Spad materice (prolap uterusa)

15.03.2022.

Dr Nikola Matavulj

Specijalista ginekologije 

Šta je prolaps (spad) materice?

Kada tkiva male karlice oslabe, najčešće usled oštećenja iz perioda trudnoće i porođaja, dolazi do spuštanja ili različitog stepena spada materice u/ili kroz vaginu. Prolaps materice može biti delimičan ili potpun. 

Kod žena ovo stvara neprijatnost, najpre - osećaj punoće i pritiska, diskomfor tokom seksualnog odnosa, zatim bolove u donjem delu leđa, poremećaje mokrenja i/ili stolice, poteškoće u hodanju, ili u najgorem slučaju, oštećenje bubrežne funkcije. U odmaklom stadijumu prolaps materice može da ometa uobičajenu funkciju drugih susednih organa.

Da li je ovo čest problem kod žena? 

U proseku 3-5% žena starijih od 55 godina imaju ovu vrstu tegobe, a kod čak 50% na ginekološkom pregledu može da se otkrije da postoji problem koji bi u budućnosti potencijalno mogao da eskalira. Nije zanemarljiv broj onih žena koje se sa ovakvim poteškoćama suoče i u znatno mlađem uzrastu.

Intenziviranje tegoba je postepeno, žena se polako navikava na iste i odlaže tretman, čineći sebi veći problem. Pravovremena dijagnoza i adekvatan savet mogu da odlože radikalnije oblike lečenja.

Kako se leči? 

Uobičajen/standardni ginekološki pregled je dovoljan metod za dijagnostiku problema i procenu stepena, odnosno ozbiljnosti prolapsa. 

U početnim stadijumima se preporučuje konzervativni tretman. Suština je jačanje mišića karličnog dna, poput Kegelovih vežbi i raznih metoda fizikalne medicine, uz lokalnu terapiju estrogenskim preparatima. 

Postoje i posebna pomagala koja se postavljaju u vaginu kako bi se omogućila potpora materici (pesari). Vaginalna hirurgija je minimalno invazivna, estetski je potpuno prihvatljiva i najbitnije od svega - omogućava veoma brz oporavak. Operativni tretman mora biti prilagođen svakoj pacijentkinji posebno.

Pregled ili intervenciju kod dr Matavulja možete zakazati pozivom na 011/309 1000, 060/309 1000 ili putem Facebook i Instagram messenger-a.