Preeklampsija - važnost rane dijagnoze

17.10.2023.

Hipertenzivna bolest u trudnoći obuhvata četiri entiteta:

hronična hipertenzija, gestacijska hipertenzija, preeklampsija/eklampsija i hronična hipertenzija sa superponiranom preeklampsijom (PE).

Preeklampsija (PE) je multiorgansko progresivno oboljenje koje se javlja isključivo kod trudnica. Češće se javlja kod trudnica starijih od 35 godina, kao i kod trudnica sa dijabetesom, hipertenzijom pre trudnoće, blizanačkim trudnoćama, gojaznim trudnicama i trudnicama sa genetskom predispozicijom.

Manifestuje se povećanim krvnim pritiskom iznad 140/90 mmHg nakon 20. nedelje trudnoće i pojavom proteina u urinu, ali i drugim simptomima kao što su glavobolja, otoci, bol u predelu želuca i smetnje sa vidom.

Da bi se postavila dijagnoza, neophodno je da uz povišen krvni pritisak postoji bar jedan poremećaj od sledećih: značajna pojava proteina u mokraći, snižen broj trombocita, bubrežna slabost, smanjena funkcija jetre, pojava edema pluća ili pojava vizuelnih simptoma.

Preeklampsija se može javiti rano u trudnoći kada ima lošiju prognozu ili kao kasna preeklampsija nakon 34. nedelje gestacije, kada ima bolju prognozu po majku i plod.

Leči se antihipertenzivnim lekovima, ali jedini definitivan lek je porođaj.

Komplikacije su brojne i mogu biti veoma opasne, uključujući zastoj u rastu ploda, prevremeno odvajanje posteljice, eklampsiju, HELLP sindrom, otkazivanje bubrega, jetre i funkcije maternice.

Skrining na preeklampsiju se može obaviti specifičnim testovima u ranoj trudnoći.

Uz adekvatno praćenje trudnoće, specifične testove, merenje krvnog pritiska i laboratorijsku dijagnostiku, preeklampsija se može na vreme otkriti i pravilno lečiti, čime se sprečavaju komplikacije koje mogu biti opasne po život i zdravlje kako majke, tako i njene bebe.

dr Maja Milojević - specijalista ginekologije i akušerstva, subsp. perinatologije