Nefrologija

Nefrologija je oblast interne medicine koja se bavi prevencijom, dijagnostikom i lečenjem bolestima bubrega i mokraćnih puteva.

Iako se rađamo sa dva bubrega, čovek može da vodi zdrav život i samo sa jednim bubregom. To je moguće zahvaljujući strukturi bubrega. Osnovna strukturna i funkcionalna jedinica bubrega je nefron. Svaki bubreg pojedinačno ima oko 1,5 miliona nefrona koji filtriraju krv. Kada bi se spojili u jednu liniju, ona bi bila duža od 16 kilometra. Neophodni minimalni broj nefrona za valjano filtriranje krvi je 300.000, pa je zato čoveku dovoljan i jedan bubreg.

Njačešće bolesti bubrega i mokraćnih puteva su: hronična bubrežna bolest (hronična smanjena funkcija bubrega), kamenje u bubregu, akutna bubrežna insuficijencija (otkazivanje rada bubrega), infekcija urinarnih puteva. Od hronične bubrežne bolesti u svetu boluje oko 13,4% stanovništva, a broj onih kojima je neophodna transplantacija bubrega je 5 i 7 miliona. Svake godine u Srbiji se lekaru zbog hronične bolesti bubrega obrati preko 40.000 ljudi, a od nje umre preko 2.000, što sve govori o ozbiljnosti ove bolesti.

Acibadem Bel Medic ima tim izvanrednih nefrologa i urologa koji u dijagnostici i lečenju primenjuju najsavremenije metode. Na raspolaganju su Vam: sveobuhvatne laboratorijske analize, rendgen bubrega i mokraćnih puteva, ultrazvuk bubrega i mokraćovoda, kolor dopler bubrežnih arterija, intravenska pijelografija (IVP), MSCT (skenerska) urografija, NMR (MRI) urografija i biopsija bubrega. 

U Acibadem Bel Medicu se radi razbijanje kamena u bubregu endoskopskom litotripsijomdok se minimalno invazivnom laparoskopskom hirurgijom kamen vadi i iz bubrega iiz mokraćne cevi.

Usluge

ACIBADEM BEL MEDIC Nefrologija

Steva Plješa
internista nefrolog
Prof. dr Steva Plješa
internista nefrolog
Dr sci.med. Neven Vavić
Mirjana Mijušković
internista nefrolog
Doc. dr sc.med. Mirjana Mijušković
Dejan Pilčević
internista nefrolog
Doc. dr Dejan Pilčević
Tatjana Damjanović
internista nefrolog
Dr Tatjana Damjanović
internista nefrolog
Prof. dr Višnja Ležajić