Gubitak kose

Opadanje kose predstavlja ispadanje dlake iz njenog korena (folikula) i može da predstavlja obeshrabrujući estetski problem.

Ispadanje dlake može da bude ograničeno samo na kapilicijumu, ili da bude generalizovano, kada  osim ispadanja dlake u kapilicjumu dolazi do opadnja svih malja po telu.

Opadanje kose može da bude različitog porekla:

  1. Efluvijum – kosa opada difuzno, i imate utisak da je opadanje ravnomerno u svim delovima kapilicjuma. Ova opadnja mogu da budu sezonska ili da budu prouzrokovana različitim dizbalansima u organizmu.
  2. Alopecija – kosa opada „na pečate“, i najčešći razlog je stres, autoimuno oboljenje ili moguća infekcija (gljivična ili bakterijska).
  3. Androgenetska alopecija – kosa opada difuzno, ali samo u određenim delovima kapilicjuma u zavisnosti od pola. Ovo opadanje kose je nasledno i povezano je sa hormonskim statusom.

Kod određenih autoimunih oboljenja postoji mogućnost, osim gubitka kose, da dođe i do gubitka maljavosti, usled čega se savetuje hitan pregled dermatovenerologa.

Ukoliko vaša kosa opada duže vreme, imate utisak da ste izgubili više od 20% kose ili imate bilo kakve promene u kapilicijumu, kao i svrab, bol ili neprijatnost, takođe savetujemo dolazak na pregled kod dermatovenerologa.

Opadanje (gubitak) kose može da bude prisutno kod sledećih oboljenja: Lichen ruber planus, Lupus erythematosus, Scelrodermia.

Copyright by Bel Medic 2020. All rights reserved.

Like us!
Follow us!
Follow us!