Dr sci. med. dr Branko Barać: BS metoda u lečenju osteoartritisa kolena, kuka i skočnog zgloba

Do delimičnog ili potpunog oštećenja hrskavice kolena, kuka i skočnog zgloba najčešće dolazi zbog:

  • Degenerativnog reumatizma (osteoartritisa tj. gonartroze i koksartroze koje su najčešće genetski uslovljene i posledica su procesa starenja)
  • Stanja nakon sporskih povreda kolena, kuka ili skočnog zgloba
  • Nakon trauma.

U slučajevima kada je hrskavica delimično ili potpuno istrošena, do sada se pribegavalo ortopedskim operacijama tj. zameni zgloba endoprotezama. Međutim, u slučajevima manjih ili delimičnih oštećenja (posebno kod mlađih osoba, kod bolesnika sa kontraindikacijama za kompletnu endoprotezu, kod starijih osoba koje nisu motivisane za operaciju), BS metoda je metoda izbora. Takođe, sve proteze imaju svoj vek trajanja, pa moraju da se menjaju nakon izvesnog broja godina, što predstavlja problem, pogotovo kod mlađih osoba. 

Poslednjih 20 godina brojne metode su korišćene u cilju terapije ostroartritisa kolena i kuka, najčešće sa prolaznim efektom. Ubrizgavanje injekcija kortikosteroida i hijalurona, kao konzervativne metode, često ne daju zadovoljavajuće rezultate, pa je to bio motiv za dr Branka Baraća i dr Roberta Saftića da počnu  da tragaju za boljim rešenjem. Primenjujući svoje široko poznavanje interne medicine kao internista sa doktoratom iz endokrinologije i sa petnaestogodišnjim iskustvom rada u Reumatološkom institutu i u centru za muskuloskeletni ultrazvuk, dr sci. med. dr Barać se okrenuo regenerativnoj medicini. 

Zajedno sa mr sci. med. dr Robertom Saftićem, svetski poznatim i priznatim neurohirurgom iz Zagreba, koji je na kičmi već uspešno primenjivao kombinovanu terapiju mezenhivnim matičnim ćelijama i celularnim matriksom u lečenju hroničnog lumbalnog bola, dr Branko Barać je osmislio jedinstvenu Barać-Saftić metodu (BS metodu). Ideja dr Baraća je bila da se ova metoda primeni u lečenju oštećene hrskavice kuka i kolena.

Šta je BS metoda?

BS metoda pripada regenerativnoj medicini jer je njen cilj obnavljanje tkiva potpuno prirodnim sastojcima iz krvi i koštane srži samog obolelog, tako da su neželjena dejstva svedena na minimum. Radi se pod kontrolom ultrazvuka u analgosedaciji, pa je za bolesnika bezbolna i bezbedna. Ona je jedinstvena u svetu jer kombinuje mezenhivne matične ćelije iz ilijačne kostne  i celularni matriks (kombinacija plazme obogaćene trobocitima i hijalurona), a primenjuje se već 5 godina. 

Procedura se obavlja u kratkoj analogosedaciji. Da bi se dobio celularni matriks, krv se vakuumom vadi iz kubitalne vene, dok se matične ćelije vade iz ilijačne kosti tj. kostne srži samog bolesnika. Dobijene matične ćelije se pripremaju na tačno ordređen način da bi se postigla njhova optimalna koncentracija, kao i sjedinjavanje sa celularnim matriksom. 

Pre početka procedure neophodna je i detaljna priprema zgloba koja se izvodi u tačno određenom periodu pre same intervencije u zavisnosti od patologije. Nakon odgovarajuće pripreme, pod kontrolom ultrazvučnog aparata, na precizno određeno mesto se ubrizgavaju matične ćelije i ćelije celularnog matriksa koje su stimulisane faktorima rasta uz prisustvo hijalurona (koji imitira pravi ekstracelularni matriks). Zajedničkim dejstvom svih sastojka dolazi do nastanka hondrocita, odnosno priraštaja i regeneracije hrskavice, kao i obnavljanja tkiva zgloba.

Dr sci. med. dr Branko Barać je jedan od retkih sertifikovanih EULAR predavača i trener za muskularno-skeletni ultrazvuk sa položenim najvišim nivoom (Level 2) kod nas i u okruženju. To znači i da će Vam uz pomoć ultrazvuka tačno u milimetar biti ubrizgan preparat na pravo mesto ošećenja, pa će i rezultati biti maksimalni.

Procedura se ponavlja 2 puta u periodu od 3-6 meseci. Razmak između dva tretmana se određuje individualno za svakog bolesnika. Ultrazvuk i magnetna rezonanca se koriste u praćenju efekata terapije.


Fizikalna terapija kao sastavni deo BS metode

Obavezni sastavni deo ove metoda je i fizikalna terapija. Ona je jednako važna da bi se postigli potpuni i najbolji efekti. Da bi došlo do maksimalnog priraštaja hrskavice, regeneracije tkiva zgloba, gubitka bola i korekcije statike. Pored matičnih ćelija i celularnog matriksa kao sastavni deo metode primenjuju se i:

  • Dijatermija i
  • Izokinetika.

