Kila - Hernija

ŠTA JE KILA?

Kila nastaje kada unutrašnji organ ili masno tkivo prolazi kroz slabo mesto na trbušnom zidu a zbog urođene ili stečene slabosti zida mišića ili tkiva. Većina kila se javlja u predelu prednjeg trbušnog zida a postoje i tzv. unutrašnje kile.


VRSTE KILA

 • Ingvinalna (preponska) kila
  Kod muškaraca, ingvinalni kanal je mesto prolaza semene vrpce kao i krvnih sudova koji ishranjuju testis. Kod žena ingvinalni kanal sadrži okrugli ligament koji daje podršku za matericu.
  Kod ingvinalnih kila, masno tkivo ili deo creva izlazi kroz preponski kanal, tj kroz slabost na prednjem trbušnog zida i biva vidjivo golim okom kao izbočina ispod kože  u donjem delu prepone. Ovo je najčešći tip kile i češće pogađa muškarce nego žene.

 • Femoralna (butna) kila
  Ova kila nastaje kada masno tkivo ili deo creva prodire kroz slabost prednjeg trbušnog zida u femoralnoj regiji koja se nalazi na vrhu unutrašnje strane butine a pripada preponskoj regiji. Femoralna kila se mnogo ređe javlja nego ingvinalna kila i to najčešće kod starijih osoba ženskog pola.

 • Umbilikalna (pupčana) kila
  Nastaje prilikom prolaska masnog tkiva ili dela creva kroz patološki otvor (slabost prednjeg trbušnog zida) u predelu pupka i vidi se golim okom kao izbočina ispod kože u predelu pupka.

 • Hiatus hernija (želudačna kila)
  Ova kila spada u unutrašnje kile i nastaje kada želudac kroz patološki otvor na dijafragmi (prečaga-membrana koja odvaja grudnu i trbušnu duplju) jednim svojim delom, u manjoj ili većoj meri, prolazi u grudnu duplju.


SIMPTOMI / TEGOBE / SMETNJE

Kila na trbušnom zidu ili preponama se prikazuje kao čvorić ili izbočina koja se može gurnuti nazad u trbušnu duplju a može da nestane u ležećem položaju.

Najčešći simptomi su:

 • izbočina ispod kože  u predelu prepona ili otok u predelu mošnica
 • osećaj tupog bola u predelu prepona koji se pojačava prilikom naprezanja
 • izbočina pod kožom koja se vremenom uvećava I sve teže se vraća nazad u trbušnu duplju.
 • povremene opstipacione tegobe ukoliko sadržaj kile čini crevo


KAKO SE POSTAVLJA DIJAGNOZA?

Postavlja se kliničkim pregledom od strane hirurga koji se sastoji u vizuelnom pregledu izbočine na koži koja se nadopunjuje palpacijom (opipavanjem) slabosti prednjeg trbušnog zida za vreme koga se pacijent ciljano napreže (kašlje, steže mišiće prednjeg trbušnog  zida). Pregled hirurga se uvek može dopuniti ultrazvučnim pregledom mekih tkiva trbušnog zida ukoliko postoji bilo kakva dilema u vezi postavljanja sigurne dijagnoze.


ŠTA JE UZROK?

Kila nastaje zbog oslabljenih mišića preponske regije koji su možda bili prisutni od rođenja, ili su u vezi sa starenjem i čestim napinjanjem muskulature prednjeg trbušnog zida i mišića u preponskim regijama. Do slabljenja mišića dovodi ekstreman fizički napor prilikom podizanja tereta, gojaznost, čest kašalj koji prati opstruktivne bolesti, naprezanja prilikom pražnjenja zbog čestih zatvora, trudnoća i sva stanja koja dovode do naglog i jako uvećanog intraabdominalnog pritiska ( pritiska unutar trbušne duplje).


KAKO SE LEČI KILA?

Ingvinalna (preponska) kila, femoralna (butna) kila i umbilikalna (pupčana) kila se rešavaju hirurškim putem.
Postoje dve vrste operacija kile:

Kod odraslih ljudi se u toku operacije, u cilju ojačanja slabog mesta na trbušnom zudu, postavlja mrežica ( mesh).

Kod pacijenata kod kojih operacija nije moguća, savetuju se posebni pojasevi koji smanjuju mogućnost uklještenja pri napinjanju, kašljanju i težem fizičkom radu. Nose se do trenutka dok pacijent ne bude spreman za operaciju.


ŠTA SE DEŠAVA AKO SE NE LEČI?

Nelečena kila prednjeg trbušnog razvija kod pacijenta osećaj nelagodnosti izazvanog upornim i tupim bolom, a kao najozbiljnija komplikacija je opstrukcija (inkarceracija ili „uklještenje“) kada dolazi do strangulacije crevne vijuge praćene mučninom, povraćanjem, jakim bolom i to stanje zahteva hitnu hiruršku intervenciju.


DA LI SE MOŽE SPREČITI POJAVA BOLESTI?

 • Održavati telesnu masu i izbegavati preterano gojenje
 • Zdrava ishrana u smislu prevencije zatvora
 • Na pravilan način  podizati veće terete i izbegavati podizanje tereta koji je iznad fizičkih  mogućnosti.
 • ublažavati preterani kašalj i kijanje u sklopu drugih bolesti kao i prestanak pušenja cigareta

Poslednji blog postovi

Sve što treba da znate o retinolu , kako deluje i kako ga pravilno uključiti u vašu beauty rutinu
28.11.2023.

Sve što treba da znate o retinolu , kako deluje i kako ga pravilno uključiti u vašu beauty rutinu

Šta je retinol i kako deluje na kožu?Retinol je oblik vitamina A, koji se koristi u nezi kože. Koristi se u lečenju akni i daje odlične rezultate u borbi protiv starenja. Postoje određeni oblici koji se mogu kupiti b...
Šta sve otkriva ekspertski i 4D ultrazvuk tokom trudnoće?
23.11.2023.

Šta sve otkriva ekspertski i 4D ultrazvuk tokom trudnoće?

Morfološki ultrazvuk u II trimestru trudnoće podrazumeva detaljno ultrazvučno ispitivanje anatomije ploda. Cilj ovakvog pregleda je isključivanje postojanja organskih nedostataka odnosno anomalija ploda. Prilikom morfološkog pregleda...
Vodič za Dijabetes: Tipovi, simptomi i lečenje
13.11.2023.

Vodič za Dijabetes: Tipovi, simptomi i lečenje

Šta je dijabetes?Dijabetes je hronična bolest kod koje organizam ili ne proizvodi ili neadekvatno koristi insulin, hormon pankreasa koji kontroliše koncentraciju šećera (glukoze) u krvi i količinu &scar...
Preeklampsija - važnost rane dijagnoze
17.10.2023.

Preeklampsija - važnost rane dijagnoze

Hipertenzivna bolest u trudnoći obuhvata četiri entiteta:hronična hipertenzija, gestacijska hipertenzija, preeklampsija/eklampsija i hronična hipertenzija sa superponiranom preeklampsijom (PE).Preeklamps...
Kontracepcija
26.09.2023.

Kontracepcija

Dr Hristina Ravilić odgovara na najčešća pitanja o kontracepciji:Kada je pravo vreme da se...
Urinarna inkontinencija
22.09.2023.

Urinarna inkontinencija

Urinarna inkontinencija predstavlja stanje u kojem dolazi do nevoljnog gubitka mokraće, odnosno nemogućnosti zadržavanja mokraće. Problemi s inkontinencijom mogu se javiti u bilo kojoj životnoj dobi, ali češće pogađaju žene u petoj i &scaro...