Gubitak kose

Opadanje kose predstavlja ispadanje dlake iz njenog korena (folikula) i može da predstavlja obeshrabrujući estetski problem.

Ispadanje dlake može da bude ograničeno samo na kapilicijumu, ili da bude generalizovano, kada  osim ispadanja dlake u kapilicjumu dolazi do opadnja svih malja po telu.

Opadanje kose može da bude različitog porekla:

  • Efluvijum – kosa opada difuzno, i imate utisak da je opadanje ravnomerno u svim delovima kapilicjuma. Ova opadnja mogu da budu sezonska ili da budu prouzrokovana različitim dizbalansima u organizmu.
  • Alopecija – kosa opada „na pečate“, i najčešći razlog je stres, autoimuno oboljenje ili moguća infekcija (gljivična ili bakterijska).
  • Androgenetska alopecija – kosa opada difuzno, ali samo u određenim delovima kapilicjuma u zavisnosti od pola. Ovo opadanje kose je nasledno i povezano je sa hormonskim statusom.

Kod određenih autoimunih oboljenja postoji mogućnost, osim gubitka kose, da dođe i do gubitka maljavosti, usled čega se savetuje hitan pregled dermatovenerologa.

Ukoliko vaša kosa opada duže vreme, imate utisak da ste izgubili više od 20% kose ili imate bilo kakve promene u kapilicijumu, kao i svrab, bol ili neprijatnost, takođe savetujemo dolazak na pregled kod dermatovenerologa.

Opadanje (gubitak) kose može da bude prisutno kod sledećih oboljenja: Lichen ruber planus, Lupus erythematosus, Scelrodermia.

Poslednji blog postovi

Sve što treba da znate o retinolu , kako deluje i kako ga pravilno uključiti u vašu beauty rutinu
28.11.2023.

Sve što treba da znate o retinolu , kako deluje i kako ga pravilno uključiti u vašu beauty rutinu

Šta je retinol i kako deluje na kožu?Retinol je oblik vitamina A, koji se koristi u nezi kože. Koristi se u lečenju akni i daje odlične rezultate u borbi protiv starenja. Postoje određeni oblici koji se mogu kupiti b...
Šta sve otkriva ekspertski i 4D ultrazvuk tokom trudnoće?
23.11.2023.

Šta sve otkriva ekspertski i 4D ultrazvuk tokom trudnoće?

Morfološki ultrazvuk u II trimestru trudnoće podrazumeva detaljno ultrazvučno ispitivanje anatomije ploda. Cilj ovakvog pregleda je isključivanje postojanja organskih nedostataka odnosno anomalija ploda. Prilikom morfološkog pregleda...
Vodič za Dijabetes: Tipovi, simptomi i lečenje
13.11.2023.

Vodič za Dijabetes: Tipovi, simptomi i lečenje

Šta je dijabetes?Dijabetes je hronična bolest kod koje organizam ili ne proizvodi ili neadekvatno koristi insulin, hormon pankreasa koji kontroliše koncentraciju šećera (glukoze) u krvi i količinu &scar...
Preeklampsija - važnost rane dijagnoze
17.10.2023.

Preeklampsija - važnost rane dijagnoze

Hipertenzivna bolest u trudnoći obuhvata četiri entiteta:hronična hipertenzija, gestacijska hipertenzija, preeklampsija/eklampsija i hronična hipertenzija sa superponiranom preeklampsijom (PE).Preeklamps...
Kontracepcija
26.09.2023.

Kontracepcija

Dr Hristina Ravilić odgovara na najčešća pitanja o kontracepciji:Kada je pravo vreme da se...
Urinarna inkontinencija
22.09.2023.

Urinarna inkontinencija

Urinarna inkontinencija predstavlja stanje u kojem dolazi do nevoljnog gubitka mokraće, odnosno nemogućnosti zadržavanja mokraće. Problemi s inkontinencijom mogu se javiti u bilo kojoj životnoj dobi, ali češće pogađaju žene u petoj i &scaro...