Bel Medic poseduje mašine kao što su Indiba za dijatermiju i Izokinetička stolica za izokinetičku rehabilitaciju. Dijametrija se primenjuje 2 puta u prvih 6 meseci tj. svaki put nakon BS tretmana. Izokinetička rehabilitacija se ponavlja na 2 godine. Ove fizikalne metode rehabilitacije doprinose da bolesnik povrati normalnu statiku pri hodu i da se potpomogne obnavljanje tkiva zgloba. 

Ko može da se podvrgne BS metodi?

Godine života bolesnika nisu ograničavajući faktor, ali neki komorbiditeti (hronične bolesti) jesu. Zato se pre odluke o primeni BS metode radi detaljan internistički pregled radi potpunog uvida u zdravstveno stanje bolesnika. 

Dijagnostika i rezultati internističkog pregleda su ključni pri odluci da li je neko kandidat za ovakvu vrstu lečenja ili ne. Koriste se rentgen, magnetna rezonanca i ultrazvuk.

Pri donošenju odluke razmatraju se i:

  • komorbiditeti (pridružene hronične bolesti)
  • fizička aktivnost bolesnika
  • potrebe i način života bolesnika
  • zahtevi amaterskog ili profesionalnog bavljenja sportom (radi odlaganja operacije ili nakon ortopedske operacije kao što su: operacija prednjih ukrštenih ligamenata, operacija meniskusa itd.). 

Ova metoda se pokazala superiornijom u odnosu na sve ostale i jedina je koja dovodi do regeneracije hrskavice kuka. Snimci magnetnom rezonancom su nedvosmisleno potvrdili uspešnost BS metode u regeneraciji tkiva zglobova kuka, kolena i skočnog zgloba. Koristi se i nakon određenih hiruških i ortopedskih intervencija. U tu svrhu se naročito preporučuje sportistima nakon operacije prednjih ukrštenih ligamenata, operacije meniskusa itd. Kod njene primene skoro da nema neželjenih dejstava, apsolutno jebezbedna  za pacijenta, a pošto se radi u kratkoj analgosedaciji, ona je i bezbolna. Primena ovakve terapije doprinosi ogromnom poboljšanju kvalitet života, a mnogima pomaže da se operacija zamene zgloba odloži za više godina ili čak i potpuno izbegne. Ovo je najsavremenija metoda za lečenje oštećenja hrskavice kolena i kuka u oblasti regenerativne medicine u svetu, što je objavljeno i potrvrđeno u jednom od najnovijih svetskih udžbenika publikovanih septembra 2020. gde je BS metoda predstvaljena kao ‚‚budućnost koja je već tu“.

Poslednji blog postovi

Lečenje diskus hernije bez hirurškog reza
22.02.2021.

Lečenje diskus hernije bez hirurškog reza

Piše dr sci. med. Nenad Živković, specijalista neurohirurgije, spinalni hirurgJedan od najčešćih razloga za odsustvovanje sa posla i odlazak kod lekara jeste bol u slabinskom delu kič...
Ispovest pacijenta dr Živkovića
22.02.2021.

Ispovest pacijenta dr Živkovića

‚‚Dr Živković me je oslobodio bolova u kičmi koji su me mučili 2-3 godine“I mladi sportisti imaju problema sa bolovima u kičmiIako sam mlad i aktivni sportista, već u 24. godini su...
Endoskopska operacija: najbolje hirurško rešenje za probleme kičme
22.02.2021.

Endoskopska operacija: najbolje hirurško rešenje za probleme kičme

Piše dr sci. med. Nenad Živković, specijalista neurohirurgije, spinalni hirurgKičma se sastoji od kičmenih pršljenova, zglobova sa hrskavicom, ligamenata, tetiva i nerava. Svi ovi delovi kičme mogu da budu uzrok bola ukoliko d...
Grudnu Hirurgiju korona nije "pojela"
01.02.2021.

Grudnu Hirurgiju korona nije "pojela"

Piše: doc. dr Nebojša Marić, specijalista grudne hirurgijePomenutu reč iz naslova na slovo k ne želim da pominjem u tekstu koji sledi. Ovo o čemu pišem desilo bi se i da nije bilo vreme kakvo je bilo i da nam se mnogi ž...
Najuspešnije rešenje za proširene vene: Operacija vena u lokalnoj anesteziji
20.01.2021.

Najuspešnije rešenje za proširene vene: Operacija vena u lokalnoj anesteziji

Dr sci. med. Živojin Jonjev, vaskularni hirurg, specijalista za endovensku lasersku ablacijuProširene vene su najčešće oboljenje savremenog čoveka koje je u nekom obl...
Zašto je važno da uradite kompletan pregled pluća kad ozdravite od COVID-19
13.01.2021.

Zašto je važno da uradite kompletan pregled pluća kad ozdravite od COVID-19

Dr Vukoica KarličićOsobe koje su preležale covid 19 vrlo često i kad ozdrave osećaju zamor i/ili nedostatak vazduha čak i pri najmanjem fizičkom naporu kao št...
Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!