Održan tradicionalni događaj u cilju podizanja svesti o raku dojke

28.09.2023.

Pred  početak oktobra, meseca posvećenom podizanju svesti o raku dojke,  ružičaste trake postaju prepoznatljiv simbol koji nas podseća na važnost  redovnih lekarskih pregleda. Kako bismo započeli niz aktivnosti, u  saradnji sa Međunarodnim klubom žena (International Women’s Club - IWC)  smo po drugi put organizovali događaj posvećen podizanju svesti o raku  dojke. Događaj je održan 26.septembra na Belom dvoruuz veliku podršku NJ.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra i Nj.K.V. Princeze Katarine.

Edukativni događaj je održan uz prisustvo i podršku njegove ekselencije, ambasadora Češke Republike u Srbiji, gospodina Tomaša Kuhte, državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja Srbije, prof. dr Ferenca Vicka i mnogih drugih uvaženih gostijuNakon obraćanja predstavnika Ministarstva dr Vicka, Njegovog i Njenog Kraljevskog Visočanstva, održana je prezentacija i panel-diskusija koju su i najavile Barbora Kuhtova, predsednica Međunarodnog kluba žena (IWC) i dr Katarina Bajec, CEO Acibadem Bel Medic-a.

Cenjeni stručnjaci iz Acibadem grupe, prof. doktor Džihan Uras i prof. doktor Erdem Guven,  govorili su na temu rekonstruktivne hirurgije i o njenom napretku.  Njihova prezentacija se bazirala na nizu primera i fotografija od pre i  posle koje pokazuju izgled žena koje su prošle kroz rekonstruktivnu  hirurgiju. Oba stručnjaka napominju da je i emocionalna podrška prisutna  u svakom trenutku, od postavljanja dijagnoze, preko lečenja i do  rekonstrukcije, ukoliko je ona neophodna.

Kasnije  je održan panel gde su naše gošće, članice Međunarodnog kluba žena  (IWC), imale priliku da učestvuju u zanimljivoj diskusiji i postave  pitanja našim stručnjacima: dr Lani Ilić-Todorić, radiologu  Acibadem Bel Medica, prof. dr Džihanu Urasu, opštom hirurgu Acibadem  grupacije, prof. dr Erdemu Guvenu, rekonstruktivnom hirurgu Acibadem  grupacije, i Prim. dr sci.med Zoranu Tomaševiću, onkologu Acibadem Bel Medic-a. 

Ono  što je je bila zajednička poruka svakako se svodi na to da je pre svega  neophodno razumeti znake upozorenja za rak dojke, rizik od raka dojke i  šta je normalno za određeni uzrast u kome se osoba nalazi kako bi mogla  da preduzme nužne mere ako primeti ili napipa bilo kakvu promenu.  Kako ističe dr Katarina Bajec, CEO Acibadem Bel Medic-a, kao  zlatni standard pre svega se izdvaja redovan samopregled, redovni  ultrazvučni pregledi kod radiologa, kao i mamografija nakon četrdesete  godine. 

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut", rak dojke je vodeći maligni tumor među ženama u Srbiji, ali i širom sveta. Takođe, rak dojke je jedan od vodećih uzroka prerane smrti u ženskoj populaciji. Mereno godinama izgubljenog životarak dojke je treći vodeći uzrok smrti kod žene starosti od 45. do 64. godineOnkolozi stalno naglašavaju važnost redovnih mamografskih pregleda raka dojke koji spašavaju život, a između dva skrininga, žene bi trebalo da obave redovne preglede kod svog lekara, kao i samopreglede.