Održano predavanje na temu „Motorni poremećaji u NREM spavanju“ sa dr Slavkom Jankovićem

28.03.2023.

U okviru ovogodišnjeg Svetskog dana spavanja koji je bio obeležen 17.marta pod sloganom „Spavanje je neophodno za zdravlje”, Acibadem Bel Medic se i ove godine uključio u rad organizacije World Sleep Society. Tim povodom je naš dr Slavko Janković, neurolog, održao predavanje na temu „Motorni poremećaji u NREM spavanju. Predavanje se održalo u Bel Food restoranu Opšte bolnice Acibadem Bel Medic  28.marta, 2023, gde je prisustvovalo preko 30 kolega i gostiju. 

Svetski dan spavanja se obeležava svake godine trećeg petka u martu, i namenjen  je upoznavanju opšte i stručne javnosti širom sveta sa uticajem  spavanja na naše zdravlje. Aktivnosti vezane za Dan spavanja  organizuje komitet za spavanje Svetskog društva koje se bavi ovim  pitanjima sa ciljem da se skrene pažnja na problem nedostatka sna i  posledice (ne)spavanja u različitim društvenim aspektima.

U Acibadem Bel Medic-u, Centar za poremećaje spavanja i epilepsiju vodi prim. dr Slavko Janković, priznati neurolog, epileptolog i somnolog (specijalista za poremećaje spavanja). Centar se  bavi kompletnom dijagnostikom i lečenjem poremećaja spavanja kod  odraslih i dece. S ponosom možemo reći da je to najpotpuniji i najmoderniji centar za poremećaje spavanja u Srbiji koji se bavi  lečenjem nesanice, preterane pospanosti, mesečarenja, noćnih strahova,  konfuznog razbuđivanja i škrgutanja zubima u snu. Drugi, ozbiljni,  zdravstveni problemi kojima se naš centar bavi su epilepsija i sleep  apnea, tj. hrkanje i prestanak disanja u toku spavanja. Izvode se i  diferencijalne dijagnoze poremećaja spavanja i drugih organskih bolesti  (epilepsije ili demencije).