Ekcem

Ekcem je zajednički naziv za grupu upalnih stanja kože koja je najčešće suva. Promene na koži su u smislu crvenila različitog intenziteta i oblika, koje je praćeno svrabom.

Svrab kod određeni broj osoba može da bude intentzivan, što pogoršava kvalitet života i remeti noćni san.

Ekcemi se mogu javiti na bilo kom delu kože i u svim životnim dobima, ali najugorženija je dečija populacija do 12. godine.

Razlozi nastajanja ekcema su brojni.  Nasleđe, preosetljivost  odbrambenog  sistema organizma, postojanje alergija i to na supstance sa kojima koža dolazi  u kontakt (kozmetički preparati, metali - najčešće nikl i  kobalt, gume, plastika) i na supstance koje udišemo (poleni, prašina, grinje..) ali i izloženost kože agresivnim supstancama (kućna hemija, kozmetika, profesionalne hemikalije).

Dijagnoza se postavlja na osnovu  kliničkog pregleda. U slučaju potrebe  pregled  se može dopuniti sa pretragama  poput  alergotest na kontaktne,  inhalatorne i  nutritivne alergene, ali za to odlučuje dermatovenerolog.

Imajući u vidu da je ekcem spada u grupi oboljenja koja mogu da budu hronična, lečenje je gotovo uvek dugotrajno. Dermatovenerolog na osnovu izgleda i  intenzitet promena, površine zahvaćenosti kože, lokalizacije ,  kao i uzrasta pacijenta, pažljivo bira odgovarajuću terapiju.  Lečenje može da bude sa opštom i lokalnom terapijom. Takođe, ne manje važna je i nega kože, i izbor odgovarajućeg preparata za negu, koji u kombinaciji za terapijom uvek daje zadovoljavajuće rezultate i produžava vreme remisije oboljenja.

Poslednji blog postovi

Sezona krpelja u jeku: Šta ne treba stavljati na mesto ujeda i koji su simptomi Lajmske bolesti
29.07.2022.

Sezona krpelja u jeku: Šta ne treba stavljati na mesto ujeda i koji su simptomi Lajmske bolesti

Piše za Telegraf dr Mira Kiš Veljković, specijalista op&sc...
VRUĆINA I VLAŽNOST VAZDUHA - OPASNOST ZA OBOLELE OD HIPERTENZIJE
19.07.2022.

VRUĆINA I VLAŽNOST VAZDUHA - OPASNOST ZA OBOLELE OD HIPERTENZIJE

Prim. dr Mira Kiš Veljković, specijalista opšte medicine. Vlažnost vazduha iznad 70% i temperature vazduha preko 30 stepeni, prisustvo smoga, naročito u urb...
SIMPTOMI ‚‚PLIVAČKOG UHA“ ZAHTEVAJU HITNO LEČENJE
18.07.2022.

SIMPTOMI ‚‚PLIVAČKOG UHA“ ZAHTEVAJU HITNO LEČENJE

Posle rashlađivanja u bazenu, reci, jezeru ili moru osetili ste da Vam  je uvo zapušeno, imate blagi pritisak u uvu i oslabljen sluh, a kasnije  Vam se javlja i bol. To su prvi simptomi takozvanog ‚‚plivačkog uha&ldquo...
Spad materice (prolap uterusa)
15.03.2022.

Spad materice (prolap uterusa)

Dr Nikola MatavuljSpecijalista ginekologije Šta je prolaps (spad) materice...
Nevoljno mokrenje kod žena
03.03.2022.

Nevoljno mokrenje kod žena

Dr Nikola MatavuljSpecijalista ginekologije Nevoljni gubitak urina u svakodnevnim aktivno...
Racionalna upotreba antibiotika
30.11.2021.

Racionalna upotreba antibiotika

Poruka Prof. dr Darka Nožića - infektologa, povodom Svetske nedelje svesti o antimikrobima 18. do 24. Novembra i Evropskog dana racionalne upotrebe antibiotika 18. novembraAntibiotici ne deluju u slučaju virusnih infekcija niti sprečav...