Lečenje diskus hernije bez hirurškog reza

Piše dr sci. med. Nenad Živković, specijalista neurohirurgije, spinalni hirurg

Jedan od najčešćih razloga za odsustvovanje sa posla i odlazak kod lekara jeste bol u slabinskom delu kičme čiji je uzrok degenerativna promena međupršljenskog diska. Krsta i vratni deo kičme su najugroženiji kod većine pacijenata zbog pasivnog načina života koji podrazumeva svakodnevno višesatno sedenje, prinudan položaj, prekomernu težinu i loše držanje tela uz izostanak fizičke aktivnosti. Najčešće se javlja kod osoba starijih od 40 godina i to 2 puta češće kod muškaraca. Zabrinjava podatak da je danas sve više mlađih od 30 godina koje muči ovaj problem.

Šta je diskus hernija?

Diskus hernija je rezultat degenerativnih promena koje dovode do trošenja ili oštećenja jednog ili više diskova. Pomeranjem međupršljenskog diska u spinalni kanal često dolazi do uklještenja i upale nerva uz jak bol u vratu ili leđima koji se često širi niz ruku ili nogu. Pacijent često oseća i slabost mišića i trnjenje u rukama ili nogama i sedalnom delu kičme.

Kako se leči diskus hernija?

Dijagnoza se utvrđuje na osnovu rendgenskog snimka, snimka skenerom ili magnetnom rezonancom i kliničkim pregledom. Većina pacijenata rešava se svojih tegoba pomoću terapije koju propisuju fizijatri, ortopedi i reumatolozi: fizikalna terapija i lekovi (nesteroidni antireumatici kao što su Diklofen i Brufen ili pulsna terapija kortikosteroidima koja se daje inravenski). Kada ovakva terapija ne da zadovoljavajuće rezultate, konsultuje se neurohirurg kako bi utvrdio da li postoji indikacija za neku od hiruških metoda lečenja (kao što su endoskopska ili mikroskopska operacija kičme) ili za neku od minimalno ivazivnih metoda (PLDD i PRDD). 

Najsavremeniji načini lečenja diskus hernije koji su najkonforniji za pacijenta

PLDD – Perkutana laserska dekompresija diska i PRDD - perkutana radiofrekventna dekompresija diska su savremene procedure koje imaju mnoge prednosti:

  • rade se u lokalnoj anesteziji
  • traju petnaestak minuta
  • traumatizacija tkiva i krvarenje su minimalni
  • nema ožiljka
  • bol brzo nestaje
  • oporavak je kratak
  • pacijent sat vremena nakon intervencije može da ide kući.

Kako se izvode PLDD i PRDD?

Pre operacije je neophodno da se tačno utvrdi mesto prolapsa tj. mesto na kome je deo hrskavičavog tkiva izašao u spinalni kanal i nagnječio koren određenog nerva na kičmenom stubu. Najčešće pacijente muči bol u krstima za koje izaziva prolaps na nivou lumbalnih pršljenova L4-L5 i/ili L5-S1. Rendgenski snimak, snimak skenerom ili magnetnom rezonancom daje tačnu lokalizaciju. 

Procedura započinje davanjem lokalne anestezije. Potom se kroz rupicu na koži provlači laserska sonda ili sonda koja provodi radiofrekventnu struju. Energija koju oslobađa laser ili radiofrekventna struja se primenjuju na disk kako bi se on skupio i tako se uklješteni nerv oslobodio pritiska (što je proces dekompresije). Uklještenje nerva je obavezno praćeno upalom. Da bi se blokiralo lučenje zapaljenskih faktora, smanjila upala, a disk rehidrirao stimulacijom proizvodnje matičnih ćelija u njemu, primenjuje se bioregenerativna terapija. U tu svrhu se na mesto upale ubrizgava Ortokin serum ili matične ćelije. 

