Promuklost i uvećan limfni čvor na vratu mogu da ukazuju na karcinom

Piše: Prof. dr Anton Mikić, otorinolaringolog-onkolog

Učestalost malignih bolesti konstantno raste, pa je tako i sve više pacijenata sa malignim promenama u zoni glave (jezik, larinks, glasnice, grkljan) i vrata. Na sreću, većina daje simptome već u ranoj fazi, pa je i procenat izlečenja izuzetno visok (do 98% kod tumora glasnica), ako se lečenje započne odmah. Najčešći prvi simptomi mogu biti: promuklost, teškoće sa gutanjem, pojava jednog uvećanog limfnog čvora na vratu.

Najčešće se javljaju kod osoba u petoj i šestoj deceniji života, dugogodišnjih pušača koji još i prekomerno konzumiraju alkohol. Nažalost, maligni tumori su sve učestaliji i kod mađih ljudi u dvadeseti i tridesetim godinama života.

Promuklost koja traje duže od dve nedelje zahteva pregled OLR specijaliste

Kod tumora na glasnicama, odmah se javlja promuklost. Svaka promuklost koja traje duže od dve nedelje iziskuje da pacijent ode na pregled kod ORL specijaliste. Procenat izlečenja kod ovih pacijenata, i kod tumora T1, je od 95 do 98%.
Tumori gornjeg sprata grkljana daju probleme sa gutanjem, ali i brzo daju metastaze na vratu. Važno je istaći da tumori sva tri sprata ždrela ne daju simptome ili su oni netipični. Zato se najčešće otkrivaju kada se pojavi pojedinačni nodus (limfni čvor) na vratu. Zbog toga, svaki pojedinačni nodus na vratu, veći od 15mm treba da bude „zvono na uzbunu” i treba učiniti sve da se otkrije primarni tumor, jer se svi zloćudni tumori ne leče hirurški.

Šta podrazumevaju dijagnostika i lečenje

Prvi korak u dijagnostici je ultrazvuk vrata. Zatim bi trebalo da se uradi skener vrata i ždrela, pa biopsija finom iglom pod kontrolom ultrazvuka (FNAB). Ukoliko se potvrdi metastaza, neophodno je uraditi rentgen pluća i preglede kod otorinolaringologa, pulmologa, endokrinologa (štitna žlezda), gastroenterologa, infektologa, hematologa i obaviti pregled urogenitalnog trakta.

Ukoliko se ne otkrije primarni tumor, rade se takozvane „slepe biopsije“ ždrela, sa obaveznom operacijom krajnika.

Ako se ni tu ne otkrije primarni tumor, ide se na disekciju vrata, što podrazumeva uklanjanje žlezda i masnog tkiva vrata sa te strane. Kada se postavi tačna dijagnoza, sledi nastavak terapije zračenjem (RT), hemioterapijom (HT) ili kombinacijom obe.

Metastaze su najčešće na vratu

Pojava pojedinačnog limfnog čvora na vratu uvek predstavlja veliku sumnju na metastazu. Metastaze se najčešće pojavljuju na vratu. Međutim, hiruško lečenju se nikako ne pribegava pre nego što se ispoštuju sve dijagnostičke procedure.

Terapija se određuje prema vrsti tumora

Terapija zavisi od vrste i tipa tumora. Ukoliko se radi o tumoru nediferentovanog nazofaringealnog tipa (UCNT), terapija je primarna, neoadjuvantna, hemioterapija. Posle tri ciklusa pravi se procena  lokoregionalnog statusa. Smatra se da je odgovor dobar ukoliko se tumor povukao više od 50%.  U tom slučaju se daju se još tri ciklusa hemioterapije, a potom se ide na zračenje. Hirurgija je rezervisana za zaostale noduse (limfne čvorove) od 3 ili više centimetra.

Neželjena dejstva terapije

Neželjeni efekti hemioterapije su muka, povraćanje i pad krvne slike. Terapijea zračenjem ima za posledicu suvoću usta. Što se hirurgije tiče, ostaje veliki ožiljak na vratu.

Rana i ispravna dijagnostika uz mere prevencije su presudni

Tumori u regiji glave i vrata su veliki problem jer se najčešće pogrešno dijagnostikuju. Obično ide se prvo na vađenje žlezde, a tek onda se traži primarni tumor. Time se uspešnost lečenja smanjuje i do 30%.

Radi otkrivanja tumora u ranoj fazi neophodne su redovne kontrole uz ultrazvuk vrata na godinu dana. Osnovna mera prevencija je izbaciti duvan i žestoka pića iz upotrebe.

Poslednji blog postovi

Kada je neophodna operacija trećeg krajnika kod dece
30.11.2022.

Kada je neophodna operacija trećeg krajnika kod dece

Dr Bojan Marković, ORL, alegolog i klinički imunolog, piše za
Karcinom prostate: Rana dijagnostika bolesti donosi visok stepen izlečenja
18.11.2022.

Karcinom prostate: Rana dijagnostika bolesti donosi visok stepen izlečenja

Dr Radivoje Lazić, urolog, piše za TelegrafKarcinom prostate spada u najčešća...
Dijabetes: Bolest koja zahvata čitave sisteme organa, a obično se kasno otkriva
14.11.2022.

Dijabetes: Bolest koja zahvata čitave sisteme organa, a obično se kasno otkriva

Dr Tijana Dangubić, endokrinolog, piše za TelegrafDijabetes je hronična...
Sve što treba da znate o prevenciji raka dojke
17.10.2022.

Sve što treba da znate o prevenciji raka dojke

Prim. dr sci. med. Magdalena Radović, radiolog i stručnjak za dijagnostiku bolesti dojke piše za Business Inte...
Dijabetes FACTS
22.09.2022.

Dijabetes FACTS

Da li ste znali da u svetu od dijabetesa godišnje umre 4,6 miliona ljudi?Da li ste znali da je dijabetes među prvih 10 uzroka invaliditeta jer dovodi do kardiovaskularnih bolesti, infarkta, šloga, slepila, amputacije nogu i o...
Sezona krpelja u jeku: Šta ne treba stavljati na mesto ujeda i koji su simptomi Lajmske bolesti
29.07.2022.

Sezona krpelja u jeku: Šta ne treba stavljati na mesto ujeda i koji su simptomi Lajmske bolesti

Piše za Telegraf dr Mira Kiš Veljković, specijalista op&sc...