Artroplastika kuka kroz direktan prednji pristup: Metoda zamene kuka - bez sečenja mišića

Dr Vladimir Vranić, specijalista ortopedije piše za Telegraf

Operacija zamene obolelog ili povređenog kuka sa veštačkim obično je opcija na koju se čovek odluči onda kada drugi vidovi terapija nisu dovoljno efikasni i ukoliko bol koji oseća već značajno otežava funkcionisanje čoveka.


Kada je potrebna operacija zamene kuka­?

Operacija zamene kuka se izvodi kod bola u kuku, usled ograničenih pokreta i otežanog hoda zbog oštećenja hrsakvice kuka(koksartroze,artritisa kuka) kod kojih nema poboljšanja niti izgleda za poboljšanje posle neoperativnog  lečenja. Operacija zamene kuka se sa uspehom izvodi  kod osoba u poznim godinama kao i kod  mladih ljudi.

Operacija zamene zgloba kuka je jedino pravo rešenje za bol u kuku i normalan hod kod odmaklih oštećenja hrskavice kuka(koksartroza,artritis kuka)  i kod preloma kuka(prelom u nivou vrata butne kosti).

Bol u kuku je vrlo neprijatno stanje, ometa dnevno funkcionisanje i neretko vodi u reaktivnu depresiju što dodatno utiče na pad kvaliteta života. 

Zamena kuka se često označava i kao veštački kuk,proteza kuka,artroplastika kuka,ugradnja endoproteze kuka.


Koje vrste zamene kuka postoje?

Postoje bescementna proteza kuka, hibridna proteza kuka i cementna proteza kuka. Za koju ćemo se protezu opredeliti zavisi najviše od samog kvaliteta kosti.

Kod bescementne proteze kuka su komponente u neposrednom direktnom kontaktu sa kostima,tako da postoji direktno vezivanje,urastanje. Kod cementne proteze kuka postoji cement između kostiju i komponenata proteze kuka. Hibridna proteza kuka podrazumeva da je acetabularni deo proteze bescementan a femoralni cementan.

Danas najčešće ugrađujemo bescementnu protezu kuka.

Proteze se prave od lakih i čvrstih materijala,titanijum i slični materijali. Implantati su presvučeni biokompatibilnim materijalima,koji utiču da organizam prihvati implantat i smanjuju mogućnost stvaranja reakcije,odnosno smanjuje verovatnoću odbacivanja endoproteze kao stranog tela.

Zglobne površine proteze mogu biti kombinacije materijala, metal-polietilen ili karamika-keramika ili keramika-polietilen.

Izbor implantata i nosećih površina određujemo dogovorom pre operacije.


Da li je artroplastika kuka invazivna i velika operacija?

Artroplastika kuka je ozbiljna intervencija.Danas je postala rutinska operacija ako je izvodi iskusan i vest hirug koji je usko specijalizovan u toj oblasti. Prema ličnom iskustvu, a i zvaničnim istraživanjima, artroplastika kuka je jedna od  operacija sa najvećim stepenom zadovoljstva pacijenata od svih operacija uopšte. Oporavak posle operacije je relativno brz a pacijenti za kratko vreme postaju funkcionalni, vraćaju se uobičajenim životnim aktivnosti. Ako se izvede adekvatno trebalo bi da omogući višedecenijsku bezbolnu upotrebu novog zgloba kuka.

Stalnim unapređivanjem je razvijen i minimalno invazivni direktni prednji pristup za kuk koji omogućuje manji rez na prednjoj strani kuka bez presecanja mišića i tetiva.

Posle dugogodišnjeg izvođenja artroplastika kuka zadnjim pristupom već duži niz godina izvodimo zamene kukova i  prednjim pristupom. Do sada je stečeno značajno iskustvo u ovom savremenom pristupu ugradnji veštačkog kuka.

