Nespušteni testis

Šta je nespušteni testis?

Testisi se tokom embrionalnog perioda razvijaju u trbušnoj duplji i u kasnijoj fazi razvića ploda, pre porodjaja oni se spuštaju u skrotum ( mošnice).  Ukoliko jedan ili oba testisa zaostanu negde na svom putu i na rodjenju nisu prisutni u mošnicama,  takvo stanje se naziva nespušteni testis.

Učestalost nespuštenih testisa kod zdrave dece, rodjene u terminu iznosi oko 3-5%, dok je učestalost kod prevremeno rodjene dece značajno veća ( 10-30%). Češće se javlja na desnoj strani ( 70% : 30%).


SIMPTOMI/ TEGOBE/SMETNJE

Specifični simptomi, tegobe ne postoje. Nemogućnost da se testis vidi ili opipa na mestu gde bi normalno trebao biti je glavni znak nespuštenog testisa. Prazne mošnice ( jednostrano ili obostrano)  najčešće prvo primete roditelji, medjutim svaki opšti pedijatrijski pregled treba da uključi i pregled testisa.


KAKO SE POSTAVLJA DIJAGNOZA?

Dijagnoza nespuštenih testisa postavlja se običnim, rutinskim fizikalnim pregledom relaksiranog deteta, toplim rukama u zagrejanoj prostoriji.
Ultrasonografski pregled može biti od pomoći u odredjivanju tačne pozicije testisa posebno u slučajevima kada fizikalnim pregledom nije moguće napipati ili utvrditi položaj nespuštenog testisa. 


ŠTA JE UZROK?

Tačan uzrok nespuštenih testisa nije poznat ali se smatra da odredjeni genetski, hormonski i anatomski faktori mogu biti uzrok poremećaja razvoja i spuštanja testisa u mošnice.
Drugi faktori koji mogu uticati na pojavu i učestalost nespuštenih testisa kod dece su:

  • Konzumiranje alkohola ili cigareta od strane majke tokom trudnoće
  • Prevremeno rodjena deca
  • Neka druga, udružena stanja koja utiču na fetalni razvoj ( Daunov sindrom, defekti prednjeg trbušnog zida)
  • Gojaznost ili dijabetes majke
  • Porodična istorija nespuštenih testisa ili genitalnih anomalija


KAKO SE LEČI NESPUŠTENI TESTIS?

Ukoliko se testis ne spusti u mošnice do 4. meseca starosti deteta vrlo je mala verovatnoća da će se to spontano desiti.
Tretman nespuštenog testisa može biti hormonski, hirurški, ili kombinacijom oba načina.
U nekim (redjim) slučajevima nespušteni testisi mogu odreagovati na intramuskularno davanje hormonskih injekcija HCG-a ( Humani Horionski Gonadotropin) .
Operativno lečenje ili orhiopeksija je procedura kojom se testis hirurškim putem dovodi na svoje normalno mesto. Uspešnost ove hirurške procedure iznosi blizu 100 %, a po najnovijim podacima iz litarature najoptimalnije vreme za njeno izvodjenje je izmedju 6. i 12. meseca života.
Pacijent se nakon operacije otpušta kući istog dana. 


ŠTA SE DEŠAVA AKO SE NE LEČI?

Ukoliko se nespušteni testisi ne leče ili se ne leče na vreme značajno se povećava rizik od infertiliteta (neplodnosti) ili maligne alteracije (tumora) nespuštenih testisa.
Svi neoperisani pacijenti sa obostrano nespuštenim testisima su infertilni
(neplodni). Dokazan je značaj rane  hirurške intervencije na sprečavanje nastanka histoloških promena i očuvanje fertiliteta (plodnosti).

Poslednji blog postovi

Trajno rešavanje srčanih aritmija
18.10.2021.

Trajno rešavanje srčanih aritmija

Dr Dejan VukajlovićSubspecijalista kardiologije, aritmolog - elektrofiziologTrajno rešavanje srčanih aritmija, odnosno poremećaja srčanog ritma, od sada se obavlja u Opštoj bolnici BEL MEDIC, zahvaljuju...
ULOGA INTERVENTNE RADIOLOGIJE U PREVENCIJI I LEČENJU MOŽDANOG UDARA
08.09.2021.

ULOGA INTERVENTNE RADIOLOGIJE U PREVENCIJI I LEČENJU MOŽDANOG UDARA

Piše dr Siniša Rusović, interventni radiolog, šef tima za skenerski skrining program plučnih i kardiovaskularnih bolesti
Bol u kolenu
11.08.2021.

Bol u kolenu

Koleno je jedan od najkompleksnijih zglobova u ljudskom organizmu. Zato ne čudi da se većina ljudi makar jednom u životu požali na bol u kolenu. On može biti slabijeg ili jačeg intenziteta, akutan ili hr...
Dr Dejan Jovanović: operacija koja bez reza i bola trajno uklanja hemoroide
02.08.2021.

Dr Dejan Jovanović: operacija koja bez reza i bola trajno uklanja hemoroide

THD predstavlja trajno rešenje za hemoroide jer se direktno deluje na uzrok njihovog nastanka, tako da se veoma retko ponovo javljaju. Pacijent izlazi iz bolnice u roku od 24 sata, kaže dr Dejan Jovanović, opšti hirurg u Opšto...
Dr Radoslav Barjaktarović: Sve što treba da znate o operaciji zamene kolena
02.08.2021.

Dr Radoslav Barjaktarović: Sve što treba da znate o operaciji zamene kolena

Piše: Dr Radoslav Barjaktarović, ortoped u Bel MedicuDr Radoslav Barjaktarović, ortoped u Bel Medicu, tokom svoje karijere uradio je nekoliko sto...
DR RADOSLAV BARJAKTAROVIĆ: SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O OPERACIJI KUKA
23.07.2021.

DR RADOSLAV BARJAKTAROVIĆ: SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O OPERACIJI KUKA

Na sva pitanja o operaciji kuka odgovara doc. dr sci. med. Radoslav Barjkatarović, specijalista ortopedske hirurgije u Bel Medicu koji je kod preko 100 pacijenata operisao oba kuka u jednom aktu bez komplikacija