Tuberkuloza - TBC

ŠTA JE TBC ?

Tuberkuloza je zarazna bolest koju izaziva bakterija Mycobacterium tuberculosis.
Najčešće napada pluća, ali može da zahvati bilo koji deo tela (plućnu maramicu, moždane opne, kosti, bubrege...).


SIMPTOMI/ TEGOBE/SMETNJE

Simptomi plućne tuberkuloze su nespecifični : kašalj koji traje duže od 2-3 nedelje, temperatura, noćno znojenje, gubitak apetita, gubitak na težini, iskašljavanje krvi.


KAKO SE POSTAVLJA DIJAGNOZA?

Na osnovu simptoma koji traju minimum 3 nedelje i eventiualnog podatka o kontaktu sa nekim obolelim može da se posumnja na TBC.

Neophodan  je rendgenski simak pluća na kome se vide manje ili više  tipične radiološke promene u plućima.

Ali jedina sigurna potvrda ove bolesti je mikrobiološka kada se ispljuvak ili krv, urin, tečnost iz plućne maramice .... daju na direktan mikrobiološki pregled na acidorezistentne bacile (direktno mikroskopiranje i zasejavanje na specijalne podloge) . Zbog težih izolacija u praksi se uvek daju tri uzastopna uzorka ispljuvka.

Tuberkulinska proba (PPD proba; Mantoux proba) je kožni test koji može pomoći uz ostale dijagnotičke metode u postavljanju dijagnoze.


ŠTA JE UZROK?

TBC je infektivna bolest koju izaziva mikroorganizam Mycobacterium tuberculosis koga 90% populacije ima u telu preko vakcinacije ili kontakta a ćelije našeg odbrambenosg sistema sprečavaju razvoj bolesti.  5% ljudi posle kontakta sa bacilom ne uspe da se odbrani i potom oboli,a drugih 5% oboli kasnije u životu kada jako oslabi imuni sistem.

Oboleli od plućne tuberkuloze, prilikom kašljanja, kijanja i govora, izbacuje u okolni vazduh kapljice koje sadrže bacile tuberkuloze. Osoba koja boravi u istom prostoru se može zaraziti udisanjem samo nekoliko takvih bacila, a rizik od infekcije je najveći kod članova porodice obolelog.  

Da bi se sprečilo širenje infekcije važno je da se oboleli leči bolnički u periodu kada je zarazan za okolinu, najčešće 2-4 nedelje, da se prostorije često provetravaju i da se vodi računa o respiratornoj higijeni (korišćenje papirnih maramica prilikom kijanja i kašlja, upotreba maski).


KAKO SE LEČI TBC ?

Tuberkuloza se uspešno leči kombinacijom lekova, najmanje 6 meseci.
Lekovi se uzimaju svakodnevno 2-4 nedelje u bolnici pod nadzorom medicinskog osoblja, a potom do 6 meseci nekoliko puta nedeljeno kod kuće.
Potrebna je adekvatna ishrana, odmor, boravak na svežem vazduhu, pravilna higijena prostorija u kojima oboleli boravi.


ŠTA SE DEŠAVA AKO SE NE LEČI?

Nedovoljno i neadekvatno lečena tuberkuloza može da dovede do smrtnog ishoda. Ako pacijenti ne uzimaju ili neredovno piju lekove, bacili postaju otporni na njih i može da nastane tzv. multirezistentna tuberkuloza /MDR-TBC/
MDR-TBC se duže i teže leči, lekovima druge linije, koji su skupi i imaju više neželjenih dejstava.
XDR-TBC (ekstenzivno rezistentna tuberkuloza) se može razviti kada se pacijenti neredovno leče lekovima druge linije. XDR-TB je teško, a ponekad i nemoguće izlečiti.
I MDR i XDR-TBC se mogu prenositi sa osobe na osobu, svako može da se zarazi- npr. tokom prekookeanskog leta.


DA LI SE MOŽE SPREČITI POJAVA BOLESTI?

Mere prevencije su:

BCG vakcina ( vakcina protiv tuberkuloze) koja je nedovoljno efikasna, ali štiti od najtežih oblika TBC u najmlađem uzrastu, pa je obavezna na rođenju ili najkasnije do navršenih 12 meseci života.

Hemioprofilaksa (preventivno uzimanje lekova protiv tuberkoloze) se preporučuje deci ispod 5 godina u porodičnom kontaktu sa obolelim i deci inficiranoj virusom HIV-a, a sprovodi se isoniazidom u trajanju od 6 meseci.

Nema sigurnih mera prevencije, ali je BCG vakcina ipak napravila revoluciju u prevenciji ove bolesti. Bitna je i pravilna i redovna ishrana , fizička aktivnost, boravak na svežem vazduhu, ne započinjenje pušenja , ne konzumiranje alkohola, nepostojanje hroničnih bolest(šećerna bolest).


Autor: Dr Jelena Gegić Savić - specijalista interne medicine

Poslednji blog postovi

Mr sci. med. dr Bojan Ilisić: Kako se otkriva i leči miokarditis, opasna posledica Covid-19?
10.05.2021.

Mr sci. med. dr Bojan Ilisić: Kako se otkriva i leči miokarditis, opasna posledica Covid-19?

Miokarditis kod 25 odsto obolelih izaziva hroničnu srčanu slabost i treći je najčešći uzrok iznenadne smrti kod  dece i mladih osoba. Šta treba preduzeti, objašnjava
Alergije mogu da se leče od najranijeg uzrasta
06.05.2021.

Alergije mogu da se leče od najranijeg uzrasta

Piše dr Aleksandra Vukov, pedijatar, pulmolog, alergologNa nastanak alergija utiču i faktori sredine i nasledna predispozicijaAlergije predstavljaju jednu od najčešćih hroničnih nezaraznih bolesti dana&...
Kako je COVID-19 doprineo ranom otkrivanju karcinoma pluća
19.04.2021.

Kako je COVID-19 doprineo ranom otkrivanju karcinoma pluća

Autor: Dr Vukoica Karličić, pneumoftiziolog – interventni pulmologOd početka pandemije korona virusa, svedoci smo da pacijenti neretko imaju negativan antigenski...
DUGOROČNO LEČENJE ALERGIJA
14.04.2021.

DUGOROČNO LEČENJE ALERGIJA

Dr Aleksandra Vukov - alergolog, pulmolog, pedijatarJedna od novijih, vrlo efikasnih i bezbednih metoda u lečenju alergija je imunoterapija.Kome je imunoterapija namenjena?
Hematološki poremećaji posle preležanog COVID-a 19 i njihovo lečenje
06.04.2021.

Hematološki poremećaji posle preležanog COVID-a 19 i njihovo lečenje

Doc. dr Darko Antić, internista - hematologPosle preležane COVID 19 infekcije mogu se uočiti različiti poremećaji u krvnoj slici: anemija (malokrvnost), leukocitoza, trombocitopenija (snižen broj trombocita), a neretko i po...
Intraoperativno spašavanje krvi - Intraoperativna autotransfuzija
05.04.2021.

Intraoperativno spašavanje krvi - Intraoperativna autotransfuzija

Doc. dr sci. med. Darko Antić internista - hematologŠta je intraoperativno spašavanje krvi?To je specifična metoda transfuzije krvi, pri kojoj se u toku operacije „spašava“ krv sa...
Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!