Fototerapija

Šta je fototerapija?

Lečenje svetlošću ili fototerapija predstavlja način lečenja određenih oboljenja kože, dejstvom ultraljubičastih talasa sunčevog spektra, dobijenih iz veštačkog izvora. Izlaganje je kontrolisano i pod nadzorom lekara.

Kod kojih kožnih oboljenja se savetuje ovakav vid terapije ?

Fototerapija se najčešće koristi u lečenju  psorijaze, atopskog dermatitisa ,ekcema i vitiliga. Pored ova tri oboljenja, primenjuje se i u lečenju pitirijasis lihenoides, pitirijasis rozea, generalizovanog pruritusa (svraba), mikozis fungoides ( ranog stadijuma kožnog T ćelijskog limfoma), parapsorijaze i lihen  planusa.

Koja vrsta fototerapije se najčešće koristi ?

Najčešće se koristi uski spektar UVB  talasa dužine 311nanometara, jer se pokazao kao najdelotvorniji sa kompletnim povlačenjem promena. Vreme izlaganja UV talasima je skraćeno a duži je vremenski period bez nastanka novih promena. Kod određenih oboljenja neophodno je primeniti UVA spektar svetlosti.

Koliko često i na koji način se primenjuje terapija?

Pre početka terapije potreban je pregled dermatologa. Lekar procenjuje fototip kože, te u zavisnosti od intenziteta i vrste oboljenja određuje dozu zračenja koja se tokom lečenja menja. Nedeljno se sprovodi  tri do pet tretmana, koji traju od desetak sekundi do par minuta. Svetlosnom zračenju se može izložiti cela koža ili samo oboleli delovi, što zavisi od rasprostranjenosti promena.

Pacijent tokom terapije stoji u kabini uz obavezno korišćenje zaštitnih naočara.

Kada se postigne zadovoljavajući terapijski efekat, terapija se može nastaviti primenom manjih doza zračenja radi što dužeg održavanja kože bez promena.

Posle terapije...

Posle terapije je  moguća pojava crvenila kože i blagog osećaja peckanja. Radi se o kratkotrajnim i podnošljivim tegobama, koje prolaze ubrzo nakon  primene odgovarajućih sredstava za negu kože  čime se vraća potrebna vlažnost koži i uklanja iritacija.

Gde možete sprovesti fototerapiju?

Fototerapiju možete  sprovesti u  Domu zdravlja Bel Medic na Slaviji, koji je opremljen  kabinom  za fototerapiju poslednje generacije.

Naš dermatološki tim Vam stoji na raspolaganju za sva dodatna pitanja i informacije.

Copyright by Bel Medic 2020. All rights reserved.

Like us!
Follow us!
Follow us!