ERCP (endoskopska retrogradna holangio-pankreatografija) - dijagnostičko - terapijski

ŠTA JE ERCP?

Endoskopska retrogradna  holangio-pankreatografija je kombinacija endoskopske procedure i  radiološke (rendgenske) procedure u cilju snimanja žučnih puteva i  pankreasnog kanala uz predhodno davanje kontrasta.

INDIKACIJE / ZAŠTO SE RADI (INDIKACIJE)?

  1. U dijagnostičke svrhe da  bi se utvrdio razlog otežanog oticanja žuči kod kamenaca u žučnim i  pankreatičnim kanalima, tumora žučnih kanala, tumora pankreasa i jetre.
  2. U terapijske svrhe kod  žučnih kamenaca u žučnim putevima kada se u toku ERCP-a nastavlja  terapijski postupak- papilotomija tokom koje se preseca papila Vateri  duodenuma pa se zatim odstranjuje zaglavljeni žučni kamenčić.

KAKO SE IZVODI?

Procedura se izvodi u opštoj anesteziji.
Pankreasni  kanal i žučni putevi se ulivaju zajedno preko papile u dvanaestopalačno  crevo. Na ovom mestu ulivanja uvodi se savitljiv optički instrument  (endoskop) kojim je lekar – gastroenterolog predhodno prošao kroz usta,  jednjak, želudac do dvanaestopalačnog creva.
Da bi se rendgenski snimili, u pankreasni kanal i žučne puteve se ubrizgava kontrastno sredstvo.

Ukoliko  se tokom pregleda nađe odredjena prepreka, papila se, pomoću kroz  endoskop uvedenog električnog instrumenta za sečenje (papilotom),  otvara. Time je moguće, npr. ukloniti kamenčiće iz kanala i omogućiti  drenažu (oticanje) žučnog i pankreasnog soka.

Ukoliko se veći kamenčići ne mogu ukloniti putem otvaranja papile, ovi se mogu mehanički putem mogu zdrobiti (smanjiti).

POTENCIJALNI RIZICI

Ubrizgavanje  kontrastnog sredstva u žučne puteve i kanal pankreasa kao i otvaranje  papile mogu izazvati u nekim slučajevima akutno zapaljenje koje se  najčešće brzo povlači.

U retkim slučajevima javljaju se:

  • reakcije preosetljivosti na lekove ili anestetik koji se daju u toku ERCP-a ili na  kontrastno sredstvo.
  • krvarenje ili povreda organa (npr. zasecanje creva).
  • kamenčići  koji leže u kanalima i koji se ne mogu ukloniti mogu se zaglaviti u  predelu papile. Ovo može izazvati bolove ( kolike) i potpuno sprečavanje  oticanja sadržaja iz žučnih puteva i gušterače sa jezom, drhtavicom,  povišenom telesnom temperaturom, žuticom, sve do opšte infekcije  (sepsa).
  • nakon krvavljenja mogu biti neophodni nadoknada krvi i/ili operacija sa otvaranjem trbuha (laparotomijom).
  • zaglavljivanje kamenčića i povreda creva mogu biti razlog za hitnu hiruršku intervenciju

PRIPREMA
Šest sati pre pregleda ne treba unositi hranu i tečnost.

NAKON PUNKCIJE ASCITA
Savetuje  se boravak u bolnicini najmanje 24 sata nakon intervencije tokom koga  se prati stanje pacijenta i kontrolišu laboratorijske analize.

zakazite pregled
pisite nam
Cena usluge
296.000,00
Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!