Izvedena retka interventna procedura prvi put u našoj ustanovi

12.09.2023.

U Acibadem Bel Medic opštoj bolnici, dr Vukoica Karličić sa svojim timom, uspešno je izveo jednu od retkih  interventnih procedura - stentovanje velikih disajnih puteva zbog  opstrukcije posledične maligne bolesti. Dr Vukoica Karličić je jedini  bronholog u Srbiji koji izvodi ovu interventnu proceduru.

U konkretnom slučaju, radi se o 69-godišnjoj bolesnici koja se leči zbog  bronhogenog skvamocelularnog karcinoma traheje i desnog glavnog bronha u  Kliničkom centru Srbije, odakle je i upućena u našu ustanovu. Zbog tumora u dušniku i desnom glavnom bronhu, ventilacija joj je otežana, te  je bilo neophodno stentovanje dušnika i dušnica. Doktor je pacijentkinji plasirao stent u distalnu traheju i bronh sužen na prome  od 5 mm zbog neoplazme, čime je omogućeno pacijentkinji normalno disanje i olakšane tegobe.

Idealan stent za ovu vrstu promene je Y stent, koji je u uslovima intravenske  anestezije uspešno plasiran (stent doniran od strane Tatjane Tomović  direktorke iz Biostenta). Postignut je izvanredan nivo dezopstrukcije i dušnika i desnog glavnog bronha. Na kontrolnoj bronhoskopiji stent je bio na idealnoj poziciji. Ovim postupkom je obezbeđena ventilacija za bolesnicu, kao i mogućnost daljeg antitumorskog lečenja (hemioterapija i  radioterapija).

Dr Vukoica Karličić, zajedno sa čitavim timom Acibadem Bel Medic bolnice, potvrdili  su svoju posvećenost pružanju najvišeg nivoa zdravstvene nege i istraživanju najnovijih medicinskih tehnologija kako bi pacijentima pružili najbolje moguće šanse za ozdravljenje. Ponosni smo na ovaj medicinski uspeh i nastavićemo da se trudimo da budemo vaša prva opcija kada je u pitanju vaše zdravlje i dobrobit. Hvala vam na poverenju koje nam ukazujete.