Dijagnostika i lečenje muškog infertiliteta

Muški infertilitet je pojam koji označava smanjenu oplodnu moć muškarca . U današnje vreme oko 25 % parova koji žele potomstvo imaju prepreka ka ostvarenju tog cilja. Uzroci ovog problema su ravnomerno rasporedjeni  na muškarce i žene a često se dešava da postoji tzv udruženi infertilitet tj da kod oba partnera postoji problem. Stoga je jako važno da se u dijagnostici i lečenju infertiliteta oba partnera istovremeno  ispituju , od strane  ginekologa i urologa.

Uzroci muškog infertiliteta su raznoliki , a najčešći su Varikocela ili proširena vena testisa (Levostrana ili obostrana) infekcije, imunoinfertilitet, hormonski ili genetski uzročnici.

Prilikom pregleda muškarca podrazumeva se klinički pregled genitalija, spermogram, ultrazvučni pregled testisa i najčešće testovi imunoinfertiliteta ili MAR Testovi. U odnosu na nalaze ovim metodama mogu se zahtevati i hormonske i genetske specifične pretrage.

Tek nakon sveobuhvatnog pregleda može se isključiti postojanje problema oplodnje kod muškarca ili se problem dijagnostikuje i leči.

Urološki tim Bel Medica  bavi se svim oblicima dijagnostike i lečenja muškog infertiliteta.

Copyright by Bel Medic 2020. All rights reserved.

Like us!
Follow us!
Follow us!