Ortokin (Orthokin) serum predstavlja savremeni vid biološke antizapaljenske terapije koja dovodi i do obnavljanja tkiva, u ovom slučaju i nerva i diska. Zasniva se na primeni seruma koji se uzima iz krvi samog pacijenta, a koji je obogaćen antizapaljenskim sastojcima – citokinima i faktorima rasta. 

I matične ćelije se uzimaju iz krvi samog pacijenta, pa zato nema neželjenih dejstava ni alergija na ovakvu vrstu terapije.

Pacijent se otpušta oko sat vremena nakon intervencije, kada može da se vrati svakodnevnim aktivnostima. Lečenje se nastavlja fizikalnom terapijom.

Nema trajnog rešenja bez svakodnevnog vežbanja

Bitno je da pacijent zna da se problem ne može trajno rešiti bez svakodnevnog vežbanja i jačanja mišića vrata, leđa i trbušnog zida koji kičmu drže u ispravnom položaju. Savetuje se da ne diže teret veći od 5-6 kilograma, ne pravi nagle pokrete (naročito u rotaciji), održava optimalnu telesnu težinu, a preporučuje se i plivanje kao fizička aktivnost koja ne opterećuje kičmu.

Dr sci. med. Nenad Živković specijalista neurohirurgije i spinalni hirurg u Bel Medicu radi PLDD – perkutanu lasersku dekompresiju diska i PRDD - perkutanu radiofrekventnu dekompresiju diska, ali i endoskopske i mikroskopske operacije kičme, kao i bioregenerativne procedure (aplikacija matičnih ćelija, autologni regenerativni serum Ortokin, kolagen, PRP).

Poslednji blog postovi

Alergije mogu da se leče od najranijeg uzrasta
06.05.2021.

Alergije mogu da se leče od najranijeg uzrasta

Piše dr Aleksandra Vukov, pedijatar, pulmolog, alergologNa nastanak alergija utiču i faktori sredine i nasledna predispozicijaAlergije predstavljaju jednu od najčešćih hroničnih nezaraznih bolesti dana&...
Kako je COVID-19 doprineo ranom otkrivanju karcinoma pluća
19.04.2021.

Kako je COVID-19 doprineo ranom otkrivanju karcinoma pluća

Autor: Dr Vukoica Karličić, pneumoftiziolog – interventni pulmologOd početka pandemije korona virusa, svedoci smo da pacijenti neretko imaju negativan antigenski...
DUGOROČNO LEČENJE ALERGIJA
14.04.2021.

DUGOROČNO LEČENJE ALERGIJA

Dr Aleksandra Vukov - alergolog, pulmolog, pedijatarJedna od novijih, vrlo efikasnih i bezbednih metoda u lečenju alergija je imunoterapija.Kome je imunoterapija namenjena?
Hematološki poremećaji posle preležanog COVID-a 19 i njihovo lečenje
06.04.2021.

Hematološki poremećaji posle preležanog COVID-a 19 i njihovo lečenje

Doc. dr Darko Antić, internista - hematologPosle preležane COVID 19 infekcije mogu se uočiti različiti poremećaji u krvnoj slici: anemija (malokrvnost), leukocitoza, trombocitopenija (snižen broj trombocita), a neretko i po...
Intraoperativno spašavanje krvi - Intraoperativna autotransfuzija
05.04.2021.

Intraoperativno spašavanje krvi - Intraoperativna autotransfuzija

Doc. dr sci. med. Darko Antić internista - hematologŠta je intraoperativno spašavanje krvi?To je specifična metoda transfuzije krvi, pri kojoj se u toku operacije „spašava“ krv sa...
Lečenje diskus hernije bez hirurškog reza
22.02.2021.

Lečenje diskus hernije bez hirurškog reza

Piše dr sci. med. Nenad Živković, specijalista neurohirurgije, spinalni hirurgJedan od najčešćih razloga za odsustvovanje sa posla i odlazak kod lekara jeste bol u slabinskom delu kič...
Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!