Herpes simpleks virusne infekcije

OPIS

Razlikujemo dve vrste herpes simpleks virusa (HSV 1 i HSV 2). HSV 1 se nalazi uglavnom u ustima i ždrelu, mada se može naći i u drugim organima dok se HSV 2 nalazi najčešće u genitalnoj regiji.

Primarna infekcija sa HSV 1 virusom dešava se obično kod  dece u dobi između 1 i 3 godine života. U većini slučajeva  je bez simptoma a mogu se javiti povišena temperatura i promene u vidu mehurića, koje brzo pucaju i ostavljaju rane dubine 1-3 mm. Virus ostaje u organizmu i pod određenim okolnostima se aktivira i izaziva promene  najčešća u predelu usta i usana. Pojava herpesa na usnama obično je udružena sa fizičkim ili psihičkim stresom, povišenom temperaturom, drugim infekcijama (pneumokok), smanjenjem imuniteta, menstruacionim ciklusom i dr.

Ovaj virus je veoma rasprostranjen i antitela prema njemu se detektuju  kod čak 90% ljudi od 60 godina života.

Obično joj prethodi period sa bolom, svrabom, pečenjem u predelu zahvaćenog dela. Posle 6 sati javljaju se bolne vezikule, najčešće na granicama usana. Za 3-4 dana prelaze u kruste, a za kompletno zarastanje je potrebno do 10 dana.

Herpes simpleks virus 2 uzrokuje i do 80% slučajeva genitalnog herpesa. Antitela prema ovom virusu se najčešće javljaju posle adolescentnog perioda života. HSV 2 obično uzrokuje genitalnu bolest koja se obično prenosi polnim putem, kontaktom sa inficiranim partnerom. Inkubacioni period je 2-12 dana. Primarna infekcija je obično praćena povišenom temperaturom, slabošću, malaksalošću i otokom limfnih žlezda u preponama. Kod muškaraca se obično javljaju promene u vidu mehurića na crvenoj podlozi na vrhu penisa, a kod žena na vulvi i grliću materice. Rekurentni genitalni HSV2 može biti simptomatski i asimptomatski. Simptomi su obično manje izraženi nego kod primarne infekcije, jer već postoji izvestan stepen imunosti prema virusu.

Virusi iz herpes simpleks grupe mogu uzrokovati i različita primarna oboljenja kože (herpetični ekcem) i infekcije oka, kao i infekcije centralnog nervnog sistema (meningoencefalitis).  


SIMPTOMI

HSV 1
Kod aktivirane infekcije

  • Peckanje, bol i svrab najčešće u predelu usana
  • Pojava mehurića

HSV 2
Prva infekcija

  • Povišena temperatura
  • Pojava mehurića na polnim organima
  • Otok limfnih žlezda u preponama

Kod aktivirane infekcije isti ali ublaženi simptomi


DIJAGNOZA

  • Klinički pregled presudan za obe vrste herpesa

 

TERAPIJA

Kod labijalnog herpesa može se koristiti lek aciklovir u obliku tableta u trajanju od pet dana, čime se redukuje intezitet bola i skraćuje trajanje bolesti. Lek se može primeniti i lokalno kao i različiti flasteri sa betaglukanom, cinkom, hidrokoloidima koji mogu ublažiti svrab i peckanje.

Lokalna, oralna ili intravenska primena aciklovira može smanjiti simptome i trajanje bolesti kod genitalnog herpesa. Međutim, primenjena terapija ne deluje na sprečavanje nastanka recidiva bolesti.


KOJI SU VAM LEKARI POTREBNI

  • Infektolog
  • Ginekolog (kod genitalnog herpesa kod žena)


Copyright by Bel Medic 2020. All rights reserved.

Like us!
Follow us!
Follow us!