DUGOROČNO LEČENJE ALERGIJA

14.04.2021.

Dr Aleksandra Vukov - alergolog, pulmolog, pedijatar

Jedna od novijih, vrlo efikasnih i bezbednih metoda u lečenju alergija je imunoterapija.

Kome je imunoterapija namenjena?

  • Imunoterapija se može uspešno primeniti i kod dece i kod odraslih. Celokupna terapija traje tri godine, nakon čega simptomi često potpuno nestaju i to na 15-20 godina, a neretko i do kraja života. Ovom metodom mogu se lečiti alergije na polene trava, drveća, korova i alergija na grinje. Imunoterapija se primenjuje u vidu kapi koje se stavljaju pod jezik od 4. godine života ili kao vakcina - od 6. godine, pa nadalje.
  • Primenjuje se kod dece i osoba koje pored upotrebe medikamentozne terapije i dalje imaju tegobe ili moraju da je neprekidno koriste.

Kada i kako se primenjuje?

  • Pre započinjanja imunoterapije obavezna je alergološka obrada stanja pacijenta i, ako ispunjava uslove, kreće se sa terapijom.U početku se daju vrlo male doze alergena koje se vremenom povećavaju. Terapija se primenjuje pre sezone, tj. nekoliko meseci  pre pojave alergena na koje je osoba osetljiva.

Neželjena dejstva imunoterapije su zanemarljiva

  • Terapija može da izazove blago peckanje ili svrab jezika, crvenilo koje se brzo povlači kao i otok od uboda vakcine. Ukoliko se pacijent razboli tokom terapije i dobije visoku temperaturu, terapija se prekida do izlečenja, a potom se nastavlja.

Daje se isključivo u bolničkim uslovima, a dejstvo je višegodišnje

  • Imunoterapija u vidu presezonskih vakcina daje se isključivo u bolničkim uslovima, dok je lekar sve vreme pored deteta, u slučaju da dođe do ispoljavanja neželjenih reakcija. Najveća prednost imunoterapije jeste u tome što su neželjena dejstva retka i blaga, a njeno dejstvo traje duži niz godina, čak i do 20. 
Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!