Čukalj / Halux valgus / Bunion

Šta je bunion ili čukalj?

Često se misli da je čukalj (Halux valgus) jednostavna promena tj.deformitet koja se nalazi sa unutrasnje strane stopala pri korenu palca.Medjutim pojava čuklja je rezultat složenog gubitka balansa odredjenih grupa misića. Čukalj nastaje  kroz duži vremenski period, postepeno, uz stalno pogoršanje.

Postoji stanje koje se naziva tailor’s bunionette (krojački čukalj) koje je slično čuklju sa razlikom da se nalazi sa spoljašnje strane stopala pri korenu petog prsta.

Simptomi / tegobe /smetnje

U početnim fazama pojave čuklja (Halux valgus) pacijenti obično ne osećaju tegobe. One mogu nastati samo kod nošenja neudobne obuće koja je uska u prednjem delu kao i nošenja cipela sa visokom petom. Medjutim u kasnijim fazama pacijenti imaju tegobe koje nisu vezane za nošenje obuće i one se pogoršavaju sa progresijom bolesti.U uznapredovalim stadijumuma te tegobe su:

  • Pojava bola
  • Osećaj žarenja u prstu
  • Crvenilo i otok
  • Moguća je pojava trnjenja
  • Otezan hod

Kako se postavlja dijagnoza?

Na početku dobro uzeta anamneza u kombinaciji sa kliničkim pregledom sa velikom sigurnošću potvrdjuje prisustvo čuklja.Takodje je potrebno uraditi radiografsko ispitivanje ( rentgensko snimanje) da bi se odredio tačan stepen deformiteta i sprovelo adekvatno lečenje.

Šta je uzrok pojave čuklja?

Uzroci pojave čuklja (Halux valgus) su usko vezani sa lošom biomehanikom stopala.Osobe sa ravnim stopalima češće imaju čukljeve.Takodje je primećeno da nasledni faktor igra ulogu  u pojavi čukljeva.
Nošenje neadekvatne obuće koja je tvrda i uska može dugoročno voditi do pojave čuklja.
Razna patološka stanja  na nivou metatarzoflangealnog zgloba (zgloba između prve metatarzalne kosti stopala i nožnog palca) takodje mogu dovesti do pojave čuklja.

Kako se leči?

Lečenje čuklja zavisi od stepena deformiteta.
Ukoliko je on blag, početno lečenje se svodi na konzervativno lečenje,a to je nošenje separatora za prste, nošenje obuće sa širokim prednjim delom,izbegavanje nošenja obuće sa visokom potpeticom...
Kod svih drugih slučajeva indikuje se hirurško lečenje .Ono podrazumeva sečenje kostiju na razlicitim nivoima što opet zavisi od stepena deformiteta.
Cilj je da se palac dovede u korektan položaj i deformitet ukloni.
Operacija čuklja spada u jednodnevne hirurške procedure.
Važno je napomenuti da i nakon hirurškog lečenja postoji mogućnost recidiva,tj ponovne pojave bolesti.

Šta se dešava ako se ne leči?

Ukoliko pacijent nije motivisan za lečenje čuklja a ima blag ili srednje izražen  deformitet postoje veliki izgledi da se taj deformitet pogorša što izaziva ozbiljne probleme sa hodom, bolom u stopalima ,nemogucnost nošenja obuće, deformitetom ostalih prstiju, ranama na koži prstiju ili pojavom klavusa(žulja, „kurjeg oka“) koji dodatno prave tegobe.

Da li se može sprečiti pojava bolesti?

Pojavu bolesti je teško moguće sprečiti, ona se može donekle usporiti ali dok se ne sprovede hirurško lečenje ovo stanje napreduje  i vodi u određeni stepen invaliditeta naročito ako je čukalj prisutan na oba stopala .

Autor: Dr Marko Čvorović, ortoped

Poslednji blog postovi

Vaš vodič kroz čvoriće na štitnoj žlezdi: Kada je vreme za brigu?
30.05.2024.

Vaš vodič kroz čvoriće na štitnoj žlezdi: Kada je vreme za brigu?

Prim.dr sci.med. Magdalena Radović,specijalista radiologije, piše za naš najnoviji blogŠtitasta žlezda...
ANEMIJA: Kako se nositi sa umorom i nedostatkom energije?
10.04.2024.

ANEMIJA: Kako se nositi sa umorom i nedostatkom energije?

Za naš novi blog, dr Marija Pantelić, internista-hematolog Opšte bolnice Acibadem Bel Medic, detaljno obja&scaro...
Kako razlikovati prehladu od alergije?
02.04.2024.

Kako razlikovati prehladu od alergije?

U današnjem vreme kada se suočavamo sa različitim respiratornim tegobama,  često dolazi do nejasnoća u razlikovanju simptoma koji nas muče. Da li  je to samo prolazna prehlada ili nešto više – pitanje je koje m...
Narkolepsija: Više od obične pospanosti
19.03.2024.

Narkolepsija: Više od obične pospanosti

Prim. dr sci.med. Slavko Janković, somnolog i epileptolog Opšte bolnice Acibadem Bel Medic, detaljno objašnjava simptome narkolepsije...
Mesečarenje: Kada spavanje postane potencijalna opasnost
18.03.2024.

Mesečarenje: Kada spavanje postane potencijalna opasnost

Prim. dr sci.med. Slavko Janković, somnolog i epileptolog piše za naš blogŠta je mesečarenje?