Kila - Hernija

ŠTA JE KILA?

Kila nastaje kada unutrašnji organ ili masno tkivo prolazi kroz slabo mesto na trbušnom zidu a zbog urođene ili stečene slabosti zida mišića ili tkiva. Većina kila se javlja u predelu prednjeg trbušnog zida a postoje i tzv. unutrašnje kile.


VRSTE KILA

 • Ingvinalna (preponska) kila
  Kod muškaraca, ingvinalni kanal je mesto prolaza semene vrpce kao i krvnih sudova koji ishranjuju testis. Kod žena ingvinalni kanal sadrži okrugli ligament koji daje podršku za matericu.
  Kod ingvinalnih kila, masno tkivo ili deo creva izlazi kroz preponski kanal, tj kroz slabost na prednjem trbušnog zida i biva vidjivo golim okom kao izbočina ispod kože  u donjem delu prepone. Ovo je najčešći tip kile i češće pogađa muškarce nego žene.

 • Femoralna (butna) kila
  Ova kila nastaje kada masno tkivo ili deo creva prodire kroz slabost prednjeg trbušnog zida u femoralnoj regiji koja se nalazi na vrhu unutrašnje strane butine a pripada preponskoj regiji. Femoralna kila se mnogo ređe javlja nego ingvinalna kila i to najčešće kod starijih osoba ženskog pola.

 • Umbilikalna (pupčana) kila
  Nastaje prilikom prolaska masnog tkiva ili dela creva kroz patološki otvor (slabost prednjeg trbušnog zida) u predelu pupka i vidi se golim okom kao izbočina ispod kože u predelu pupka.

 • Hiatus hernija (želudačna kila)
  Ova kila spada u unutrašnje kile i nastaje kada želudac kroz patološki otvor na dijafragmi (prečaga-membrana koja odvaja grudnu i trbušnu duplju) jednim svojim delom, u manjoj ili većoj meri, prolazi u grudnu duplju.


SIMPTOMI / TEGOBE / SMETNJE

Kila na trbušnom zidu ili preponama se prikazuje kao čvorić ili izbočina koja se može gurnuti nazad u trbušnu duplju a može da nestane u ležećem položaju.

Najčešći simptomi su:

 • izbočina ispod kože  u predelu prepona ili otok u predelu mošnica
 • osećaj tupog bola u predelu prepona koji se pojačava prilikom naprezanja
 • izbočina pod kožom koja se vremenom uvećava I sve teže se vraća nazad u trbušnu duplju.
 • povremene opstipacione tegobe ukoliko sadržaj kile čini crevo


KAKO SE POSTAVLJA DIJAGNOZA?

Postavlja se kliničkim pregledom od strane hirurga koji se sastoji u vizuelnom pregledu izbočine na koži koja se nadopunjuje palpacijom (opipavanjem) slabosti prednjeg trbušnog zida za vreme koga se pacijent ciljano napreže (kašlje, steže mišiće prednjeg trbušnog  zida). Pregled hirurga se uvek može dopuniti ultrazvučnim pregledom mekih tkiva trbušnog zida ukoliko postoji bilo kakva dilema u vezi postavljanja sigurne dijagnoze.


ŠTA JE UZROK?

Kila nastaje zbog oslabljenih mišića preponske regije koji su možda bili prisutni od rođenja, ili su u vezi sa starenjem i čestim napinjanjem muskulature prednjeg trbušnog zida i mišića u preponskim regijama. Do slabljenja mišića dovodi ekstreman fizički napor prilikom podizanja tereta, gojaznost, čest kašalj koji prati opstruktivne bolesti, naprezanja prilikom pražnjenja zbog čestih zatvora, trudnoća i sva stanja koja dovode do naglog i jako uvećanog intraabdominalnog pritiska ( pritiska unutar trbušne duplje).


KAKO SE LEČI KILA?

