Krpelji

Kako da prepoznate ubod krpelja, odnosno koji su simptomi uboda krpelja?

Ubod krpelja je po pravilu bezbolan, a na mestu uboda nema svraba. Iz tog razloga po povratku iz prirode treba detaljno pregledati telo i kosmati deo glave kako bi se uočio krpelj. Takodje je potrebno pregledati garderobu u kojoj se boravilo u prirodi i to isto treba uraditi i sa kućnim ljubimcima.  

Krpelj je sitan parazit koji živi u bujnom zelenilu i visokoj travi i u prirodi je aktivan od ranog proleća do kasne jeseni. Kada se zabode u kožu hrani se krvlju. Iz tog razloga može se, ukoliko duže stoji, značajno uvećati. Krpelj može biti zaražen bakterijom Borrelia-om Burgdorferi kao i virusom krpeljskog encefalitisa i ove mikorganizme može preneti čoveku.

Borellia je uzročnik Lajmske bolesti. Prema podacima sa koji raspolažu epidemiolozi – 30 - 40% krpelja na teritorji Beograda je zaražeo Borrelia-om.

Postoje različite teorije koje se zalažu za sasvim suprotna gledišta kako se rešiti krpelja kada nas ujedu. Jedni kažu da je dobro stavljati alkohol, drugi da to nikako ne radimo. Kao lek se spominje još i benzin. Koji je zapravo najispravniji način da se izvadi krpelj?

Uvek treba otići lekaru koji će specijalnom pincetom ukloniti krpelja.

Ne treba stavljati nikakva hemijska sredstva – etar, alkohol, benzin, aceton, lak za nokte i slično. Ova sredstva će izazvati povraćanje crevnog sadržaja krpelja i zaražavanje tamo gde se Borrelia nalazi u crevnom sadržaju zaraženog krpelja.

Kakve su moguće posledice ako se ne odstrani na vreme?

Krpelja treba izvaditi iz kože što pre, u toku prvih 24 časa od uboda, kako bi se smanjila verovatnoća prenošenja infekcije.

U slučaju infekcije, prvi simptom Lajmske bolesti je crvenilo na mestu ili oko mesta uboda krpelja koje se prstenasto širi i podseća na metu (Erythema migrans). Ovaj simptom je prisutan kod 70% - 80% zaraženih ljudi. Obično se javlja 3 - 30 dana posle uboda.

Rani stadijum Lajmske bolesti mogu pratiti i dodatni simptomi: malaksalost, bolovi u zglobovima i mišićima, glavobolja, povišena temperatura, gubitak apetita, uvećanje limfnih čvorova...

Kada se primeti crvenilo prstenastog tipa praćeno drugim simptomima ili bez njih, potrebno je što pre posetiti specijalistu za infektivne bolesti.

I za kraj, kako da se zaštitimo od njih, odnosno koji je najbolji vid prevencije od krpelja?

•    Izbegavati boravak u šumama,u nekultivisanoj bujnoj prirodi sa puno rastinja

•    Naneti na kožu repelent (npr. Autan) pre odlaska u prirodu

•    Nositi svetlu odeće koja pokriva ruke i noge, a pantalone uvučene u čarape

Postoji mogućnost da se preventira i nastanak Lajmske bolesti i to tako što će se izvađeni krpelj poslati na analizu tj. detekciju zaraženosti Borreliom Burgdorferi.

U slučaju da se laboratorijski utvrdi da je odstranjeni krpelj bio zaražen pacijent se upućuje infektologu radi započinjanja antibiotske terapije i pre pojave simptoma.

Poslednji blog postovi

Sve što treba da znate o retinolu , kako deluje i kako ga pravilno uključiti u vašu beauty rutinu
28.11.2023.

Sve što treba da znate o retinolu , kako deluje i kako ga pravilno uključiti u vašu beauty rutinu

Šta je retinol i kako deluje na kožu?Retinol je oblik vitamina A, koji se koristi u nezi kože. Koristi se u lečenju akni i daje odlične rezultate u borbi protiv starenja. Postoje određeni oblici koji se mogu kupiti b...
Šta sve otkriva ekspertski i 4D ultrazvuk tokom trudnoće?
23.11.2023.

Šta sve otkriva ekspertski i 4D ultrazvuk tokom trudnoće?

Morfološki ultrazvuk u II trimestru trudnoće podrazumeva detaljno ultrazvučno ispitivanje anatomije ploda. Cilj ovakvog pregleda je isključivanje postojanja organskih nedostataka odnosno anomalija ploda. Prilikom morfološkog pregleda...
Vodič za Dijabetes: Tipovi, simptomi i lečenje
13.11.2023.

Vodič za Dijabetes: Tipovi, simptomi i lečenje

Šta je dijabetes?Dijabetes je hronična bolest kod koje organizam ili ne proizvodi ili neadekvatno koristi insulin, hormon pankreasa koji kontroliše koncentraciju šećera (glukoze) u krvi i količinu &scar...
Preeklampsija - važnost rane dijagnoze
17.10.2023.

Preeklampsija - važnost rane dijagnoze

Hipertenzivna bolest u trudnoći obuhvata četiri entiteta:hronična hipertenzija, gestacijska hipertenzija, preeklampsija/eklampsija i hronična hipertenzija sa superponiranom preeklampsijom (PE).Preeklamps...
Kontracepcija
26.09.2023.

Kontracepcija

Dr Hristina Ravilić odgovara na najčešća pitanja o kontracepciji:Kada je pravo vreme da se...
Urinarna inkontinencija
22.09.2023.

Urinarna inkontinencija

Urinarna inkontinencija predstavlja stanje u kojem dolazi do nevoljnog gubitka mokraće, odnosno nemogućnosti zadržavanja mokraće. Problemi s inkontinencijom mogu se javiti u bilo kojoj životnoj dobi, ali češće pogađaju žene u petoj i &scaro...