Nespušteni testis

Šta je nespušteni testis?

Testisi se tokom embrionalnog perioda razvijaju u trbušnoj duplji i u kasnijoj fazi razvića ploda, pre porodjaja oni se spuštaju u skrotum ( mošnice).  Ukoliko jedan ili oba testisa zaostanu negde na svom putu i na rodjenju nisu prisutni u mošnicama,  takvo stanje se naziva nespušteni testis.

Učestalost nespuštenih testisa kod zdrave dece, rodjene u terminu iznosi oko 3-5%, dok je učestalost kod prevremeno rodjene dece značajno veća ( 10-30%). Češće se javlja na desnoj strani ( 70% : 30%).


SIMPTOMI/ TEGOBE/SMETNJE

Specifični simptomi, tegobe ne postoje. Nemogućnost da se testis vidi ili opipa na mestu gde bi normalno trebao biti je glavni znak nespuštenog testisa. Prazne mošnice ( jednostrano ili obostrano)  najčešće prvo primete roditelji, medjutim svaki opšti pedijatrijski pregled treba da uključi i pregled testisa.


KAKO SE POSTAVLJA DIJAGNOZA?

Dijagnoza nespuštenih testisa postavlja se običnim, rutinskim fizikalnim pregledom relaksiranog deteta, toplim rukama u zagrejanoj prostoriji. 
Ultrasonografski pregled može biti od pomoći u odredjivanju tačne pozicije testisa posebno u slučajevima kada fizikalnim pregledom nije moguće napipati ili utvrditi položaj nespuštenog testisa. 


ŠTA JE UZROK?

Tačan uzrok nespuštenih testisa nije poznat ali se smatra da odredjeni genetski, hormonski i anatomski faktori mogu biti uzrok poremećaja razvoja i spuštanja testisa u mošnice. 
Drugi faktori koji mogu uticati na pojavu i učestalost nespuštenih testisa kod dece su:

  • Konzumiranje alkohola ili cigareta od strane majke tokom trudnoće
  • Prevremeno rodjena deca
  • Neka druga, udružena stanja koja utiču na fetalni razvoj ( Daunov sindrom, defekti prednjeg trbušnog zida)
  • Gojaznost ili dijabetes majke
  • Porodična istorija nespuštenih testisa ili genitalnih anomalija


KAKO SE LEČI NESPUŠTENI TESTIS?

Ukoliko se testis ne spusti u mošnice do 4. meseca starosti deteta vrlo je mala verovatnoća da će se to spontano desiti.
Tretman nespuštenog testisa može biti hormonski, hirurški, ili kombinacijom oba načina. 
U nekim (redjim) slučajevima nespušteni testisi mogu odreagovati na intramuskularno davanje hormonskih injekcija HCG-a ( Humani Horionski Gonadotropin) .
Operativno lečenje ili orhiopeksija je procedura kojom se testis hirurškim putem dovodi na svoje normalno mesto. Uspešnost ove hirurške procedure iznosi blizu 100 %, a po najnovijim podacima iz litarature najoptimalnije vreme za njeno izvodjenje je izmedju 6. i 12. meseca života. 
Pacijent se nakon operacije otpušta kući istog dana. 


ŠTA SE DEŠAVA AKO SE NE LEČI?

Ukoliko se nespušteni testisi ne leče ili se ne leče na vreme značajno se povećava rizik od infertiliteta (neplodnosti) ili maligne alteracije (tumora) nespuštenih testisa. 
Svi neoperisani pacijenti sa obostrano nespuštenim testisima su infertilni
(neplodni). Dokazan je značaj rane  hirurške intervencije na sprečavanje nastanka histoloških promena i očuvanje fertiliteta (plodnosti).

Poslednji blog postovi

Prof. dr Ljiljana Medenica: COVID-19 i promene na koži
02.10.2020.

Prof. dr Ljiljana Medenica: COVID-19 i promene na koži

Sve je više dokaza da je koža važan target organ za virus SARS-Cov-2, koji izaziva infekciju COVID-19. Prema dosadašnjem saznanju, kod 21% SARS-Cov-2 pozitivnih pacijenata (1 od 5 obolelih) promene na koži...
Dr sci. med. Sanja Jovanović: Značaj kontrastnog sredstva Primovist u snimanju abdomena magnetnom rezonancom
30.09.2020.

Dr sci. med. Sanja Jovanović: Značaj kontrastnog sredstva Primovist u snimanju abdomena magnetnom rezonancom

Šta je PrimovistPrimovist ili Gd-EOB-DTPA je paramagnetno kontrastno sredstvo na bazi Gadolinijuma koje se primenjuje kod snimanja abdomen...
Koža zahteva posebnu negu u vreme kada svakodnevno nosimo maske
04.09.2020.

Koža zahteva posebnu negu u vreme kada svakodnevno nosimo maske

Piše dr Isidora Andrejić Sbutega, dermatovenerologMesecima  unazad nošenje zaštitne maske postalo je svakodnevna rutina u cilju  prevencije i zaštite  od virusa Corona. Međutim, višesatno no...
Tri stadijuma infekcije COVID 19 koja dovode do oštećenja mozga
22.07.2020.

Tri stadijuma infekcije COVID 19 koja dovode do oštećenja mozga

Nedavno objavljen izveštaj daje klasifikaciju uticaja COVID 19 na centralni nervni sistem kroz tri stadijuma i preporučuje da se svim pacijentima na bolničkom lečenju uradi snimak magnetnom rezonancom koji bi signalizirao potencijalna neuro...
Medicinska udruženja savetuju uzimanje vitamina D za vreme COVID-19
15.07.2020.

Medicinska udruženja savetuju uzimanje vitamina D za vreme COVID-19

Svaka osoba u vreme pandemije virusa korona obavezno treba da pije dnevne preporučene doze vitamina D Šest medicinskih udrženja iz čitavog sveta ističu važnost redovnog konzumiranja
Farmakološki tretmani za lečenje SARS-CoV-2 infekcije
23.04.2020.

Farmakološki tretmani za lečenje SARS-CoV-2 infekcije

Na osnovu naučnog rada: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2764727Pandemija COVID-19 predstavlja najveću svetsku zdravstvenu krizu ovog veka još o...
Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!