Spad materice (prolap uterusa)

Dr Nikola Matavulj

Specijalista ginekologije 

Šta je prolaps (spad) materice?

Kada tkiva male karlice oslabe, najčešće usled oštećenja iz perioda trudnoće i porođaja, dolazi do spuštanja ili različitog stepena spada materice u/ili kroz vaginu. Prolaps materice može biti delimičan ili potpun. 

Kod žena ovo stvara neprijatnost, najpre - osećaj punoće i pritiska, diskomfor tokom seksualnog odnosa, zatim bolove u donjem delu leđa, poremećaje mokrenja i/ili stolice, poteškoće u hodanju, ili u najgorem slučaju, oštećenje bubrežne funkcije. U odmaklom stadijumu prolaps materice može da ometa uobičajenu funkciju drugih susednih organa.

Da li je ovo čest problem kod žena? 

U proseku 3-5% žena starijih od 55 godina imaju ovu vrstu tegobe, a kod čak 50% na ginekološkom pregledu može da se otkrije da postoji problem koji bi u budućnosti potencijalno mogao da eskalira. Nije zanemarljiv broj onih žena koje se sa ovakvim poteškoćama suoče i u znatno mlađem uzrastu.

Intenziviranje tegoba je postepeno, žena se polako navikava na iste i odlaže tretman, čineći sebi veći problem. Pravovremena dijagnoza i adekvatan savet mogu da odlože radikalnije oblike lečenja.

Kako se leči? 

Uobičajen/standardni ginekološki pregled je dovoljan metod za dijagnostiku problema i procenu stepena, odnosno ozbiljnosti prolapsa. 

U početnim stadijumima se preporučuje konzervativni tretman. Suština je jačanje mišića karličnog dna, poput Kegelovih vežbi i raznih metoda fizikalne medicine, uz lokalnu terapiju estrogenskim preparatima. 

Postoje i posebna pomagala koja se postavljaju u vaginu kako bi se omogućila potpora materici (pesari). Vaginalna hirurgija je minimalno invazivna, estetski je potpuno prihvatljiva i najbitnije od svega - omogućava veoma brz oporavak. Operativni tretman mora biti prilagođen svakoj pacijentkinji posebno.

Pregled ili intervenciju kod dr Matavulja možete zakazati pozivom na 011/309 1000, 060/309 1000 ili putem Facebook i Instagram messenger-a. 

Poslednji blog postovi

Spad materice (prolap uterusa)
15.03.2022.

Spad materice (prolap uterusa)

Dr Nikola MatavuljSpecijalista ginekologije Šta je prolaps (spad) materice...
Nevoljno mokrenje kod žena
03.03.2022.

Nevoljno mokrenje kod žena

Dr Nikola MatavuljSpecijalista ginekologije Nevoljni gubitak urina u svakodnevnim aktivno...
Racionalna upotreba antibiotika
30.11.2021.

Racionalna upotreba antibiotika

Poruka Prof. dr Darka Nožića - infektologa, povodom Svetske nedelje svesti o antimikrobima 18. do 24. Novembra i Evropskog dana racionalne upotrebe antibiotika 18. novembraAntibiotici ne deluju u slučaju virusnih infekcija niti sprečav...
Trajno rešavanje srčanih aritmija
18.10.2021.

Trajno rešavanje srčanih aritmija

Dr Dejan VukajlovićSubspecijalista kardiologije, aritmolog - elektrofiziologTrajno rešavanje srčanih aritmija, odnosno poremećaja srčanog ritma, od sada se obavlja u Opštoj bolnici BEL MEDIC, zahvaljuju...
ULOGA INTERVENTNE RADIOLOGIJE U PREVENCIJI I LEČENJU MOŽDANOG UDARA
08.09.2021.

ULOGA INTERVENTNE RADIOLOGIJE U PREVENCIJI I LEČENJU MOŽDANOG UDARA

Piše dr Siniša Rusović, interventni radiolog, šef tima za skenerski skrining program plučnih i kardiovaskularnih bolesti
Bol u kolenu
11.08.2021.

Bol u kolenu

Koleno je jedan od najkompleksnijih zglobova u ljudskom organizmu. Zato ne čudi da se većina ljudi makar jednom u životu požali na bol u kolenu. On može biti slabijeg ili jačeg intenziteta, akutan ili hr...