Oftalmologija

Kada bi ljudsko oko bilo digitalna kamera imalo bi 576 megapiksela. Naše oči mogu da se fokusiraju na 50 predmeta u sekundi. Jedno oko ima preko 107 miliona ćelija, a svaka od njih reaguje na svetlost.  

Oftalmologija je grana medicine koja se bavi prevencijom, dijagnostikom i lečenjem očnih bolesti.

Značajan broj odraslih i dece su kratkovidi tj. imaju miopiju. Gotovo svi nakon 45. godine života se požale na staračku dalekovidost (presbiopiju) i počinju da nose naočari za čitanje. To nisu bolesti oka, već samo refraktivne greške u koje se ubraja i astigmatizam. Bakterijske i virusne infekcije, ali i alergije, mogu biti uzrok konjuktivitisa (upale vežnjače) i blefaritisa (upale kapaka).

Najčešće oboljenje oka je katarkata (siva mrena), odnosno zamućenje očnog sočiva koje se uglavnom javlja kod starijih osoba. Godišnje se u Srbiji otkrije 24.000 novih slučajeva katarakte. Česte očne bolesti koje su istovremeno i glavni uzroci slepila u Evropi su senilna degeneracija makule (u 26% slučajeva), glaukom (u 20,5%) i dijabetička retinopatija (u 8,9%). Kako bi se otkrile u ranoj fazi, blagovremeno započelo lečenje i sprečio nastanak slepila, svim osobama starijim od 45 godina se preporučuju redovni oftalmološki pregledi jednom godišnje.

Oftalmolozi u Acibadem Bel Medicu se bave očnim bolestima i kod dece i kod odraslih. Našim pacijentima svih uzrasta su dostupne mnogobrojne savremene dijagnostičke i terapijske metode.  

Usluge

ACIBADEM BEL MEDIC Oftalmologija

Aleksandra Eger
oftalmolog
Dr Aleksandra Eger
Dejan Stefanović
oftalmolog
Dr Dejan Stefanović
Zora Stanković
Specijalista oftalmologije - oftalmohirurg
Prim. Mr sci.med. dr Zora Stanković
Aleksandar Gaković
oftalmolog
Dr Aleksandar Gaković
Nives Kraus
oftalmolog
Prim. dr Nives Kraus
oftalmolog
Dr Gordana Srećković