Lečenje matičnim ćelijama: Povrede kičme i kičmene moždine

23.04.2024.
 Dr sci. med. Nenad Živković, neurohirurg i naučni saradnik, piše za naš novi blog


Povrede kičmene moždine su složene i podrazumevaju različite vrste oštećenja kod različitih tipova ćelija. Povezane su sa pojavom različitih neuroloških komplikacija. Okruženje kičmene moždine drastično se menja tokom prvih nekoliko nedelja nakon povrede. Dolazi do ulaska imunskih ćelija, oslobađanja toksičnih materija i formiranja ožiljka. 

Statistički podaci pokazuju da se povrede lumbalnog dela kičmenog stuba javljaju veoma često u grupi do 40 godina starosti. Kod skoro 60% ovakvih pacijenata, kasnije tokom života javljaju se druge komplikacije u vidu povreda.

Terapija matičnim ćelijama

Terapija matičnim ćelijama pruža nekoliko mogućnosti za lečenje povreda kičmene moždine i sve je češća tema u naučnim krugovima. Regenerativni potencijal pluripotentnih matičnih ćelija je potvrđen u animalnim i humanim modelima povrede kičmene moždine.

Studije na životinjma su pokazale da transplantacija matičnih ćelija ili ćelija izvedenih iz matičnih ćelija mogu doprineti oporavku kičmene moždine na sledeće načine:

  • Zamenom nervnih ćelija koje su umrle kao rezultat povrede
  • Stvaranjem novih potpornih ćelija koje će ponovo formirati izolacioni nervni omotač (mijelin) i delovati kao most preko povrede kako bi stimulisali ponovni rast oštećenih aksona
  • Zaštitom ćelija na mestu povrede od daljeg oštećenja oslobađanjem zaštitnih supstanci. Slobodni radikali se unose u kičmenu moždinu ubrzo nakon povrede i deluju kao faktori rasta i upijači toksina.
  • Sprečavanjem širenja povrede uz suzbijanje štetnih upala koje se mogu pojaviti nakon povrede

Terapijski efekat matičnih ćelija u povredi kičmene moždine se zasniva na sposobnosti ovih ćelija da sekretuju neurotrofne i antiinflamatorne faktore, kao i da stimulišu angiogenezu. 

Nekoliko studija je pokazalo da nakon aplikacije matičnih ćelija dolazi do rasta aksona i remijelinizacije. Transplantacija doprinosi funkcionalnom oporavku nakon povrede kičmene moždine diferencijacijom matičnih ćelija u neurone, oligodendrocite i astrocite.

Otkrivanje optimalnog izvora matičnih ćelija za sigurnu i efikasnu terapiju povreda kičmene moždine i dalje predstavlja izazov.

Acibadem Bel Medic je jedna od retkih klinika gde se uspešno sprovodi terapija matičnim ćelijama od strane dr sci. med. Nenad Živkovića i njegovog tima. Pregled i konsultaciju možete zakazati pozivom na 069 309 1000.