Konjunktivitis (Conjunctivitis)

Konjunktivitis je upala vežnjače (konjunktive) tj. sluzokože koja oblaže unutrašnju stranu kapaka i pruža se preko beonjače do rožnjače. Kada dođe do zapaljenje i infekcije, konjunktiva ima crvenkastu boju i luči sekret zbog koga se ponekad ujutru trpavice budu zalepljene. Konjunktivitis je najčešća bolest očiju i s obzirom na težinu varira od blage upale sa suzenjem do jake upale koja može dovesti i do ozbiljnih komplikacija.

Konjunktiva je u stalnom kontaktu sa spoljašnjom sredinom i zato je izložena mikroorganizmima i drugim oblicima iritacije. Suze stalno ispiraju površinu oka i sadrže enzime i antitela koja sprečavaju razvoj bakterijske infekcije i na taj način štite površinu oka.

Postoje različiti uzroci konjunktivitisa. Najčešći su bakterijske i virusne infekcije, ali su česti i hlamidijalni konjunktivitisi. Virusni oblici konjunktivitisa su izrazito zarazni i mogu se vrlo brzo proširiti među decom, ili zaposlenima u istoj prostoriji, katkad uzrokujući lokalne epidemije. Ostali uzroci su alergije (alergijski konjunktivitis), izloženost hemikalijama, iritacija prašinom, dimom ili vetrom. Konjunktivitis može takođe pratiti običnu prehladu i osipe, posebno kod dece.

Osobe koje nose kontaktna sočiva su posebno sklone infekcijama očiju naročito ukoliko dugo nose sočiva ili ih neadekvatno održavaju.

Konjunktivitisi mogu biti

  • bakterijski konjunktivitis
  • virusni konjunktivitis
  • alergijski konjunktivitis
  • inkluzijski konjunktivitis (bazenski konjunktivitis) uzrokovan bakterijom-hlamidijom
  • hronični konjunktivitis, najčešće kod suvog oka ili kod oka sa stalnom terapijom nekim kapima

U kliničkoj slici se najčešće javljaju: Hiperemija (crvenilo konjunktive), pojačano suzenje, pojačana sekrecija (često su trepavice slepljene nakon buđenja), iritacija (bockanje, pečenje, svrab) oka i očnih kapaka.

Kod nekih virusnih konjunktivitisa može se imati osećaj stranog tela u oku, jak otok konjunktive i pojačano suzenje, kao i preosetljivost na svetlost.

Kod alergijskog konjunktivitisa postoji obostrano crvenilo očiju, suzenje, osećaj peska u očima i izražen svrab. Većina osoba ima i propratni rinitis tj. curenje nosa.

Kod zapaljenja bilo koje vrste vežnjača stvara više sekreta Taj sekret može da bude serozan, sluzav, fibrinozan, gnojav i lako sukrvičav. Sekret može da bude veoma obilan i da se sliva preko rožnjače, ometajući vid. U toku noći se sasuši na rubovima kapaka, slepi ih, te kapci mogu da se otvore tek posle ispiranja sasušenog sekreta.

Dijagnoza se postavlja se na osnovu anamneze, kliničkog pregleda i brisa konjunktive.

Lečenje konjunktivitisa zavisi od uzročnika.

Alergijski konjunktivitis leči se antialergijskim kapima ili može nestati sam po sebi kad se ukloni uzročni alergen. Kao sasvim blaga sredstva mogu se primeniti specijalni rastvori antiseptika, veštačke suze ili fiziološki rastvor.

Antibiotici, obično kapi za oči, primenjuju se u lečenju bakterijskog konjunktivitisa.

Virusni će se konjunktivitis povući sam po sebi obično unutar nedelju dana a na osnovi pregleda se daje simptomatska lokalna terapija da bi olakšali tegobe pacijentu. Nekada virusni konjunctivitis može imati tešku klinčku sliku i davati izražene tegobe kod pacijenta (jak otok, crvenilo, suzenje i grebanje pa čak i formiranje beličastih naslaga na konjunktivi- pseudomembrane), ali uz redovno praćenje i terapiju, skoro nikada ne daje teške komplikacije.

Poslednji blog postovi

Prof. dr Ljiljana Medenica: COVID-19 i promene na koži
02.10.2020.

Prof. dr Ljiljana Medenica: COVID-19 i promene na koži

Sve je više dokaza da je koža važan target organ za virus SARS-Cov-2, koji izaziva infekciju COVID-19. Prema dosadašnjem saznanju, kod 21% SARS-Cov-2 pozitivnih pacijenata (1 od 5 obolelih) promene na koži...
Dr sci. med. Sanja Jovanović: Značaj kontrastnog sredstva Primovist u snimanju abdomena magnetnom rezonancom
30.09.2020.

Dr sci. med. Sanja Jovanović: Značaj kontrastnog sredstva Primovist u snimanju abdomena magnetnom rezonancom

Šta je PrimovistPrimovist ili Gd-EOB-DTPA je paramagnetno kontrastno sredstvo na bazi Gadolinijuma koje se primenjuje kod snimanja abdomen...
Koža zahteva posebnu negu u vreme kada svakodnevno nosimo maske
04.09.2020.

Koža zahteva posebnu negu u vreme kada svakodnevno nosimo maske

Piše dr Isidora Andrejić Sbutega, dermatovenerologMesecima  unazad nošenje zaštitne maske postalo je svakodnevna rutina u cilju  prevencije i zaštite  od virusa Corona. Međutim, višesatno no...
Tri stadijuma infekcije COVID 19 koja dovode do oštećenja mozga
22.07.2020.

Tri stadijuma infekcije COVID 19 koja dovode do oštećenja mozga

Nedavno objavljen izveštaj daje klasifikaciju uticaja COVID 19 na centralni nervni sistem kroz tri stadijuma i preporučuje da se svim pacijentima na bolničkom lečenju uradi snimak magnetnom rezonancom koji bi signalizirao potencijalna neuro...
Medicinska udruženja savetuju uzimanje vitamina D za vreme COVID-19
15.07.2020.

Medicinska udruženja savetuju uzimanje vitamina D za vreme COVID-19

Svaka osoba u vreme pandemije virusa korona obavezno treba da pije dnevne preporučene doze vitamina D Šest medicinskih udrženja iz čitavog sveta ističu važnost redovnog konzumiranja
Farmakološki tretmani za lečenje SARS-CoV-2 infekcije
23.04.2020.

Farmakološki tretmani za lečenje SARS-CoV-2 infekcije

Na osnovu naučnog rada: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2764727Pandemija COVID-19 predstavlja najveću svetsku zdravstvenu krizu ovog veka još o...
Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!