PATCH TEST (Epikutane probe)

ŠTA JE PATCH TEST?

PATCH test je dijagnostički test kojim se dokazuje postojanje  kontaktne alergije (kontaktnog dermatitisa). Ovim testovima može se  utvrditi koje supstance dovode do nastanka kontaktnog dermatitisa. Da bi  se ispitivanje obavilo potrebne su bar dve posete lekaru. Pri prvoj  poseti, na kožu se postavljaju „patch-ovi” tj. flasteri koji sadrže  supstance na koje se vrši ispitivanje. Nakon dva dana (48 sati) ponovo  dolazite u Bel Medic kako bi se skinuli flasteri i očitala reacija na  koži.

ŠTA JE KONTAKTNI DERMATITIS?

Kontaktni dermatitis je upala kože nastala kao posledica reakcije na  različite supstance. Javlja se u vidu svraba , crvenila, perutanja,  pojave mehurića na koži. Postoje dva tipa kontaktnog dermatitisa:

  • kontaktni iritativni dermatitis-nastaje usled dejstva nadražajnih  supstanci (deterdženti, kiseline, baze..) na kožu ili sluzokožu.
  • kontaktni alergijski dermatitis-nastaje usled alergijske reakcije na određenu supstancu.

Kontaktni dermatitis može nastati i u kontaktu sa sasvim malom  količinom alergena, dok kontaktni nadražajni (iritativni) dermatitis  nastaje nakon kontakta sa većom količinom neke supstance ili nakon  dugotrajnog izlaganja određenoj nadražajnoj supstanci.

KAKO SE IZVODI PATCH TEST?

Supstance za koje se sumnja da mogu izazvati kontaktni dermatitis se  postavljaju u formi flastera na kožu leđa (najčešće). U flasterima se  nalazi mala količina različitih pojedinačnih supstanci (od 25 do 150  supstanci). Mesta postavljanja određenih supstanci obeležavaju se crnim  markerom radi lakše identifikacije. Nakon 48 sati doći ćete ponovo u Bel  Medic kako bi lekar video reakciju na koži nakon skidanja flastera.

POTENCIJALNI RIZICI

Komplikacije do kojih može doći su:

  • Kožna reakcija koja traje nekoliko nedelja.
  • Kožna reakcija na supstance na koje do tad niste imali alergijsku/iritativnu reakciju (može se javiti i nakon 10 dana).
  • Iako se koristi flaster koji je hipoalergijski (minimalan rizik od  nastanka alergijske reakcije) može doći do reakcije na sam materijal od  koga je napravljen flaster.
  • „Angry back“ ili „ljuta leđa“ (cela  površina kože leđa zahvaćena) nastaju kao posledica pozitivne ili lažno  pozitivne reakcije na većinu supstanci ili kod ljudi kod kojih se  testiranje obavlja u toku aktivnog dermatitisa.

PRIPREMNA PROCEDURA

Neophodno je da prijavite sve lekove koje uzimate u redovnoj  terapiji, zato što određeni lekovi mogu uticati na tačnost rezultata  testiranja (mogu pojačati ili smanjiti alergijsku reakciju).Potrebno je  da u konsultaciji sa lekarom pre ovog testa prestanete sa korišćenjem:

  • Lekova protiv alergije (iz grupe antihistaminika) kao što su Aerius, Zyrtec, Claritin, Xyzal, Clarinase bar 5-7 dana.
  • Rinaseka,Fervexa bar 5-7 dana.
  • Kortikosteroida (Dexason, Lemod, Nyripan, Urbason, Pronison) bar 24 sata.
zakazite pregled
pisite nam
Cena usluge
(Cene su informativnog karaktera i podložne su promeni u zavisnosti od individualnih potreba pacijenta)
17.600,00