Prednosti prednjeg pristupa u odnosu na zadnji i lateralni, su višestruke: 

  • Manji hirurški rez
  • Rez na prednjem aspektu kuka
  • Bez presecanja  mišića i tetiva
  • Jednake dužine nogu posle operacije
  • Nema luksacije( iščašenja) ugrađene proteze kuka
  • Nema postoperativnih ograničenja u smislu prekrštanja nogu,čučnjeva i ležanja odmah nakon operacije na operisanoj strani, bez potrebe za jastukom između nogu ili drugih pomagala
  • Očekuje se kraća rehabilitacija


Međutim, postoje i određena stanja i pacijenti kod kojih artroplastika kukaminimalno invazivnim direktnim prednjim pristupom nije prvi izbor.U slučaju neadekvatne indikacije kod takvih stanja i pacijenata izvođenje direktnog prednjeg pristupa može da bude izuzetno komplikovano.

Operaciju zamene kuka direktnim prednjim pristupom se negde zovu i operacija kuka bez sečenja mišića. 

Zbog prednosti ovog pristupa u proteklih par godina prednjim pristupom u Americi, Švajcarskoj i u još nekim zemljama pa i kod nas, izvode se totalne artroplastike kuka kod izabranih pacijenata kao intervencije u jednodnevnoj hirurgiji. Ovakav pristup podrazumeva da dođete ujutro u bolnicu i izađete kasnije u toku dana ili uveče.


Koliko dugo traje oporavak?

Brzina oporavka je individualna, zavisi od više faktora. Oporavak nakon operacije traje oko mesec dana minimum, optimum se postiže za oko dva do tri meseca. Oporavak jekraći ukoliko  se radi kroz minimalno invazivni direktni prednji pristup. Odmah nakon operacije se kreće sa fizikalnom terapijom, pacijent je na nogama sa punim osloncem na operisanu nogu istog dana. Ono što je važno je da je intenzitet bola odmah nakon operacije značajno manji i vrlo brzo nestaje.

Poslednji blog postovi

Kontracepcija
26.09.2023.

Kontracepcija

Dr Hristina Ravilić odgovara na najčešća pitanja o kontracepciji:Kada je pravo vreme da se...
Urinarna inkontinencija
22.09.2023.

Urinarna inkontinencija

Urinarna inkontinencija predstavlja stanje u kojem dolazi do nevoljnog gubitka mokraće, odnosno nemogućnosti zadržavanja mokraće. Problemi s inkontinencijom mogu se javiti u bilo kojoj životnoj dobi, ali češće pogađaju žene u petoj i &scaro...
LIMFORMIŠI SE, NEMA ČEKANJA
15.09.2023.

LIMFORMIŠI SE, NEMA ČEKANJA

Svakoga dana u svetu se otkrije skoro 1.000 novih slučajeva limfoma, a oko milion ljudi živi sa njim. U Srbiji godišnje od ovog potencijalno smrtonosnog oblika karcinoma oboli oko 1.200 ljudi. Svakog 15. septembra obeležava se Svetski dan b...
Depresija: Prepoznavanje rizika i značaj prevencije
08.09.2023.

Depresija: Prepoznavanje rizika i značaj prevencije

Depresija se ubraja u najranije opisane bolesti u medicini. Reč "depresija" potiče od latinske reči "deprimere," što znači pritisnuti, utisnuti ili udubiti. Depresija je vrlo učestala bolest, koju je vrlo važno znati pre...
Zaštita beba i dece od visokih temperatura
08.08.2023.

Zaštita beba i dece od visokih temperatura

Saveti i preporuke za roditeljeLeto je vreme godišnjih odmora kada provodimo više vremena na otvorenom. Sunce nam je neophodno jer je izvor vitamina D3. Međutim, kada je dete izloženo direktnom su...
Zdravlje srca tokom leta: Saveti i preporuke za pacijente
03.08.2023.

Zdravlje srca tokom leta: Saveti i preporuke za pacijente

Kako visoke temperature tokom leta mogu uticati na kardiovaskularne bolesnike i koje su specifične opasnosti od njih?Na toploti krvni sudovi se šire, naročito perife...