Dr sci. med. Magdalena Radović: Lako i brzo do pouzdane dijagnoze promena na dojci

Bel Medic ima Centar za bolesti dojke u kome se primenjuje multidisciplinarni pristup u dijagnostici i lečenju bolesti dojke. To znači da radiolozi, onkolozi i onkohirurzi rade zajedno kako bi pacijentkinjama pružili pouzdanu dijagnozu i predložili najefikasniji način lečenja. Na jednom mestu pacijentkinja može da dobije klinički pregled, ali i sve standardne radiološke dijagnostičke preglede i interventne procedure (biopsije):

  • mamografiju
  • ultrazvuk dojki
  • ultrazvučnu elastografiju dojke i štitaste žlezde
  • magnetnu rezonancu dojki
  • punkcionu biopsiju tankom iglom (FNA) dojki i limfnih čvorova pod ultrazvučnom kontrolom
  • biopsiju širokom iglom (CNB – Core Needle Biopsy) dojke pod kontrolom ultrazvuka
  • preoperativno stereotaksično i ultrazvučno obeležavanje iglom nepalpabilnih lezija (promena koje ne mogu da se napipaju) u dojkama.


Naš radiolog primarijus dr sci. med. Magdalena Radović koja obavlja ove procedure se usavršavala u najeminentnijim evropskim i svetskim centrima odakle je prenela u našu zemlju najnovije algoritme dijagnostike i lečenja bolesti dojke. Pionir je u interventnim procedurama na dojci u Srbiji, uvela je elastografiju u kliničku praksu kod nas. Prateći svetske trendove i primenjujući najsavremenije protokole dr Radović je zaslužna za uvođenje obavezne biopsije dojke radi određivanja prirode promene (da li je dobroćudna ili zloćudna). Ovakva procedura se izvodi ambulatno, u lokalnoj anesteziji, traje svega 20-30 minuta, a rezltat se dobija za nekoliko dana.  Nakon analize nalaza pacijentkinja može odmah da dobije informacije o mogućim načinima daljeg lečenja. Ako se utvrdi da je promena dobroćudna, pacijentkinja se obaveštava da li promena zahteva odstranjivanje ili samo praćenje. U slučaju da se utvrdi da je promena zloćudna, pacijentkinji se predočavaju sve moućnosti daljeg lečenja. Kada je neophodna operacija, shodno dobijenom nalazu, planira se njen  opseg. Zahvaljujući tačnosti nalaza od 99,9% izbegavaju se reoperacije (ponovljene operacije). 


Svim ženama starijim od 25 godina se preporučuju ultrazvučni kontrolni pregledi jednom godišnje. U Bel Medicu se koriste najsavremeniji ultrazvučni aparati sa dodatnim softverskim opcijama (kao što je elastografija).

Za žene koje imaju preko 40 godina ‚‚zlatni standard“ u otkrivanju promena na dojci je mamografija. Naš „Hologic“ digitalni mamograf najnovije generacije automatski podešava dozu zračenja na minimum, i to prema potrebama svake pacijentkinje pojedinačno. 

Ako je neophodno, tu je i magnetna rezonanca kao dopunska dijagnostička metoda.

Kada se radiološkim dijagnostičkim metodama ili kliničkim pregledom otkrije i/ili potvrdi postojanje promene na dojci, njena priroda (da li je dobroćudna ili zloćudna) ne može da se utvrdi bez biopsije. Umesto hiruške biopsije koja predstavlja operaciju, pa zahteva prirpremu i dodatno vreme, mi u Bel Medicu Vam nudimo prema svetskom algoritmu radiološke procedure koje se rade ambulatno, u lokalnoj anesteziji i gotovo su bezbolne. Pacijentkinja može odmah da se vrati svojim uobičajenim životnim aktivnostima.


Punkciona biopsija FNAB/FNAC (Fine-Needle Aspiration Biopsy/Cytology)

Punkciona biopsija FNAB/FNAC (Fine-Needle Aspiration Biopsy/Cytology) je radiološka, dijagnostička i/ili terapijska minimalno invazivna I gotovo bezbolna procedura. Izvodi se ambulantno, pod kontrolom ultrazvuka, a rezultat se dobija odmah. Procedura traje 20 minuta. Iako praktično nije bolna, na mesto uboda se stavlja gel anestetik. 

Finom, tankom iglom od 21 ili 23 G se špricom izvlači uzorak tumora koji se potom šalje na citološku analizu. Ovom metodom se lako razlikuju ciste ispunjene tečnošću od čvrstih (tumorskih) promena. Kada su u pitanju ciste, istovremeno se radi i terapeutska i dijagnostička procedura: celokupan sadržaj se uklanja, a potom se radi analiza ćelija. Patolog pregleda uzorak i utvrđuje da li su prisutne zloćudne kancerozne ćelije ili ne.

Kod solidnih (čvrstih) promena kao što su tumori, uglavnom ne može da se izvuče dovoljan broj ćelija iz čvrstog tkiva za analizu. Tada se preporučuje CNB tj. biopsija širokom iglom pod konrolom ultrazvuka.

