ANEMIJA: Kako se nositi sa umorom i nedostatkom energije?

10.04.2024.

Za naš novi blog, dr Marija Pantelić, internista-hematolog Opšte bolnice Acibadem Bel Medic, detaljno objašnjava simptome i uzroke anemije, metode dijagnostike, kao i pristupe lečenju ove bolesti.

Kako prepoznati anemiju?

Ako osećate umor, slabost, malaksalost, nedostatak energije, nesvesticu, vrtoglavicu, nedostatak vazduha, glavobolju, lupanje srca, ubrzan rad srca i bledi ste u licu treba da posumnjate da ste malokrvni. Kod težih oblika anemija (malokrvnosti) može se javiti i bol u grudima. 

Koji su uzroci anemije?

Malokrvnost usled nedostatka gvožđa je najčešći uzrok anemije. Uzroci nedostatka gvožđa mogu biti: 

  • povećana potreba za gvožđem: kod odojčadi, adolescenata, trudnica, dobrovoljnih davalaca krvi. 
  • nutritivni uzroci: neuhranjenost, posebni režimi ishrane (vegeterijanci, vegani), prekomerna upotreba mleka i mlečnih proizvoda (kalcijum iz mleka remeti apsorpciju gvožđa). 
  • smanjena apsorpcija gvožđa usled različitih patoloških stanja i bolesti: infekcija Helicobacter pylori, atrofični gastritis, inflamatorne bolesti creva (ulcerozni kolitis i Kronova bolest), celijakija, kod pacijenata koji su bili podvrgnuti operaciji želudca i dvanaestopalačnog creva. 
  • hronični gubitak krvi: krvarenja iz gastrointestinalnog trakta (erozivni gastritis, čir na želucu, dvanaestopalačnom crevu, tumori creva, divertikulitis, angiodisplazije, hemoroidalna krvarenja, inflamatorne bolesti creva), krvarenja iz uro-genitalnog trakta (obilne menstracije, krvarenja van menstrualnog ciklusa, tumori urinarnih puteva i genitalnog sistema). 
  • smanjena raspoloživost gvožđa: kod pacijenata sa hroničnim bolestima - bubrežna slabost, reumatoidni artritis i druge sistemske bolesti vezivnog tkiva, oboljenja štitaste žlezde, jetre, maligniteti...

Nedostaci Vitamina B12 i folne kiseline. Vitamin B12 i folna kiselina su neophodni za pravilan razvoj eritrocita i nervnih ćelija. Većina ljudi unosi dovoljne količine vitamina B12 kroz meso, jaja, mleko i sir, a folnu kiselinu kroz zeleno lisnato povrće, koren povrća, džigericu, meso organa (bubrezi), mleko, jaje, žitarice. Vitamin B12 se normalno apsorbuje u tankom crevu, a folna kiselina u dvanaestopalačnom crevu. Za pravilnu apsorpciju vitamina B12 i folne kiseline neophodan je zdrav gastrointestinalni trakt.
Najčešće se dešava u sledećim stanjima: 

  • perniciozna anemija 
  • ukoliko je hiruškim putem, zbog nekog oboljenja, uklonjen deo želuca, dvanaestopalačnog ili tankog creva 
  • kod problema sa varenjem ili oboljenja creva, što utiče na normalnu apsorpciju – celijakija, Kronova bolest, infekcije creva bakterijama ili parazitima 
  • neadekvatna ishrana – beskućnici, alkoholičari, starije osobe koje se ne hrane pravilno, anoreksija, bulimija 
  • vegeterijanska ishrana. 

Nedostatak gvožđa usled obilnih menstruacija takođe se pominje kao čest uzrok malokrvnosti (anemije) kod žena. Mnoge žene su stalno blede, a simptomi kao što su malaksalost, vrtoglavica i glavobolja su postali hronični. One ne sumnjaju da obilno menstrualno krvarenje može da bude uzrok njihove anemije.
Kako da znate da li imate obilne menstruacije? Ukoliko u toku jednog ciklusa potrošite više pakovanja uložaka, verovatno je uzrok Vaše anemije preobilno menstrualno krvarenje. 

Kako se dijagnostikuje i leči?

Do dijagnoze anemije se dolazi pomoću kliničkog pregleda, laboratorijskih analiza, a povremeno je potrebna i dodatna dijagnostika u cilju utvrdjivanja uzroka anemije. Laboratorijske analize koje se najčešće rade u anemiji su: krvna slika sa leukocitarnom formulom, broj retikulocita, gvožđe (Fe), feritin, transferin, TIBC, UIBC, vitamin B12, folna kiselina, bilirubini, LDH.

Terapija

Terapija navedenih najčešćih obilka anemije zavisi od vrste, uzroka i težine malokrvnosti. Cilj lečenja je povećati količinu kiseonika u krvi, što se postiže povećanjem nivoa hemoglobina. Drugi cilj je lečenje osnovnog uzroka anemije.

Terapija, u zavisnosti od uzroka, može da uključi promene u stilu života i navika u ishrani, nadoknadu gvožđa peroralnim ili parenteralnim preparatima (preparatima koji se piju ili se daju injekcijama), nadoknadu vitamina B12 ili folne kiseline, nekada i transfuziju koncentrovanih eritrocita.  U zavisnosti od uzroka, lečenje anemije može trajati i više meseci. Kod težih anemija, kod osoba koje ne tolerišu oralne preparate gvožđa, kao i kod trudnica u drugom i trećem trimestru graviditeta sa nivoom hemoglobina ispod 100, terapijski izbor je intravensko gvožđe. U navedenim slučajevima nema vremena za višemesečnu nadoknadu, koliko inače traje lečenje oralnim preparatima gvožđa. U Acibadem Bel Medicu, možete primiti intravensku terapiju visokodoznog gvožđa, ukoliko to indikuje vaš lekar. Tada se celokupan nedostatak gvožđa može nadomestiti u jednom ili dva dolaska u ambulantu. U periodu lečenja anemije kontroliše se krvna slika i ostali laboratorijski parametri koje odredi internista-hematolog.