Nespušteni testis

Šta je nespušteni testis?

Testisi se tokom embrionalnog perioda razvijaju u trbušnoj duplji i u kasnijoj fazi razvića ploda, pre porodjaja oni se spuštaju u skrotum ( mošnice).  Ukoliko jedan ili oba testisa zaostanu negde na svom putu i na rodjenju nisu prisutni u mošnicama,  takvo stanje se naziva nespušteni testis.

Učestalost nespuštenih testisa kod zdrave dece, rodjene u terminu iznosi oko 3-5%, dok je učestalost kod prevremeno rodjene dece značajno veća ( 10-30%). Češće se javlja na desnoj strani ( 70% : 30%).


SIMPTOMI/ TEGOBE/SMETNJE

Specifični simptomi, tegobe ne postoje. Nemogućnost da se testis vidi ili opipa na mestu gde bi normalno trebao biti je glavni znak nespuštenog testisa. Prazne mošnice ( jednostrano ili obostrano)  najčešće prvo primete roditelji, medjutim svaki opšti pedijatrijski pregled treba da uključi i pregled testisa.


KAKO SE POSTAVLJA DIJAGNOZA?

Dijagnoza nespuštenih testisa postavlja se običnim, rutinskim fizikalnim pregledom relaksiranog deteta, toplim rukama u zagrejanoj prostoriji.
Ultrasonografski pregled može biti od pomoći u odredjivanju tačne pozicije testisa posebno u slučajevima kada fizikalnim pregledom nije moguće napipati ili utvrditi položaj nespuštenog testisa. 


ŠTA JE UZROK?

Tačan uzrok nespuštenih testisa nije poznat ali se smatra da odredjeni genetski, hormonski i anatomski faktori mogu biti uzrok poremećaja razvoja i spuštanja testisa u mošnice.
Drugi faktori koji mogu uticati na pojavu i učestalost nespuštenih testisa kod dece su:

  • Konzumiranje alkohola ili cigareta od strane majke tokom trudnoće
  • Prevremeno rodjena deca
  • Neka druga, udružena stanja koja utiču na fetalni razvoj ( Daunov sindrom, defekti prednjeg trbušnog zida)
  • Gojaznost ili dijabetes majke
  • Porodična istorija nespuštenih testisa ili genitalnih anomalija


KAKO SE LEČI NESPUŠTENI TESTIS?

Ukoliko se testis ne spusti u mošnice do 4. meseca starosti deteta vrlo je mala verovatnoća da će se to spontano desiti.
Tretman nespuštenog testisa može biti hormonski, hirurški, ili kombinacijom oba načina.
U nekim (redjim) slučajevima nespušteni testisi mogu odreagovati na intramuskularno davanje hormonskih injekcija HCG-a ( Humani Horionski Gonadotropin) .
Operativno lečenje ili orhiopeksija je procedura kojom se testis hirurškim putem dovodi na svoje normalno mesto. Uspešnost ove hirurške procedure iznosi blizu 100 %, a po najnovijim podacima iz litarature najoptimalnije vreme za njeno izvodjenje je izmedju 6. i 12. meseca života.
Pacijent se nakon operacije otpušta kući istog dana. 


ŠTA SE DEŠAVA AKO SE NE LEČI?

Ukoliko se nespušteni testisi ne leče ili se ne leče na vreme značajno se povećava rizik od infertiliteta (neplodnosti) ili maligne alteracije (tumora) nespuštenih testisa.
Svi neoperisani pacijenti sa obostrano nespuštenim testisima su infertilni
(neplodni). Dokazan je značaj rane  hirurške intervencije na sprečavanje nastanka histoloških promena i očuvanje fertiliteta (plodnosti).

Poslednji blog postovi

Sve što treba da znate o retinolu , kako deluje i kako ga pravilno uključiti u vašu beauty rutinu
28.11.2023.

Sve što treba da znate o retinolu , kako deluje i kako ga pravilno uključiti u vašu beauty rutinu

Šta je retinol i kako deluje na kožu?Retinol je oblik vitamina A, koji se koristi u nezi kože. Koristi se u lečenju akni i daje odlične rezultate u borbi protiv starenja. Postoje određeni oblici koji se mogu kupiti b...
Šta sve otkriva ekspertski i 4D ultrazvuk tokom trudnoće?
23.11.2023.

Šta sve otkriva ekspertski i 4D ultrazvuk tokom trudnoće?

Morfološki ultrazvuk u II trimestru trudnoće podrazumeva detaljno ultrazvučno ispitivanje anatomije ploda. Cilj ovakvog pregleda je isključivanje postojanja organskih nedostataka odnosno anomalija ploda. Prilikom morfološkog pregleda...
Vodič za Dijabetes: Tipovi, simptomi i lečenje
13.11.2023.

Vodič za Dijabetes: Tipovi, simptomi i lečenje

Šta je dijabetes?Dijabetes je hronična bolest kod koje organizam ili ne proizvodi ili neadekvatno koristi insulin, hormon pankreasa koji kontroliše koncentraciju šećera (glukoze) u krvi i količinu &scar...
Preeklampsija - važnost rane dijagnoze
17.10.2023.

Preeklampsija - važnost rane dijagnoze

Hipertenzivna bolest u trudnoći obuhvata četiri entiteta:hronična hipertenzija, gestacijska hipertenzija, preeklampsija/eklampsija i hronična hipertenzija sa superponiranom preeklampsijom (PE).Preeklamps...
Kontracepcija
26.09.2023.

Kontracepcija

Dr Hristina Ravilić odgovara na najčešća pitanja o kontracepciji:Kada je pravo vreme da se...
Urinarna inkontinencija
22.09.2023.

Urinarna inkontinencija

Urinarna inkontinencija predstavlja stanje u kojem dolazi do nevoljnog gubitka mokraće, odnosno nemogućnosti zadržavanja mokraće. Problemi s inkontinencijom mogu se javiti u bilo kojoj životnoj dobi, ali češće pogađaju žene u petoj i &scaro...