Po dobijanju rezultata citološke analize, pacijent se obaveštava i poziva na konsultaciju sa radiologom. Dobijeni citološki nalaz se usklađuje sa ultrazvučnim i kliničkim nalazom, radiolog objašnjava pacijentu dobijeni rezultat i određuje dalji postupak (kontrole, ponovna punkcija ili operacija).


Biopsiju dojke širokom iglom (CNB – Core Needle Biopsy) pod ultrazvučnom kontrolom

CNB je procedura kojom se nakon primene lokalne anestezije, kroz mali rez na koži, plasiranjem igle od 12 do 14 G povezanom sa mehaničkim pištoljem za biopsiju, dobijaju odgovarajući uzorci tkiva dojke u kome se nalazi promena za koju se sumnja da bi mogla da bude zloćudni tumor. 

Za analizu je potrebno minimum 3 kvalitetna uzorka. Procedura traje 30 minuta. Metoda je laka za izvođenje, veoma pozdana (99,9% tačna tako da nema lažno pozitivnih rezultata) i obezbeđuje definitivnu histopatološku dijagnozu (citolog pod mikroskopom utvrđuje da li je promena dobroćudna ili su prisutne kancerske ćelije). Nije potrebna nikakva priprema osim za pacijentkinje sa teškim poremećajima koagulacije, koje moraju da obave konsultaciju sa ordinirajući specijalistom.

Po dobijanju rezultata patohistološke analize, pacijent se obaveštava i poziva na konsultaciju sa radiologom. Dobijeni nalaz se usklađuje sa ultrazvučnim i kliničkim nalazom, radiolog objašnjava pacijentu dobijeni rezultat i određuje dalji postupak (kontrole, rebiopsija ili operacija).

Rak dojke je izlečiv ako se otkrije u ranoj fazi! 

U ranim fazama, kada je bolest ograničena samo na dojku petogodišnje preživljavanje je 99%, kada je bolest regionalna petogodišnje preživljavanje je 86%, a kada se kod pacijenta jave udaljene metastaze petogodišnje preživljavanje je 27%. 

Zato je neophodno da jednom godišnje idete na preventivne preglede. Ako ste već primeili nešto neuobičajeno u svojim dojkama neophodna Vam je pouzdanu dijagnozu. Obratite se vrhunskom stručnjaku za dijagnostiku bolesti dojke Prim. dr sci. med. Magdaleni Radović u Bel Medicu. U prijatnom ambijentu ordinacije dobićete uslugu visokog nivoa i po najnovijim svetskim standardima. Naše mašine su poslednja reč tehnike, pa su time i nalazi izuzetno precizni i pozdani. Trudimo se da svaku pacijentkinju oslobodimo od straha i neizvesnosti i izgradimo odnost poverenja. Možete da računate na stručnost i iskustvo naših lekara, ali i topao ljudski odnos, razumevanje i maksimalnu podršku. Zakažite pregled u Bel Medicu.

Poslednji blog postovi

Lečenje diskus hernije bez hirurškog reza
22.02.2021.

Lečenje diskus hernije bez hirurškog reza

Piše dr sci. med. Nenad Živković, specijalista neurohirurgije, spinalni hirurgJedan od najčešćih razloga za odsustvovanje sa posla i odlazak kod lekara jeste bol u slabinskom delu kič...
Ispovest pacijenta dr Živkovića
22.02.2021.

Ispovest pacijenta dr Živkovića

‚‚Dr Živković me je oslobodio bolova u kičmi koji su me mučili 2-3 godine“I mladi sportisti imaju problema sa bolovima u kičmiIako sam mlad i aktivni sportista, već u 24. godini su...
Endoskopska operacija: najbolje hirurško rešenje za probleme kičme
22.02.2021.

Endoskopska operacija: najbolje hirurško rešenje za probleme kičme

Piše dr sci. med. Nenad Živković, specijalista neurohirurgije, spinalni hirurgKičma se sastoji od kičmenih pršljenova, zglobova sa hrskavicom, ligamenata, tetiva i nerava. Svi ovi delovi kičme mogu da budu uzrok bola ukoliko d...
Grudnu Hirurgiju korona nije "pojela"
01.02.2021.

Grudnu Hirurgiju korona nije "pojela"

Piše: doc. dr Nebojša Marić, specijalista grudne hirurgijePomenutu reč iz naslova na slovo k ne želim da pominjem u tekstu koji sledi. Ovo o čemu pišem desilo bi se i da nije bilo vreme kakvo je bilo i da nam se mnogi ž...
Najuspešnije rešenje za proširene vene: Operacija vena u lokalnoj anesteziji
20.01.2021.

Najuspešnije rešenje za proširene vene: Operacija vena u lokalnoj anesteziji

Dr sci. med. Živojin Jonjev, vaskularni hirurg, specijalista za endovensku lasersku ablacijuProširene vene su najčešće oboljenje savremenog čoveka koje je u nekom obl...
Zašto je važno da uradite kompletan pregled pluća kad ozdravite od COVID-19
13.01.2021.

Zašto je važno da uradite kompletan pregled pluća kad ozdravite od COVID-19

Dr Vukoica KarličićOsobe koje su preležale covid 19 vrlo često i kad ozdrave osećaju zamor i/ili nedostatak vazduha čak i pri najmanjem fizičkom naporu kao št...
Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!