže. Takođe, bitna razlika je da alergijska kijavica uvek uključuje svrab nosa, mekog nepca, očiju i kijanje u salvama, dok kod prehlade svrab nije prisutan.

Da li postoji određeno doba godine kada su ljudi više skloni prehladama, a kada alergijama?

Prehlade se uglavnom javljaju u hladnijim mesecima, zbog čega se i nazivaju prehladama, i izazvane su virusima. Alergijska kijavica, s druge strane, često je povezana s periodom cvetanja biljaka, dakle od ranog proleća do kraja leta.

Koji su najčešći uzročnici alergijske kijavice i kako se oni razlikuju od uzročnika prehlade?

Kao što sam već rekao, uzročnik prehlade je virus, dok su uzročnici alergija alergeni. Najčešći alergeni su poleni drveća, trava i korova. Poleni drveća su najprisutniji od kraja zime do početka proleća, poleni trava od sredine maja do sredine jula, a poleni korova od sredine jula do kraja oktobra.

Da li je moguće imati i prehladu i alergijsku kijavicu u isto vreme i kako to utiče na lečenje?

Moguće je imati i jedno i drugo istovremeno, ali to nema praktičnog značaja jer, kao što sam već spomenuo, prehlada prolazi sama od sebe. Dovoljno je lečiti alergijsku kijavicu.

Koje su efikasne mere prevencije za smanjenje simptoma alergijske kijavice i kako ih možemo primeniti u svakodnevnom životu?

Preporučuje se konzumiranje hrane bogate kalcijumom, poput mleka i mlečnih proizvoda, tamnozelenog povrća kao što su spanać, kelj, brokoli, soja, sok od pomorandže, orašasti plodovi poput badema, lešnika, oraha, sardina i slično. Kalcijum je stabilizator mastocita i smanjuje oslobađanje histamina, koji je glavni krivac za simptome alergijske kijavice. Takođe, preporučuje se večernje, svakodnevno pranje kose radi smanjenja izloženosti alergenima, češća promena odeće i posteljine, spavanje sa zatvorenim prozorima zbog visoke koncentracije alergena u jutarnjim časovima, provođenje vremena van područja bogatih alergenima, kao i sistematsko uklanjanje korova na nivou države.