Krpelji

Kako da prepoznate ubod krpelja, odnosno koji su simptomi uboda krpelja?

Ubod krpelja je po pravilu bezbolan, a na mestu uboda nema svraba. Iz tog razloga po povratku iz prirode treba detaljno pregledati telo i kosmati deo glave kako bi se uočio krpelj. Takodje je potrebno pregledati garderobu u kojoj se boravilo u prirodi i to isto treba uraditi i sa kućnim ljubimcima.  

Krpelj je sitan parazit koji živi u bujnom zelenilu i visokoj travi i u prirodi je aktivan od ranog proleća do kasne jeseni. Kada se zabode u kožu hrani se krvlju. Iz tog razloga može se, ukoliko duže stoji, značajno uvećati. Krpelj može biti zaražen bakterijom Borrelia-om Burgdorferi kao i virusom krpeljskog encefalitisa i ove mikorganizme može preneti čoveku.

Borellia je uzročnik Lajmske bolesti. Prema podacima sa koji raspolažu epidemiolozi – 30 - 40% krpelja na teritorji Beograda je zaražeo Borrelia-om.

Postoje različite teorije koje se zalažu za sasvim suprotna gledišta kako se rešiti krpelja kada nas ujedu. Jedni kažu da je dobro stavljati alkohol, drugi da to nikako ne radimo. Kao lek se spominje još i benzin. Koji je zapravo najispravniji način da se izvadi krpelj?

Uvek treba otići lekaru koji će specijalnom pincetom ukloniti krpelja.

Ne treba stavljati nikakva hemijska sredstva – etar, alkohol, benzin, aceton, lak za nokte i slično. Ova sredstva će izazvati povraćanje crevnog sadržaja krpelja i zaražavanje tamo gde se Borrelia nalazi u crevnom sadržaju zaraženog krpelja.

Kakve su moguće posledice ako se ne odstrani na vreme?

Krpelja treba izvaditi iz kože što pre, u toku prvih 24 časa od uboda, kako bi se smanjila verovatnoća prenošenja infekcije.

U slučaju infekcije, prvi simptom Lajmske bolesti je crvenilo na mestu ili oko mesta uboda krpelja koje se prstenasto širi i podseća na metu (Erythema migrans). Ovaj simptom je prisutan kod 70% - 80% zaraženih ljudi. Obično se javlja 3 - 30 dana posle uboda.

Rani stadijum Lajmske bolesti mogu pratiti i dodatni simptomi: malaksalost, bolovi u zglobovima i mišićima, glavobolja, povišena temperatura, gubitak apetita, uvećanje limfnih čvorova...

Kada se primeti crvenilo prstenastog tipa praćeno drugim simptomima ili bez njih, potrebno je što pre posetiti specijalistu za infektivne bolesti.

I za kraj, kako da se zaštitimo od njih, odnosno koji je najbolji vid prevencije od krpelja?

•    Izbegavati boravak u šumama,u nekultivisanoj bujnoj prirodi sa puno rastinja

•    Naneti na kožu repelent (npr. Autan) pre odlaska u prirodu

•    Nositi svetlu odeće koja pokriva ruke i noge, a pantalone uvučene u čarape

Postoji mogućnost da se preventira i nastanak Lajmske bolesti i to tako što će se izvađeni krpelj poslati na analizu tj. detekciju zaraženosti Borreliom Burgdorferi.

U slučaju da se laboratorijski utvrdi da je odstranjeni krpelj bio zaražen pacijent se upućuje infektologu radi započinjanja antibiotske terapije i pre pojave simptoma.

Poslednji blog postovi

Sezona krpelja u jeku: Šta ne treba stavljati na mesto ujeda i koji su simptomi Lajmske bolesti
29.07.2022.

Sezona krpelja u jeku: Šta ne treba stavljati na mesto ujeda i koji su simptomi Lajmske bolesti

Piše za Telegraf dr Mira Kiš Veljković, specijalista op&sc...
VRUĆINA I VLAŽNOST VAZDUHA - OPASNOST ZA OBOLELE OD HIPERTENZIJE
19.07.2022.

VRUĆINA I VLAŽNOST VAZDUHA - OPASNOST ZA OBOLELE OD HIPERTENZIJE

Prim. dr Mira Kiš Veljković, specijalista opšte medicine. Vlažnost vazduha iznad 70% i temperature vazduha preko 30 stepeni, prisustvo smoga, naročito u urb...
SIMPTOMI ‚‚PLIVAČKOG UHA“ ZAHTEVAJU HITNO LEČENJE
18.07.2022.

SIMPTOMI ‚‚PLIVAČKOG UHA“ ZAHTEVAJU HITNO LEČENJE

Posle rashlađivanja u bazenu, reci, jezeru ili moru osetili ste da Vam  je uvo zapušeno, imate blagi pritisak u uvu i oslabljen sluh, a kasnije  Vam se javlja i bol. To su prvi simptomi takozvanog ‚‚plivačkog uha&ldquo...
Spad materice (prolap uterusa)
15.03.2022.

Spad materice (prolap uterusa)

Dr Nikola MatavuljSpecijalista ginekologije Šta je prolaps (spad) materice...
Nevoljno mokrenje kod žena
03.03.2022.

Nevoljno mokrenje kod žena

Dr Nikola MatavuljSpecijalista ginekologije Nevoljni gubitak urina u svakodnevnim aktivno...
Racionalna upotreba antibiotika
30.11.2021.

Racionalna upotreba antibiotika

Poruka Prof. dr Darka Nožića - infektologa, povodom Svetske nedelje svesti o antimikrobima 18. do 24. Novembra i Evropskog dana racionalne upotrebe antibiotika 18. novembraAntibiotici ne deluju u slučaju virusnih infekcija niti sprečav...