Nevoljno mokrenje kod žena

03.03.2022.

Dr Nikola Matavulj

Specijalista ginekologije 

Nevoljni gubitak urina u svakodnevnim aktivnostima kao što su smejanje, kašljanje, kijanje, hodanje uzbrdo, podizanje tereta, sport i ples može se uspešno sanirati uz minimalo invazivnu hiruršku intervenciju u Opštoj Bolnici Acibadem Bel Medic, zahvaljujući dr Nikoli Matavulju.

Šta je urinarna inkontinencija? 

Nemogućnost zadržavanja mokraće u situacijama povišenog pritiska u trbušnoj duplji tokom svakodnevnih aktivnosti kao što su smejanje, kašljanje, kijanje, hodanje uzbrdo, podizanje tereta, sport, ples i sl. 

Najčešći tip urinarne inkontinencije je stres urinarna inkontinencija koja nastaje zbog slabosti ili oštećenja fascija i mišića karličnog dna.

Koji su faktori rizika i da li je ovo čest problem kod žena? 

Mnoge žene nakon 40.godine života, a statistički svaka druga nakon pedesete godine, suočava se sa ovim problemom, a smatra se da su glavni faktori rizika traume tkiva tokom trudnoće i porođaja, nizak nivo estrogena i menopauza, hronične plućne bolesti, gojaznost, pušenje i dr.

Posledice su značajne - neaktivnost, svakodnevni stres, osećaj nelagodnosti, neprijatnosti i trpno stanje koje često dovodi do depresije i izolovanosti. Nažalost, ovaj poremećaj se progresivno pogoršava i time umanjuje mogućnost za izlečenje.

Kako se leči? 

U uznapredovalom stadijumu, stanje se uspešno i efikasno rešava minimalno invanzivnom hirurškom intervencijom, za jedan dan, uz vrlo brz oporavak

Operacija se izvodi u regionalnoj ili opštoj anesteziji, kroz tri veoma mala i sakrivena reza. Efekat je trenutan - neposredno posle hirurškog tretmana problem je rešen. Krajnji rezultat je potpuna ponovna kontrola nad mokrenjem, tokom više godina nakon operacije, što drastično poboljšava kvalitet života žene, koja je sada slobodna, aktivna i zdrava.

Pregled ili intervenciju kod dr Matavulja možete zakazati pozivom na 011/309 1000, 060/309 1000 ili putem Facebook i Instagram messenger-a.