Testovi iz oblasti genomike danas više nisu luksuz

20.01.2023.

Autor: mr ph Sonja Šuput, Načelnik Acibadem Bel Medic laboratorije

Genetska testiranja predstavljaju stvarnu potrebu u protektivnom i preventivnom odnosu prema zdravlju savremenog čoveka. Duži i zdraviji život je postao cilj kojem teži svaka osoba u eri produženog životnog veka.

Zato je utvrđivanje specifičnih genetičkih rizika u ranom odraslom dobu koje se ostvaruje kroz program genetskog skrininga prednjačeći faktor u prevenciji i odnosu prema bolestima koje se javljaju u kasnijim godinama.

Kroz program genetičkog skrininga sprovodi se sekvencioniranje čitavog genoma, dok se potencijalni zdravstveni rizici, genetske predispozicije i genetičke osobine sagledavaju kao celina.

Komfornim uzorkovanjem brisom bukalne sluznice omogućava se ispitivanje brojnih oboljenja kao što su najučestalije vrste karcinoma, srčana oboljenja, metaboličke bolesti i neurološki poremećaji, autoimuni i poremećaji gastrointestinalnog sistema, kao i procena predispozicije za iste.  Nakon izveštavanja rezultata utvrđuje se Follow-Up program kako bi se preduzeli koraci shodno detektovanom riziku.

Važno je naglasiti da, iako vrlo elaboriran, ovo nije dijagnostički, već screening test!

Test se radi samo jednom u životu i predstavlja zdravstvenu mapu pojedinca.

Sprovođenje testa

Pre otpočinjanja procesa testiranja, osoba dobija sve potrebne informacije, daje podatke vezane za ličnu i porodičnu istoriju, nakon čega se pristupa uzorkovanju u Acibadem Bel Medic-u. Rezultat se dobija za 2-3 meseca. Zatim se vrši saopštavanje rezultata od strane našeg medicinskog tima kroz detaljne konsultacije i savetovanje.

Testovi se šalju i analiziraju u Acibadem Labgen laboratoriji u okviru Acibadem Univerziteta, a evaluaciju vrši tim medicinskih genetičara i bioinformatičkih stručnjaka.