Kontracepcija

26.09.2023.

Dr Hristina Ravilić odgovara na najčešća pitanja o kontracepciji:

 • Kada je pravo vreme da se počne sa kontracepcijom?
  Pravo vreme je kada devojka postane seksualno aktivna. Idealno bi bilo da popriča sa ginekologom pre tog čina kako bi dobila najbolje savete.

 • Koji je najbolji vid kontracepcije?
  Najbolji je onaj koji je bezbedan i efikasan. S obzirom na različite vrste kontracepcije, nije svaki vid najbolji za svakoga. Ginekolog može da odredi u razgovoru sa pacijentkinjom.

 • Koliko je kontracepcija pouzdana, kakav je procenat zaštite od neželjene trudnoće?
  Ukoliko se kontraceptivno sredstvo upotrebljava kako treba, ono treba sasvim sigurno da zaštiti od neželjene trudnoće.

 • Da li antibebi pilule zaista dovode do gojenja, pa žene ih izbegavaju iz tog razloga?
  Postoji dosta mitova o antibebi pilulama, a ovo je jedan od njih. Ranije su antibebi pilule imale veće koncentracije hormona nego danas, što može da dovede do povećanja tih neželjenih efekata. Sada postoje pouzdane antibebi pilule sa nižim koncentracijama hormona, gde su ti neželjeni efekti minimalni.

 • Veliki broj abortusa, posebno u mladoj populaciji - kako sprečiti?
  Nažalost, broj namernih prekida trudnoće u Srbiji i dalje je dosta visok. čak i kada se taj postupak radi u visoko kontrolisanim uslovima, moguće su komplikacije poput krvarenja, infekcija i steriliteta. Takođe, emocionalna komponenta ne sme da se zanemari. Imajući sve ovo u vidu, važnost kontracepcije ne može da se potceni. Cilj kontracepcije je razdvajanje seksualnog života od planiranja porodice.

 • Da li je važno da ginekolog odredi kontraceptivnu terapiju?
  Ako razgovaramo o hormonskoj kontracepciji, ginekolog je taj koji treba da odredi da li je uopšte bezbedno uzimati terapiju i koju vrstu iste. Svaka kontracepcija nije ista za svaku ženu.

 • Kakva je svest o kontracepciji? Da li se premalo priča o tome?
  Nažalost, svest o kontracepciji i dalje je nedovoljna, s obzirom na visok procenat namernih prekida trudnoće. Najviše zabrinjava podatak da samo 20% seksualno aktivnih adolescentkinja koristi neki vid pouzdane metode kontracepcije. Kako bi svaka trudnoća bila planirana, svi moramo da se angažujemo u podizanju svesti. Moramo da otvoreno razgovaramo o seksualnom zdravlju s mladima, kako sa devojkama tako i sa mladićima, kako bi se podigla svest i roditelja i lekara.