Ingvinalna (preponska) kila, femoralna (butna) kila i umbilikalna (pupčana) kila se rešavaju hirurškim putem.
Postoje dve vrste operacija kile:

Kod odraslih ljudi se u toku operacije, u cilju ojačanja slabog mesta na trbušnom zudu, postavlja mrežica ( mesh).

Kod pacijenata kod kojih operacija nije moguća, savetuju se posebni pojasevi koji smanjuju mogućnost uklještenja pri napinjanju, kašljanju i težem fizičkom radu. Nose se do trenutka dok pacijent ne bude spreman za operaciju.


ŠTA SE DEŠAVA AKO SE NE LEČI?

Nelečena kila prednjeg trbušnog razvija kod pacijenta osećaj nelagodnosti izazvanog upornim i tupim bolom, a kao najozbiljnija komplikacija je opstrukcija (inkarceracija ili „uklještenje“) kada dolazi do strangulacije crevne vijuge praćene mučninom, povraćanjem, jakim bolom i to stanje zahteva hitnu hiruršku intervenciju.


DA LI SE MOŽE SPREČITI POJAVA BOLESTI?

 • Održavati telesnu masu i izbegavati preterano gojenje
 • Zdrava ishrana u smislu prevencije zatvora
 • Na pravilan način  podizati veće terete i izbegavati podizanje tereta koji je iznad fizičkih  mogućnosti.
 • ublažavati preterani kašalj i kijanje u sklopu drugih bolesti kao i prestanak pušenja cigareta

Poslednji blog postovi

Mr sci. med. dr Bojan Ilisić: Kako se otkriva i leči miokarditis, opasna posledica Covid-19?
10.05.2021.

Mr sci. med. dr Bojan Ilisić: Kako se otkriva i leči miokarditis, opasna posledica Covid-19?

Miokarditis kod 25 odsto obolelih izaziva hroničnu srčanu slabost i treći je najčešći uzrok iznenadne smrti kod  dece i mladih osoba. Šta treba preduzeti, objašnjava
Alergije mogu da se leče od najranijeg uzrasta
06.05.2021.

Alergije mogu da se leče od najranijeg uzrasta

Piše dr Aleksandra Vukov, pedijatar, pulmolog, alergologNa nastanak alergija utiču i faktori sredine i nasledna predispozicijaAlergije predstavljaju jednu od najčešćih hroničnih nezaraznih bolesti dana&...
Kako je COVID-19 doprineo ranom otkrivanju karcinoma pluća
19.04.2021.

Kako je COVID-19 doprineo ranom otkrivanju karcinoma pluća

Autor: Dr Vukoica Karličić, pneumoftiziolog – interventni pulmologOd početka pandemije korona virusa, svedoci smo da pacijenti neretko imaju negativan antigenski...
DUGOROČNO LEČENJE ALERGIJA
14.04.2021.

DUGOROČNO LEČENJE ALERGIJA

Dr Aleksandra Vukov - alergolog, pulmolog, pedijatarJedna od novijih, vrlo efikasnih i bezbednih metoda u lečenju alergija je imunoterapija.Kome je imunoterapija namenjena?
Hematološki poremećaji posle preležanog COVID-a 19 i njihovo lečenje
06.04.2021.

Hematološki poremećaji posle preležanog COVID-a 19 i njihovo lečenje

Doc. dr Darko Antić, internista - hematologPosle preležane COVID 19 infekcije mogu se uočiti različiti poremećaji u krvnoj slici: anemija (malokrvnost), leukocitoza, trombocitopenija (snižen broj trombocita), a neretko i po...
Intraoperativno spašavanje krvi - Intraoperativna autotransfuzija
05.04.2021.

Intraoperativno spašavanje krvi - Intraoperativna autotransfuzija

Doc. dr sci. med. Darko Antić internista - hematologŠta je intraoperativno spašavanje krvi?To je specifična metoda transfuzije krvi, pri kojoj se u toku operacije „spašava“ krv sa...
Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!