Pozivamo Vas na skenerski skrining tumora pluća

23.06.2021.

Skrining skener grudnog koša radi se na niskodoznom aparatu najnovije generacije sa do 80% nižim zračenjem, bez kontrasta, brzo i bezbolno po ceni od 8.800 dinara u Acibadem Bel Medicu na Slaviji, Kneginje Zorke 7.

Ako ste stariji od 50 godina i pušite kutiju cigareta dnevno i više tokom 20 godina, ako ste ostavili cigarete pre manje od 15 godina, ako u porodici imate nekog ko je bolovao od karcinoma pluća - spadate u visokorizičnu grupu za oboljevanje od karcinoma pluća. 

Acibadem Bel Medic vas poziva na skrining program tokom kog se jednominutnim pregledom može NA VREME otkriti karcinom pluća 

Niskodozni skener će takođe dati informaciju o stanju pluća:

  • posle preležanog COVID zapaljenja pluća
  • kod uznapredovale hronične opstruktivne      bolesti pluća 

Pravovremenom dijagnostikom i blagovremenim lečenjem, smanjuje se rizik od trajnih posledica, invalidnosti i smrtnog ishoda.

ZAKAŽITE SKENER GRUDNOG KOŠA

NA VREME OTKRIVEN RAK PLUĆA JE IZLEČIV

Rak pluća je najčešći karcinom u Srbiji kod muškaraca, a drugi najčešći karcinom posle raka dojke kod žena. Od njega je u Srbiji 2020. godine obolelo preko 8.000, a umrlo preko 7.000 ljudi. U 90% slučajeva oboleli su pušači, ali su pod povečanim rizikom i oboleli od hronične opstruktivne bolesti pluća i hroničnog bronhitisa. 

Smrtnost je visoka  jer u  ranoj fazi karcinoma pluća nema nikakvih simptoma, a prvi simptomi su nespecifični i uglavnom su znak uznapredovalog karcinoma kada su mogućnosti lečenja ograničene.  Ako se bolest otkrije u ranom stadijumu zahvaljujući skriningu, dugogodišnje preživljavanje može biti 80 - 100%. 

U želji da svojim pacijentima koji pripadaju visokorizičnoj grupi omogući da dođu do blagovremene dijagnoze, Acibadem Bel Medic je započeo  kampanju SKRININGA KARCINOMA PLUĆA KOD PUŠAČA  snimanjem NISKODOZNIM SKENEROM najnovije generacije, bez plasiranja intravenske kanile i bez davanja kontrasta.

Cena pregleda na niskodoznom skeneru najnovije generacije je 8.800 dinara. Snimanje se obavlja u Acibadem Bel Medicu na Slaviji, u Ulici Kneginje Zorke 7.

ZAKAŽITE SKENER GRUDNOG KOŠA

ŠTA AKO SE NA PLUĆIMA OTKRIJE ČVORIĆ?

Snimke NISKODOZNOG skenera grudnog koša tumači specijalista radiolog.

Pacijent nakon snimanja dobija DVD sa snimkom i izveštaj radiologa sa opisom snimka.

Ne treba da vas brine ako skener pokaže da imate mali nodus, to jest čvorić, u plućima. 

50% ljudi starijih od 50 godina ima male noduse, a većina njih je dobroćudne prirode i potrebno ih je pratiti neko vreme. 

Sledećim snimanjem niskodoznim skenerom i poređenjem sa predhodnim se prati dinamika rasta čvorića. 

Na taj način se sa velikom verovatnoćom može reći da li je priroda promene dobroćudna ili zloćudna.

Ako se uoči i opiše čvorić (nodus) koji je sumnjivih zloćudnih karakteristika, savetuje se pregled pulmologa. 

Pulmolog će ili savetovati dalje praćenje promene viđene na skeneru ili  preporučiti dodatne dijagnostičke procedure u cilju otkrivanja prirode promene.

ZAKAŽITE SKENER GRUDNOG KOŠA 

NISKODOZNI SKENER MOŽE DA OTKRIJE I KORONARNU BOLEST

Na niskodoznom skeneru, merenjem kalcijumskog skora, možemo da detektujemo i promene na koronarnim arterijama, koje mogu da sugerišu na rizik od koronarne okluzivne bolesti.

Kalcijumski skor koronarnih arterija predstavlja CT skeniranjem izmerenu količinu kalcijuma koja se nalazi u zidovima arterija koje ishranjuju srčani mišić. 

Na osnovu analize kalcijumskog skora i drugih faktora rizika za razvoj ateroskleroze, kardiolog može bolje da proceni rizik za nastanak infarkta srca i ostalih kardiovaskularnih bolesti.

Najveću korist od ovog pregleda imaju pacijenti sa umerenim kardiovaskularnim rizikom, a bez subjektivnih tegoba, kod.kojih se na osnovu CT kalcijumskog skora moze proceniti potreba za primenom preventivne terapije u vidu lekova za sniženje holesterola ili aspirina.

Cena pregleda na niskodoznom skeneru najnovije generacije je 8.800 dinara. Snimanje se obavlja u Acibadem Bel Medicu na Slaviji, u Ulici Kneginje Zorke 7.

ZAKAŽITE SKENER GRUDNOG KOŠA