Laserske operacije krajnika

26.04.2023.

Da li se u Srbiji rade operacije krajnika laserom i koliko one traju, Doc. dr Bojan Pavlović piše za portal Danas

U otorinolaringologiji laser se primenjuje kao instrument u brojnim  operacijama. Najčešće se koristi za potpuno ili delimično odstranjenje  krajnika (tonzilektomija ili tonzilotomija), uklanjanje polipa u nosu i  sinusima. Laser može da se primeni i u tretmanu mekog nepca,  uvule, baze jezika kod problema hrkanja i opstruktivne slip apneje  (povremenog prestanka disanja tokom sna), korekcija nepravilnosti nosne  pregrade, tretman proširenih krvnih sudova u nosu koji su uzrok  ponavljanog krvarenja, uklanjanje različitih izraslina u grkljanu.

U čemu je razlika između laserskih i „običnih“ operacija u ORL?

Laser,  u zavisnosti od svojih karakteristika, može više ili manje delovati na  određena tkiva odnosno tkivne strukture. Za primenu lasera tokom  operacije bitni su efekti kojima se može seći, odnosno uklanjati tkivo i  efekti kojima se zaustavlja krvarenje u predelu hirurškog reza. Oba ova  efekta se mogu koristiti adekvatnim podešavanjem parametara lasera, što  omogućava beskrvnu operaciju, čisto operativno polje koje omogućava  vrlo preciznu manipulaciju i resekciju tkiva uz minimalnu promenu  -oštećenje okolnog tkiva koje ostaje u organizmu. Manjim oštećenjem  okolnog tkiva se smanjuje intenzitet i dužina postoperativnog bola i  dužina oporavka. Bolja je kontrola krvarenja tokom operacije, ali se  smanjuje i rizik od postoperativnog krvarenja.

Kako se takva operacija izvodi, koliko traje, da li je neophodna anestezija?

Operacije  se izvode u operacionoj sali. Neke se mogu izvoditi u lokalnoj  anesteziji, dok neke zahtevaju primenu opšte anestezije. Primena lasera  zbog efekata na tkivo i krvne sudove značajno smanjuje trajanje  operacije u odnosu na primene klasičnih tehnika.

Koje su prednosti i mane laserskih operacija krajnika? Da li se skraćuje postoperativni oporavak?

Da,  laser se najčešće primenjuje u operacijama krajnika dece i odraslih.  Efekti lasera na tkivo i krvne sudove omogućavaju potpuno, ali i  uklanjanje samo dela krajnika. Uklanjanje delova krajnika se često  primenjuje u dečjem uzrastu, u situaciji kada veličina otežava disanje,  gutanje i govor deteta, a deo krajnika se čuva zbog njihovog značaja za  funkcionisanje imune zaštite organizma. Različite studije pokazale su  benefite korišćenja lasera u bržem postoperativnom oporavku i bržem  vraćanju u kolektiv, manjem bolu nakon operacije, manjem procentu  postoperativnih komplikacija, pre svega postoperativnom krvarenju.  Takođe, primena lasera omogućava uklanjanje celokupnog tkiva krajnika uz  očuvanje njegovog omotača – kapsule koja ostaje u tonzilarnoj loži,  smanjujući mogućnost komplikacija i ubrzavajući oporavak. Navedene  operacije krajnika nije moguće izvesti primenom klasične tehnike.


Radi  donošenja odluke o najboljem načinu lečenja neophodan je pregled deteta  ili odraslog pacijenta od strane otorinolaringologa koji se bavi  laserskim operacijama. Pre svake intervencije potrebno je uraditi  odgovarajuću pripremu, u zavisnosti od tipa anestezije i vrste planirane  operacije.