,,NAJSREĆNIJI SAM KADA SAM NEMI POSMATRAČ POROĐAJA", Dr Vladimir Vajs - načelnik porodilišta Bel Medic

05.04.2018.
,,NAJSREĆNIJI SAM KADA SAM NEMI POSMATRAČ POROĐAJA", Dr Vladimir Vajs - načelnik porodilišta Bel Medic

Kada bi se obavilo anketiranje među majkama kome su zahvalnije za lak porođaj, njih najmanje 40 hiljada bi reklo ime dr Vladimira Vajsa. Toliko je žena svoj porođaj poverilo ovom istaknutom ginekologu i akušeru koji je posle 25 godina rada svoje znanje i iskustvo od oktobra prošle godine stavio na raspolaganje trudnicama Bel Medic porodilišta.


 „Trudnoća je primer savršenog mehanizma prirode i zato je prirodan porođaj najbolji početak duplog novog života, jer se rađanjem deteta rađa se i majka. Zato su za dobar odnos na relaciji trudnica-lekar ključne dve stvari empatija i strpljenje,“ počinje priču dr Vajs i razjašnjava ustaljene zablude koje prate drugo stanje.
Dr Vajs je svojevremeno uveo pravu revoluciju u bolnicu, jer je svim trudnicama omogućio tzv. mesto kontakta tj. susret sa svojoj porodicom što je do tada u državnim bolnicama bilo izvodljivo jedino ukoliko ste imali dobru vezu.


Trudnoća je stanje zdravlja, a ne bolesti
„Uloga ginekologa je da prvenstveno edukuje majke i pripremi za porođaj. Žensko telo je najbolji samoregulator. Nisam pristalica preterane upotrebe suplemenata posebno u prvom trimestru, a snažno preporučujem fizičku aktivnost koja sve parametre tela dovodi u normalu,“ kaže dr Vajs.


Kako ocenjujete reproduktivnu sliku u Srbiji?
Žene jesu sve starije u dobi kada se prvi put ostvaruju kao majke, ali je upadljivo koliko su više edukovane. Zbog toga je komunikacija sa njima laka, jer znaju šta hoće. Moja najstarija pacijentkinja je imala 46 godina kada je postala majka. Imali smo i trudnicu koja je dolazila low cost kompanijom iz Beča na pregled, a tako je došla i na porođaj. To su stvari koje se pamte.


Najveća zabluda je da trudnica mora porođaj da čeka ležeći
„Budućoj mami je najvažnije pružiti osećaj  mira i spokoja i ostaviti da priroda radi svoje. Iz iskustva znamo da trudnicama najteže pada višesatno ležanje. Zato je naš pristup da pacijentkinji omogućimo korišćenje svih pomagala koji joj olakšavaju porođaj: tuširanje, masaža, pilates lopta, prigušeno svetlo, odgovarajuća muzika. Uskoro će u funkciji biti i stolica za porađanje po ugledu na prasku najboljih svetskih porodilišta. Kuriozitet koji podupire moju priču jeste to što su nekada, pre nego što je uveden dirigovan porođaj, babice heklale dok čekaju napone porodilje kako bio stvorile atmosferu strpljenja i mira. Možda ne možemo imati babice pletilje, ali možemo stvoriti tananu mrežu pažnje i brige za svaku pacijentkinju u porodilištu.


Koji je to trenutak u toku porođaja kada ste najzadovoljniji?
Nećete verovati, ali to je trenutak kada sam samo u ulozi nemog posmatrača. To je znak da imamo dobrog saradnika sa druge strane i naše je da samo pustimo prirodno odvijanje tog procesa. Posebno se pažnja obraća na pripremu porodilje, jer sečenje tzv. epiziotomiju koju mnoge porodilje doživljavaju kao neprijatno iskustvo, mi sprovodimo tek kada su sve druge opcije nemoguće. Privatnost porođaja bi trebalo da bude pravo svake majke, a ne privilegija. Trudnice u Bel Medic porodlištu imaju mogućnost da sebi prilagode ambijent i tok porođaja i da uz svog partnera kao podršku dožive najbolje iskustvo i sećanje na ovaj najvažniji životni čin.


Budući da ste sticali iskustva na temu prirodnog porođaja u Japanu i Italiji šta nam možete reći o njiihovoj praksi porođaja?
Jednostavnost i dostupnost je osnovni utisak. U japanskim porodilištima se sprovodi tzv. tatami porođaj na platnenim prostirkama sa užetom koje visi sa plafona i koji trudnicama pomaže u toku porođaja.  U Italiji je CTG aparat vešto skriven iza umetničke slike na zidu. Postulatima dotupnosti i jednostavnosti smo se vodili i u Bel Medic porodilištu kao rezultatu jasnog osluškivanja potreba trudnica. Dostupnost podrazumeva stalnu raspoloživost lekarskog tima i informisanje trudnice sa svakom fazom porođaja. Jednostavnost se opet, najbolje vidi u ambijentu apartmana, jer buduće mame imaju utisak da su u svom domu ili bar njegovoj prvoj zameni.


Kada najsnažnije osetite da radite na mestu stvaranja novog života?
Najlepši mi je trenutak kad u očima majke vidim odu radosti za ono što radim. Ta ushićenost i istinska radost zbog dolaska novog života je najuzvišenija stvar na kugli zemaljskoj i snažna motivacija za sve nas koji smo privilegovani da u tom procesu učestvujemo.

Antrfile
Bel Medicdobro mesto za nove početke
Jednogodišnja Helena je bila prva beba koja je u februaru 2017. rođena pod okriljem Bel Medic i od tada porodilište beleži tendeciju porasta broja trudnica koje žele da njihov porođaj bude u prijatnom okruženju uz svu pomoć stručnog tima. Trudnica bira ginekologa koji će je poroditi (on ne mora biti zaposlen u Bel Medicu), anesteziloga po potrebi, uz nju je i pedijatrijska sestra. U slučaju prirodnog i urednog porođaja, majka bolnicu napušta posle 48 sati. Prisustvo partnera sve vreme boravka je apsolutno poželjno. Na porođaj Bel Medic trudnice dolaze sa ličnom kartom, jer sve ostalo što je potrebno nalazi se u porodilištu, a bolnicu napuštaju u potpunosti obučene za samostalnu brigu o novom članu porodice.

Copyright by Bel Medic 2019. All rights reserved.

Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!