Ekcem

Ekcem je zajednički naziv za grupu upalnih stanja kože koja je najčešće suva. Promene na koži su u smislu crvenila različitog intenziteta i oblika, koje je praćeno svrabom.

Svrab kod određeni broj osoba može da bude intentzivan, što pogoršava kvalitet života i remeti noćni san.

Ekcemi se mogu javiti na bilo kom delu kože i u svim životnim dobima, ali najugorženija je dečija populacija do 12. godine.

Razlozi nastajanja ekcema su brojni.  Nasleđe, preosetljivost  odbrambenog  sistema organizma, postojanje alergija i to na supstance sa kojima koža dolazi  u kontakt (kozmetički preparati, metali - najčešće nikl i  kobalt, gume, plastika) i na supstance koje udišemo (poleni, prašina, grinje..) ali i izloženost kože agresivnim supstancama (kućna hemija, kozmetika, profesionalne hemikalije).

Dijagnoza se postavlja na osnovu  kliničkog pregleda. U slučaju potrebe  pregled  se može dopuniti sa pretragama  poput  alergotest na kontaktne,  inhalatorne i  nutritivne alergene, ali za to odlučuje dermatovenerolog.

Imajući u vidu da je ekcem spada u grupi oboljenja koja mogu da budu hronična, lečenje je gotovo uvek dugotrajno. Dermatovenerolog na osnovu izgleda i  intenzitet promena, površine zahvaćenosti kože, lokalizacije ,  kao i uzrasta pacijenta, pažljivo bira odgovarajuću terapiju.  Lečenje može da bude sa opštom i lokalnom terapijom. Takođe, ne manje važna je i nega kože, i izbor odgovarajućeg preparata za negu, koji u kombinaciji za terapijom uvek daje zadovoljavajuće rezultate i produžava vreme remisije oboljenja.

Copyright by Bel Medic 2020. All rights reserved.

Like us!
Follow us!
Follow us!