Tuberkuloza - TBC

ŠTA JE TBC ?

Tuberkuloza je zarazna bolest koju izaziva bakterija Mycobacterium tuberculosis.
Najčešće napada pluća, ali može da zahvati bilo koji deo tela (plućnu maramicu, moždane opne, kosti, bubrege...).


SIMPTOMI/ TEGOBE/SMETNJE

Simptomi plućne tuberkuloze su nespecifični : kašalj koji traje duže od 2-3 nedelje, temperatura, noćno znojenje, gubitak apetita, gubitak na težini, iskašljavanje krvi.


KAKO SE POSTAVLJA DIJAGNOZA?

Na osnovu simptoma koji traju minimum 3 nedelje i eventiualnog podatka o kontaktu sa nekim obolelim može da se posumnja na TBC.

Neophodan  je rendgenski simak pluća na kome se vide manje ili više  tipične radiološke promene u plućima.

Ali jedina sigurna potvrda ove bolesti je mikrobiološka kada se ispljuvak ili krv, urin, tečnost iz plućne maramice .... daju na direktan mikrobiološki pregled na acidorezistentne bacile (direktno mikroskopiranje i zasejavanje na specijalne podloge) . Zbog težih izolacija u praksi se uvek daju tri uzastopna uzorka ispljuvka.

Tuberkulinska proba (PPD proba; Mantoux proba) je kožni test koji može pomoći uz ostale dijagnotičke metode u postavljanju dijagnoze.


ŠTA JE UZROK?

TBC je infektivna bolest koju izaziva mikroorganizam Mycobacterium tuberculosis koga 90% populacije ima u telu preko vakcinacije ili kontakta a ćelije našeg odbrambenosg sistema sprečavaju razvoj bolesti.  5% ljudi posle kontakta sa bacilom ne uspe da se odbrani i potom oboli,a drugih 5% oboli kasnije u životu kada jako oslabi imuni sistem.

Oboleli od plućne tuberkuloze, prilikom kašljanja, kijanja i govora, izbacuje u okolni vazduh kapljice koje sadrže bacile tuberkuloze. Osoba koja boravi u istom prostoru se može zaraziti udisanjem samo nekoliko takvih bacila, a rizik od infekcije je najveći kod članova porodice obolelog.  

Da bi se sprečilo širenje infekcije važno je da se oboleli leči bolnički u periodu kada je zarazan za okolinu, najčešće 2-4 nedelje, da se prostorije često provetravaju i da se vodi računa o respiratornoj higijeni (korišćenje papirnih maramica prilikom kijanja i kašlja, upotreba maski).


KAKO SE LEČI TBC ?

Tuberkuloza se uspešno leči kombinacijom lekova, najmanje 6 meseci.
Lekovi se uzimaju svakodnevno 2-4 nedelje u bolnici pod nadzorom medicinskog osoblja, a potom do 6 meseci nekoliko puta nedeljeno kod kuće.
Potrebna je adekvatna ishrana, odmor, boravak na svežem vazduhu, pravilna higijena prostorija u kojima oboleli boravi.


ŠTA SE DEŠAVA AKO SE NE LEČI?

Nedovoljno i neadekvatno lečena tuberkuloza može da dovede do smrtnog ishoda. Ako pacijenti ne uzimaju ili neredovno piju lekove, bacili postaju otporni na njih i može da nastane tzv. multirezistentna tuberkuloza /MDR-TBC/
MDR-TBC se duže i teže leči, lekovima druge linije, koji su skupi i imaju više neželjenih dejstava.
XDR-TBC (ekstenzivno rezistentna tuberkuloza) se može razviti kada se pacijenti neredovno leče lekovima druge linije. XDR-TB je teško, a ponekad i nemoguće izlečiti.
I MDR i XDR-TBC se mogu prenositi sa osobe na osobu, svako može da se zarazi- npr. tokom prekookeanskog leta.


DA LI SE MOŽE SPREČITI POJAVA BOLESTI?

Mere prevencije su:

BCG vakcina ( vakcina protiv tuberkuloze) koja je nedovoljno efikasna, ali štiti od najtežih oblika TBC u najmlađem uzrastu, pa je obavezna na rođenju ili najkasnije do navršenih 12 meseci života.

Hemioprofilaksa (preventivno uzimanje lekova protiv tuberkoloze) se preporučuje deci ispod 5 godina u porodičnom kontaktu sa obolelim i deci inficiranoj virusom HIV-a, a sprovodi se isoniazidom u trajanju od 6 meseci.

Nema sigurnih mera prevencije, ali je BCG vakcina ipak napravila revoluciju u prevenciji ove bolesti. Bitna je i pravilna i redovna ishrana , fizička aktivnost, boravak na svežem vazduhu, ne započinjenje pušenja , ne konzumiranje alkohola, nepostojanje hroničnih bolest(šećerna bolest).


Autor: Dr Jelena Gegić Savić - specijalista interne medicine

Poslednji blog postovi

ŽIVOT SA VITILIGOM
12.02.2024.

ŽIVOT SA VITILIGOM

Vitiligo je stanje kože čiji tačan uzrok nije poznat. Kod vitiliga, delovi kože gube pigmentaciju kada su ćelije koje proizvode pigment, tzv. 'melanociti', napadnute i uništene. Može uticati na kožu, sluzokožu, oči, unutrašnj...
HPV virus: Ključni saveti za prevenciju karcinoma grlića materice
19.01.2024.

HPV virus: Ključni saveti za prevenciju karcinoma grlića materice

Rak grlića materice jedno je od najčešćih malignih oboljenja u ženskoj populaciji. Sa oko 1.500 novoobolelih godišnje, Srbija spada u državu sa visokom incidencijom pojave ovog oboljenja. Ključ u suzbijanju raka grlića materice su os...
Kako prepoznati veliki kašalj - simptomi i lečenje bolesti
11.01.2024.

Kako prepoznati veliki kašalj - simptomi i lečenje bolesti

Dr Jelena Divčić, pedijatar Opšte bolnice Acibadem Bel Medic,  za naš novi blog, opisala je koji su prvi simptomi i znaci velikog...
Trombofilija i trudnoća
08.12.2023.

Trombofilija i trudnoća

Doc.dr sci.med. Darko Antić, internista - hematolog, za naš novi blog, govori o značaju ispitivanja trombofilija u reproduktivnoj ginekologiji.Kada govorimo o veoma raspros...
Šarlah - Sve što treba da znate o ovoj zaraznoj Infekciji
05.12.2023.

Šarlah - Sve što treba da znate o ovoj zaraznoj Infekciji

Dr. Jovana Savić, pedijatar Opšte bolnice Acibadem Bel Medic, detaljno obja&scaron...
Prof. dr Darko Nožić odgovara na najčešća pitanja u vezi HIV/AIDS-a
01.12.2023.

Prof. dr Darko Nožić odgovara na najčešća pitanja u vezi HIV/AIDS-a

Svetki dan borbe protiv HIV/AIDS-a predstavlja ključni trenutak za podizanje svesti o važnosti prevencije, edukacije i podrške osobama koje žive sa HIV-om. U sklopu našeg bloga posvećenog zdravlju i dobrobiti zajednice,